Contracţie pe piaţa ieşeană a muncii
Dimensiune font:
Pentru prima dată în acest an, centralizatorul remis, săptămânal de către AJOFM Iaşi arată o scădere a numărului de locuri de muncă disponibile. De la 686 posturi vacante, s-a ajuns la 664. Degeaba avem o uşoară creştere a cererii în HoReCa (19/17), transporturi (15/13), confecţii (18/16) şi sănătate (3/2). Mai puţină nevoie de noi lucrători în comerţ (10/14), construcţii (279/281), industrie (79/80), prăbuşirea e în sfera celorlalte servicii (241/263).
Conform tradiţiei, sunt suficiente oferte de lucru pentru absolvenţii de facultate, fix un sfert din total (166/664). E nevoie de analist, arhitect, cadru tehnic PSI, contabil, economist, expert în achiziţii publice, geograf, ingineri (automatist, autovehicule rutiere, CFDP, chimist, CCIA, construcţii hidrotehnice, geodez, horticultor, îmbunătăţiri funciare, instalaţii, mecanic utilaj tehnologic pentru construcţii, proiectant energetician, de sisteme electroenergetice), manager, medic veterinar, peisagist, programator, şef laborator în construcţii, şef şantier, şef serviciu, şef laborator în construcţiispecialist achiziţii, specialist în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, specialist în recrutare, specialist marketing, specialist resurse umane, specialist SIG/IT, specialist analist organizare ori tehnician devizier.
Şi pentru necalificaţi sunt încă destule oportunităţi. Aceştia îşi pot găsi de lucru în construcţii, ca oameni buni la toate, apoi ca ajutor bucătar, ambalator manual, cameristă hotel, curier, femeie de serviciu, încărcător-descărcător, lucrător salubrizare căi publice ori manipulant mărfuri.
În construcţii şi industrie, meseriile aflate mereu la mare căutare. Electricieni, instalatori, sudori, lăcătuşi, zidari, zugravi. Agricultura e încă pe stand-by, în sănătate, doar trei posturi de infirmieră.
Finlandezii, disperaţi după „căpşunari”
Tabloul e complet diferit în ce priveşte locurile de muncă disponibile la nivel continental, e vorba de cele înregistrate pe platforma EURES. De la 247, s-a ajuns acum la 316. O creştere impresionantă a ofertei de lucru ce se datorează exlusiv finlandezilor. Scandinavii s-au trezit cam peste noapte că au nevoie de 105 culegători de fructe şi legume. Aşa numiţii căpşunari. Salarizarea nu e deloc rea, 1,12 euro pe kilogramul cules. În rest, nicio schimbare faţă de intervalul precedent. Spaniolii angajează 15 şoferi de TIR, în afara mai vechii cereri de „căpşunari” (50) şi a foarte bine plătitului post de inginer specializat în domeniul feroviar. Suedezii anunţă că sunt în căutarea a zece măcelari specializaţi în tăierea porcilor. În Malta, cinci posturi de bucătar, 20 de şofer de taxi şi două de manager dezvoltare afaceri, Nu s-a ocupat niciunul din cele 29 posturi vacante din Germania (lucrător în producţia/procesarea de carne, mecatronist, măcelar, electronist, tehnician service). La fel stau lucrurile în Belgia (patru necalificaţi pentru a merge la cules de căpşuni, patru macaragii, patru tehnicieni reţele de telecomunicaţii, un dulgher/tâmplar, un electrician pentru întreţinerea iluminatului stradal şi un electrician tensiune medie) şi Austria (cinci tehnicieni producţie). Danezii angajează 20 sudori, care sunt plătiţi cu 25 euro la oră. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau