„Trebuie să continuăm să atragem investitori instituționali, să încurajăm listările și să sprijinim inițiativele de educație financiară”

Dimensiune font:

| 25-03-2025 10:33

* dialog cu Valentin Ionescu, unul dintre foștii directori generali ai Bursei de Valori București și unul dintre brokerii prezenți în piață încă din prima zi de tranzacționare, în prezent Președinte ISF și Director General în cadrul ASF

- Ați fost printre primii brokeri din piața de capital din România. Anul acesta, BVB aniversează 30 de ani de la reînființare. Care sunt cele mai vechi și importante amintiri de la începuturile pieței de capital din România? Ce provocări ați întâmpinat în acea perioadă?

- Amintirile din primele zile ale pieței de capital din România sunt extrem de vii și pline de provocări, dar și de momente de optimism. Fac parte din prima generație de brokeri care a fost prezenta încă din prima zi de tranzacționare. La începuturile pieței, în 1995, eram foarte puțini brokeri și fiecare dintre noi încerca să navigheze printr-un sistem nou, fără un cadru reglementar complet. Piețele erau complet necunoscute pentru mulți, iar încrederea investitorilor era extrem de scăzută. Provocarea principală a fost să convingem oamenii să investească, să înțeleagă mecanismele pieței de capital și să se adapteze la un mediu în continuă schimbare. Îmi aduc admite de prima zi de tranzacționare la BVB când aveam doua ore pre deschiderea si respectiv doua ore piața continua si doar câteva companii listate.

La începuturi, piața de capital era în esență un teren viran. Nu aveam tehnologia avansată de acum, iar infrastructura pieței era aproape inexistentă. Piața era destul de ineficientă, cu puțini investitori și fără o diversificare semnificativă a instrumentelor financiare. Comparativ cu  situația de acum, piața a evoluat semnificativ – avem o infrastructură mult mai robustă, iar reglementările sunt mult mai clare și aplicate constant, ceea ce a adus o mai mare transparență și încredere.

În primul an de activitate, o dată pe săptămână, mergeam cu toții în clădirea BNR, la parter, unde era primul sediu al bursei să tranzacționăm cu prezență fizică.

- Cum ați ajuns să lucrați la Wood în Praga? Care au fost provocările și oportunitățile întâlnite acolo, mai ales în perioada în care Wood a început să creeze produse derivate pe acțiuni românești? Cum a influențat acest lucru evoluția pieței de capital din România, mai ales înainte de listarea Fondului Proprietatea?

- Am ajuns la Wood printr-o oportunitate care mi-a permis să învăț și să mă dezvolt într-un context internațional. Când am lucrat la Wood în Praga, unul din primele mele proiecte a fost ca Wood sa dobândească calitatea de membru BVB și respectiv al Depozitarului Central, și conectarea, în premieră, dintr-o altă țară a unui broker. Asta se întâmpla în prima parte a anului 2007, după aderarea la UE. Ulterior, compania a început să lanseze produse derivate pe acțiuni românești, să promoveze piața de la București, ceea ce a fost un pas important pentru piața noastră. Aceste produse derivate au ajutat la crearea unui interes mai mare pentru acțiunile românești din partea investitorilor internaționali. De asemenea, aceasta a fost o pregătire importantă pentru momentul listării Fondului Proprietatea, deoarece produsele derivate au atras atenția investitorilor străini asupra pieței de capital din România.

- Perioada în care ați fost director general al Bursei de Valori București a coincis cu momente importante pentru piața locală. Cum ați ajuns să fiți recrutat pentru această funcție și cum a fost experiența dumneavoastră ca director? Care au fost principalele realizări și provocări din acea perioadă?

- Am fost recrutat pentru această funcție în 2010, având în vedere experiența mea în piața de capital, atât internă, cât și internațională, dar și pentru viziunea pe care o aveam despre cum ar trebui să se dezvolte BVB.

În perioada în care am fost director general, am avut ocazia să contribuim la câteva proiecte majore, printre care lansarea ATS (redenumit AERO), listarea Fondului Proprietatea, digitalizarea pieței și atragerea de noi emitenți, prin road-show-uri atât interne cât și internaționale. Vânzarea mai agresivă de date, și implicit promovarea pieței prin sistemul Bloomberg și nu numai. Apariția primilor market-makeri, inclusiv pe acțiunile BVB ca emitent. Pe scurt principala provocare a fost să găsim modalități de a atrage lichiditatea necesară și de a face piața mai atractivă pentru investitorii locali și internaționali. Acest lucru s-a văzut în anul imediat următor, 2011, când BVB a trecut de la pierdere în Q3 2010, la profit de peste 17 milioane în 2011.

O altă realizare importantă a fost începerea procesului de integrare a Bursei de Valori București într-un context mai larg european. În acest context a fost organizată pentru prima dată Romanian Day la Londra, unde alături de BVB au participat și principalii emitenți.

- Care au fost cele mai dificile momente din cariera dumneavoastră de director general la BVB? Ce măsuri ați luat pentru a depăși acele perioade dificile?

- Având în vedere criza economică globală din 2008-2009, care a afectat foarte mult încrederea investitorilor și lichiditatea pieței și care a continuat în anii următorii, la BVB a trebuit să facem față unui declin sever al volumelor de tranzacționare. De aceea, când am preluat mandatul în 2010 am lucrat intens la crearea unor mecanisme de protecție și stimulare a pieței, inclusiv prin promovarea de noi produse financiare și parteneriate internaționale, coroborat cu procesul de restructurare al BVB.

- Dar care au fost cele mai frumoase momente din timpul în care ați fost la conducerea Bursei de Valori București? Există vreo realizare de care sunteți deosebit de mândru?

- Unul dintre cele mai frumoase momente a fost listarea Fondului Proprietatea, un proiect care a fost extrem de important pentru piața noastră de capital. Acesta a marcat un moment de cotitură, deoarece a atras un interes enorm din partea investitorilor internaționali și a pus România pe harta piețelor emergente. De asemenea, am fost mândru de faptul că am reușit să implementăm reforme importante și să dezvoltăm infrastructura pieței.

- Cum vedeți astăzi BVB și evoluția pieței de capital din România? Care considerați că sunt principalele puncte forte, dar și zonele care mai necesită îmbunătățiri?

- Astăzi, BVB este mult mai bine poziționată pe piața europeană. Avem o infrastructură modernă care necesita în continuare investiții pentru a fi dezvoltată. Punctele forte includ o comunitate de investitori tot mai activă și o diversificare a instrumentelor financiare disponibile. Totuși, încă avem multe de făcut pentru a îmbunătăți transparența și educația financiară, dar și pentru a atrage mai mulți investitori locali sau străini.

- Privind în viitor, cum anticipați evoluția Bursei de Valori București? Care credeți că sunt pașii esențiali pentru consolidarea și dezvoltarea pieței de capital românești în următorii ani?

- Viitorul Bursei de Valori București este unul promițător, dar pentru a asigura o dezvoltare pe viitor, trebuie să continuăm să atragem investitori instituționali, să încurajăm listările și să sprijinim inițiativele de educație financiară. În plus, cred că va fi important să consolidăm legăturile cu piețele internaționale și să diversificăm produsele financiare, cum ar fi contractele derivate, pentru a răspunde nevoilor unei economii moderne.

(sursa: https://financialintelligence.ro/valentin-ionescu-fost-ceo-bvb-listarea-fondului-proprietatea-moment-de-cotitura-pentru-piata-de-capital-deoarece-a-atras-un-interes-enorm-din-partea-investitorilor-internationali-si-a-pus-romania/)

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Atenție! O mare bancă din România nu mai acceptă aceste bancnote pentru o perioadă. Ce alternative recomandă clienților
10/05/2025 22:20

 Banca Romană de Dezvoltare (BRD) a anuntat că, in perioada următoare, nu va mai accepta bancnotele de 50 USD in nicio sucursală din tară. Măsura se aplică temporar si are ca scop optimizarea proces ...

Șoc pe piața imobiliară: Suma pe care un client a pierdut-o, într-o singură săptămână, la un apartament de 100.000 euro la noul curs valutar
10/05/2025 20:28

  Piata imobiliară din Romania trece printr-un moment de stagnare accentuată, cauzată de explozia cursului valutar si de incertitudinea politică legată de turul al doilea al alegerilor. Inv ...

Creșterea gradului de digitalizare a DUCU DENT LABORATOR SRL – Finalizare proiect
10/05/2025 13:35

COMUNICAT DE PRESĂ 10.05.2025 Cresterea gradului de digitalizare a  DUCU DENT LABORATOR SRL  - Finalizare proiect -

Schimbarea așteptată în imobiliare! Autorizațiile de construcție, eliberate în maximum 30 de zile. Dacă nu se întâmplă asta, se dă aviz tacit!
09/05/2025 14:29

Procedurile in domeniul urbanismului au fost modificate de Guvern. Timpul de eliberare a autorizatiilor de constructie va scădea, după ce Guvernul a simplificat procedurile in domeniul urbanismului. Î ...

La Guvern se pregătește o reformă fiscală de amploare: Ar putea fi adoptată înainte de alegeri
09/05/2025 14:17

  În această perioadă, la Guvern, s-au pregătit mai multe variante pentru reforma fiscală, iar aceste variante sunt prezentate Comisiei Europene. Premierul interimar, Cătălin Predoiu ...

ANUNȚ DE FINALIZARE PROIECT - „DOTAREA CU MOBILIER, MATERIALE DIDACTICE ȘI ECHIPAMENTE DIGITALE A UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT PREUNIVERSITAR DIN COMUNA PRIPONEȘTI, JUDEȚUL GALAȚI
09/05/2025 13:53

ANUNT DE FINALIZARE PROIECT - „DOTAREA CU MOBILIER, MATERIALE DIDACTICE SI ECHIPAMENTE DIGITALE A UNITĂTILOR DE ÎNVĂTĂMÂNT PREUNIVERSITAR DIN COMUNA PRIPONESTI, JUDETUL GALAT ...

Valentin Ionescu (ISF): „Rolul esențial al conectării tinerilor cu realitățile piețelor financiare nebancare”
09/05/2025 13:44

  În cadrul Seminarului de Perfectionare Vocatională SmartFIN@ISF şi Laboratorul Academi ASF in parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, presedintele I ...

ANUNȚ DE FINALIZARE PROIECT - „DOTAREA CU MOBILIER, MATERIALE DIDACTICE ȘI ECHIPAMENTE DIGITALE A UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT PREUNIVERSITAR DIN COMUNA POGONEȘTI, JUDEȚUL VASLUI”
09/05/2025 13:42

ANUNT DE FINALIZARE PROIECT - „DOTAREA CU MOBILIER, MATERIALE DIDACTICE SI ECHIPAMENTE DIGITALE A UNITĂTILOR DE ÎNVĂTĂMÂNT PREUNIVERSITAR DIN COMUNA POGONESTI, JUDETUL VASLUI ...

 ANUNȚ DE FINALIZARE PROIECT - „DOTAREA CU MOBILIER, MATERIALE DIDACTICE ȘI ECHIPAMENTE DIGITALE A UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT PREUNIVERSITAR DIN COMUNA LIPOVĂȚ, JUDEȚUL VASLUI”
09/05/2025 13:31

 ANUNT DE FINALIZARE PROIECT - „DOTAREA CU MOBILIER, MATERIALE DIDACTICE SI ECHIPAMENTE DIGITALE A UNITĂTILOR DE ÎNVĂTĂMÂNT PREUNIVERSITAR DIN COMUNA LIPOVĂT, JUDETUL VASLUI”

Curs valutar Moneda euro înregistrează prima scădere, după alegerile prezidențiale. Dolarul este în creștere
09/05/2025 13:25

  Cursul valutar al Băncii Nationale ne arată faptul că moneda euro inregistrează prima scădere după alegerile prezidentiale si ajunge să fie cotată la 5,1165, in scădere fată de ziua ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei