Tensiuni la decernarea Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”
Dimensiune font:
* „Îmi doresc un viitor în care poetele să fie egale cu poeții. În care să nu mai existe femiciduri. În care să nu mai existe proiecte de lege care să cenzureze dreptul la exprimare și autoafirmare al persoanelor queer!”, a transmis câștigătoarea consursului, poeta Ileana Negrea
Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” - Opus Primum pe anul 2021, acordat de Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”, a revenit tinerei poete Ileana Negrea pentru volumul „Jumătate din viaţa mea de acum”. Poeta câștigătoare s-a născut la Ploiești, în anul 1984 și este absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din București.
Câştigătorul premiului de debut în poezie a fost desemnat de un juriu format din Alexandru Cistelecan (Universitatea din Târgu Mureş), Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava), Mihai Iovănel (Institutul de Istorie şi Teorie Literară „George Călinescu”din Bucureşti), Alex Goldiş (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca) şi Andrei Terian (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).
Pentru acest premiu au mai fost nominalizaţi alţi patru poeţi - Andrei Codrin Bucur, pentru volumul „La bella Italia: antipoemejurnaliere”, Alexandra Pâzgu, pentru volumul „Dă tot ce ai”, Ioana Zenaida Rotariu, pentru „Cei cinci ani de muţenie: poezie”, şi Cătălina Stanislav, pentru volumul „Nu mă întrerupe”.
Diploma şi trofeul i-au fost înmânate laureatei de către managerul Memorialului Ipoteşti, Ala Sainenco, în cadrul evenimentelor organizate în localitatea natală a lui Mihai Eminescu, cu prilejul împlinirii a 172 de ani de la naşterea acestuia. „În România violența domestică este la ordinea zilei. În România abuzurile asupra femeilor și fetițelor sunt la ordinea zilei. În România disprețul față de comunitatea queer este la ordinea zilei. În România discriminarea, înfierarea și stigmatizarea persoanelor cu suferințe psihice sau identități mad sau neurodivergente sunt la ordinea zilei. Îmi doresc un viitor în care poetele să fie egale cu poeții. În care să nu mai existe femiciduri. În care să nu mai existe proiecte de lege care să cenzureze dreptul la exprimare și autoafirmare al persoanelor queer! În care să nu mai vorbim cu scârbă despre asistații social. În care să nu mai trimitem la groapa de gunoi familii precare. În care să nu mai existe ură rasială sau etnică. În care să nu ne mai fie rușine să vorbim despre menstruație sau depresie. În care să nu mai existe nimic tabu, nimic neatacabil. În care să avem compasiune, dragoste și grijă unele față de altele”, a spus poeta Ileana Negrea.
Incidente la Gala de decernare a premiilor
La Gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie pentru debut una dintre poetele nominalizate a recitat o poezie cu un pronunţat conţinut sexual - „Gwyneth Paltrow şi cu mine”, iar, după ce imaginile video au apărut în presa locală, conducerea Memorialului a decis să şteargă întreaga filmare. „Recitarea unei poezii care include şi cuvinte sau expresii licenţioase este alegerea exclusivă a poetului/poetei. Nu încurajăm un asemenea demers, dar nici nu putem avea opţiunea de a interzice în vreun fel modalitatea în care înţelege să se exprime un creator. Ca atare, în considerarea dreptului la liberă exprimare, mai ales în domeniul literar, Memorialul Ipoteşti nu poate cenzura modul în care un tânăr poet încearcă să devină cunoscut publicului larg. În urma apariţiei în mediul online a înregistrării în care o poeta nominalizată înţelege să recite una dintre poeziile sale care conţine cuvinte licenţioase, am decis, fără a ne pronunţa asupra valorii literare a textului citit, retragerea de pe pagina Memorialului a înregistrării”, a anunţat instituţia de cultură de la Ipoteşti.Nicolae DRUMEA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau