Proiectul „Artişti în oraş” capătă noi adepți

Ateneul-din-Iasi

Dimensiune font:

| 11-09-2021 17:55

„Artişti în oraş” este un proiect inedit lansat de Ateneul Naţional din Iaşi în urmă cu mai mulţi ani. Proiectul continuă în luna septembrie, dar i se alătură încă  trei instituţii de cultură din Iaşi: Opera, Casa de Cultură a Studenţilor şi Şcoala Populară de Arte.

În cadrul proiectului, artiştii celor patru instituţii în zece zile diferite vor oferi spectacole şi concerte în spaţii neconvenţionale diferite din Iaşi, totul din dorinţa de a facilita accesul la cultură a publicului larg. 

„Este un prim pas real, fezabil, spre unul din idealurile şi planurile la care muncim de cinci ani, şi anume, unire prin cultură. O unire a instituţiilor de cultură din Iaşi nu poate decât să ajute decât la o dezvoltare foarte a comunităţii. E un motiv de bucurie, e un motiv de încântare această unire prin cultură. Iată că proiectul pe care l-am derulat în urmă cu 4 ani ajunge la maturitate, la un alt nivel şi graţie acceptului, deschiderii, prieteniei şi înţelepciunii managerilor instituţiilor de cultură şi ca atare dorim să facem un proiect mai mare. Practic, timp de 10 zile diferite ne veţi găsi prin locuri mai mult sau mai puţin convenţionale din oraş, cu spectacole de teatru, de dans, de muzică, concerte, lucruri care credem noi vin să ajute, să bucure ochiul liber. De aceea cred că va fi un eveniment binevenit. Dacă acest proiect se va bucura de succes în rândul ieşenilor îl vom extinde  şi vom mări numărul de evenimente”, a spus managerul Ateneului Naţional din Iaşi, Andrei Apreotesei.  

Managerul interimar al Operei Naţionale Române din Iaşi, prof.univ.dr Daniel Şandru a declarat la rândul său că nu își doreşte ca parteneriatele încheiate între instituţiile culturale din Iaşi să rămână doar pe hârtie, deoarece sunt importante atât din punct de vedere artistic, cât şi educaţional. „Nu facem doar parteneriate doar pe hârtie. Ştim că din nefericire aceasta a devenit o practică în societatea românească. Iată că parteneriatul pe care l-am semnat în această vară cu Ateneul Naţional din Iaşi face paşi concreţi. La o săptămână după ce am anunţat derularea unui nou proiect, Matinee la Operă, acum, datorită implicării domnului Apreotesei, venim cu acest nou proiect, Artişti în oraş. Mă bucură că parteneriatul nostru se extinde şi cu Şcoala Populară de Arte, şi Casa de Cultură a Studenţilor. Avem în Iaşi o infrastructură culturală care trebuie evidenţiată. Faptul că managerii a patru instituţii de cultură din Iaşi fac acest prim pas cred că este o notă de deschidere. Din păcate, vreme de un deceniu ONRI a fost închisă tuturor parteneriatelor locale. Cred că această deschidere arătată din primele zile de manager interimar produce deja rezultate. Unul dintre aceste rezultate este acest parteneriat benefic pentru comunitatea ieşeană. Trebuie să acceptăm că societatea noastră s-a modernizat nu doar politic ci şi din perspectiva cunoaşterii şi a educaţiei. Există o dimensiune paideutică pe care ONRI trebuie să şi-o asume. Am făcut-o îndreptându-ne spre copii şi tineret, graţie parteneriatului cu Ateneul Naţional din Iaşi. Facem parteneriatul cu Casa Studenţilor din Iaşi, către mediul academic şi către studenţi în primul rând. O altă deschidere este către copii şi cei interesaţi de cultură, prin intermediul Şcolii Populare de Arte. Trăim într-o societate care se bazează foarte mult pe sfera comunicaţională care nu întotdeauna oferă repere axiologice la care tinerii reuşesc să se raporteze. Ne batem cu acest curent şi de aceea credem că teatrul liric în educarea populaţiei este benefic. Toate aceste proiecte trebuie să fie trans ideologice, trebuie să treacă dincolo de ideile personale pentru că importante sunt instituţiile a căror activitate o coordonăm, artiştii şi publicul. Publicul, cred eu, poate fi mult mai extins decât publicul care vine acum la teatru, Operă, Ateneu sau Casa Studenţilor. Este un public care aşteaptă astfel de evenimente şi manifestări artistice, este un public pe care îl putem educa”, a declarat prof.univ.dr Daniel Şandru.   

Directorul artistic al ONRI, Andrei Fermeşanu, a declarat că este important accesul la cultură a persoanelor care nu îşi permit financiar să plătească un bilet pentru a veni la Operă sau Ateneu ori CCS pentru a vedea spectacolele organizate în timpul unei stagiuni. „Acum, efortul conjugat al celor patru instituţii este de foarte bun augur pentru că nu trebuie să ne mai închidem în turnul de fildeş ci trebuie să ieşim în întâmpinarea publicului, mai ales a speranţelor tinere, iar pe cei cărora le mai sclipeşte un duh de scepticism în privinţa aşa ziselor imixtiunilor dintre instituţii le semnalez faptul că nu este un drum corect. Drumul corect este cel al conjugării forţelor, al unirii, al unor rezultate clare. Vom avea pe 10 şi 24 septembrie, în Parcul Copou şi la Pomul Verde, spectacole susţinute de aripa tânără a soliştilor ONRI. Ei vor fi acompaniaţi la pian de colegii din ONRI. De asemenea, va fi organizată o Gală care reuneşte Orchestra de Tineret a municipiului Iaşi, corul ONRI, Corul Marii Uniri de la Ateneul Naţional din Iaşi, Corul de Copii al Municipiului Iaşi, şi solişti ai ONRI, cu prezenţa maestrului Eugen Doga”, a declarat Andrei Fermeşanu, directorul artistic al ONRI.  

În cadrul proiectului „Artişti în oraş”, pe 26 septembrie, 40 de artişti de la ansamblul folcloric Doina Carpaţilor, de la clubul de dans The Sky şi de la clubul Dance vor susţine spectacole pe esplanada Mimoza din cartierul Păcurari. „Ceea ce este important în acest moment este faptul că instituţiile de cultură din Iaşi şi-au dat mâna pentru a veni în faţa ieşenilor pentru a-şi petrece timpul cât mai plăcut cu un plan cultural artistic variat în care patru instituţii se vor implica în mod direct şi vor veni în diferite locuri pentru ca ieşenii să se poată bucura de petrecerea timpului în mod cât mai plăcut. Casa Studenţilor din Iaşi este partener al acestui proiect iar studenţii sunt nerăbdători să vină în faţa dumneavoastră cu un program cultural cât mai variat, cu momente artistice de muzică, dans”, a declarat directorul Casei de Cultură a Studenţilor din Iaşi, Bogdan Crucianu. 

Spectacole vor fi susţinute şi de elevii Şcolii Populare de Arte. „Ne onorează să fim uniţi cu toţii prin cultură. Ne pregătim pentru spectacole foarte frumoase în cadrul acestui proiect. Vom organiza spectacole de dans popular, muzică uşoară, jazz şi rock. Toate vor fi susţinute de cursanţii noştri”, a declarat Vlad Baba, directorul Şcolii Populare de Arte. Laura RADU, Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
CONSENSUS OMNIUM IPURL, lichidator al S.C. M.G.P. DISTRIBUTION SRL, cu sediul in Municipiul Iaşi, Str. Anastasie Panu Nr. 56, Bl. B1, Sc. A, Et. 4, Ap. 15, Bir 1, Județ Iaşi, J22/3084/2007, CUI 22664786, scoate la vanzare prin licitatie publica urmatorul bun imobil, proprietatea S.C. M.G.P. DISTRIBUTION SRL: Apartament cu 3 camere si dependinte, in suprafata utila de 74,02 mp, plus balcon in suprafata de 6,96 mp, situat in Mun. Iasi, Str Otilia Cazimir Nr. 15, Et. 7, Ap. 5, Jud. Iasi, inscris in CF nr. 129406-C1-U53, plus boxa nr. 2, in suprafata utila de 2,83 mp, cota indiviza in suprafata de 34,65 mp, la pretul de 103.300 EUR, la cursul BNR din ziua platii. Prima licitatie va avea loc, in data de 18.11.2021, ora 14.00, la sediul lichidatorului din Bucureşti, sector 5, str. Dr. Carol Davila Nr. 103. În caz de neadjudecare, licitatia se va relua saptamânal, în fiecare zi de miercuri, începând cu data de 25.11.2021, în aceleaşi conditii. Ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului, cu cel puțin 24 de ore înainte de inceperea licitației, garantia de participare la licitatie, în cuantum de 10% din preţul de pornire al licitatiei si vor cumpara caietului de sarcini. Prezentul anunt constituie si notificare pentru creditori, debitor si orice persoana fizica sau juridica interesata in cauza. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunului imobil care urmeaza a fi scoas la licitatie, au obligatia sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data licitatiei, la sediul lichidatorului judiciar din Bucureşti, sector 5, str. Dr. Carol Davila Nr. 103. Relatii la nr. de tel.: 0724 265 555.
FOTO Inna, la 35 de ani - Cântăreața își serbează ziua de naștere
16/10/2021 18:41

 Elena Alexandra Apostoleanu, cunoscută fanilor drept Inna, a implinit sambătă 35 de ani. Cantăreata se bucură de multă atentie pe retelele sociale, ea avand peste 2.9 milioane de urmăritori pe cont ...

Povestea piesei cu un miliard de accesări pe internet, ajunsă pe locul 1 în topurile internaționale înainte să fie primită în România VIDEO
12/10/2021 23:33

 Supranumită Bilionera, după numele melodiei care a consacrat-o pe plan international, Otilia, una dintre cele mai populare artiste din Romania, a dezvăluit, in premieră, amănunte despre piesa care ...

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, s-a vaccinat cu a treia doză de vaccin împotriva COVID-19
10/10/2021 10:56

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, s-a vaccinat sambătă cu cea de a treia doză impotriva virusului SARS-CoV-2, in centrul de vaccinare de la Circul Metropolitan din Bucureşti. "Fiecare are datori ...

Un scriitor tanzanian, câştigător al premiului Nobel pentru literatură
07/10/2021 16:09

 Scriitorul tanzanian Abdulrazak Gurnah a caştigat premiul Nobel pentru literatură pe anul 2021, potrivit unui anunţ făcut de Academia Suedeză din Stockholm. Laureatul din acest an a fost recompen ...

Mircea Cărtărescu, favoritul caselor de pariuri la Premiul Nobel 2021. Câștigătorul secțiunii Literatură va fi anunțat astăzi
07/10/2021 10:21

Scriitorul roman Mircea Cărtărescu este primul favorit al caselor de pariuri inaintea acordării Premiului Nobel pentru literatură, care va fi anuntat joi, scriu jurnalistii de le El Mundo. Alături de ...

Cum s-a ales Clint Eastwood cu 6 milioane de dolari în conturi pentru folosirea neautorizată a numelui și imaginii sale
04/10/2021 21:44

Actorul şi regizorul american Clint Eastwood, 91 de ani, care a depus două plangeri in iulie 2020 contra unui articol publicat de Mediatonas UAB, o societate lituaniană, care a folosit numele şi imaginea sa ...

„Avem nevoie de semne de firesc cultural, avem nevoie de arta teatrală”
01/10/2021 10:00

- Astăzi va bate gongul celei de-a XIV-a editii a Festivalului International de Teatru pentru Publicul Tanăr Iasi (FITPTI). Într-un dialog clasic v-as fi invitat la o scurtă prezentare a noii editii, i ...

Actorul John Malkovich va interpreta rolul legendarului dirijor Sergiu Celibidache. Filmările vor avea loc în România
26/09/2021 12:17

Actorul John Malkovich va interpreta rolul legendarului dirijor Sergiu Celibidache in noua productie cinematografică “The Yellow Tie” (Cravata galbenă), a dezvăluit publicatia Variety. Scenariul ...

Festivalul de Film de la San Sebastian: Producţia românească „Crai nou/ Blue Moon”, de Alina Grigore, a câştigat marele premiu, Un actor din Botoșani este în distribuție
26/09/2021 08:45

„Crai nou/ Blue Moon”, scris şi regizat de Alina Grigore, cu Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov in distribuţie, care urmăreşte călătoria psihologică a unei tine ...

Debut românesc la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian
21/09/2021 16:45

    Actriţa romană Alina Grigore şi-a făcut debutul regizoral cu lungmetrajul „Blue Moon” („Crai nou”), prezentat la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei