Efectul Karcher în România: Electroargeș începe seria concedierilor în masă
Dimensiune font:
Pe surse au apărut informații că Electroargeș va fi forțată să concedieze 150 de oameni pe 20 decembrie, urmând ca în 2022 să fie disponibilizați încă alți 200. Măsura fiind necesară în planul de supraviețuire al firmei românești care a căzut victimă într-un plan așa-zis democratic, în care principalul client și partener, Karcher, a primit sprijinul guvernului Orban pentru a deschide unități de producție proprii, chiar în proximitatea fabricii Elecroargeș.
Într-un plan de dezvoltare regională interpretat greșit de guvernul Orban, nemții de la Karcher încearcă să înlăture Electroargeș încet dar sigur din piața locală, folosind chiar fonduri de stat și manipulând un text de lege care îi interzicea clar transferarea producției în altă parte, mai ales în zonă, și folosirea ajutorului ca avantaj concurențial. După un parteneriat de 16 ani în care Karcher a ”aspirat” informații, resurse și a folosit oamenii și expertiza de la Electroargeș, nemții folosesc o firmă paravan - CER CLEANING EQUIPMENT SRL - prin care accesează ajutoare de stat obținute prin H.G. nr. 807/2014, cu care deschid pe rând două unități proprii de producție, unde poate să aplice tot know-how-ul obținut în relația cu firma românească.
Ca un plan premeditat, Karcher deține toate frâiele de a afecta iremediabil firma românească și a de monopoliza piața ajutată chiar de statul român. Ca efect, Electroargeș e forțată să renunțe la peste 200 de angajați în prima etapă și vor urma două noi valuri de concedieri ca măsuri de supraviețuire, care vor lovi la începutul anului viitor.
Cum a început povestea ”De la nemții vine ploaia, după 19 ani de parteneriat”
Electroargeș își începe activitatea în 1973 cu producția de electrocasnice, iar din 2002 începe colaborarea cu grupul Kärcher, societate pentru care începe să producă electrocasnice aproape exclusiv. Parteneriatul continuă în aceiași termeni până în 2016, când Kärcher relocă o parte din producția realizată la Electroargeș la propria unitate de producție, construită cu ajutor de stat, aflată chiar în spatele unității Electroargeș. Pentru acea investiție, Kärcher a accesat prin intermediul subsidiarei CER CLEANING EQUIPMENT SRL un ajutor de stat de 7,18 milioane de euro.
În 2017, Kärcher cumpără o nouă locație, tot în vecinătatea directă a Electroargeș unde își dezvoltă o nouă unitate de producție, tot prin ajutor de stat (în valoare de 7,65 milioane de euro), inaugurată în octombrie 2021.
Încă o palmă sfidătoare: deși decizia Karcher de a transfera întreaga producție în unitățile sale încalcă condițiile prin care au dobândit ajutorul de stat, ei se laudă cum își multiplică veniturile.
Prin intermediul ajutorului de stat, Karcher a afectat activitatea Electroargeș, deschizând două noi unități de producție la care să fie transferată întreaga producție, inclusiv toată producția aspiratoarelor de la Electroargeș. Aceasta este o încălcare a condițiilor impuse de H.G. nr. 807/2014 pentru accesarea ajutorului de stat, întrucât una dintre aceste condiții era de a nu se reloca producția, de a nu se închide activități ca urmare a accesării ajutorului de stat, și de a nu fi afectat astfel mediul concurențial.
Chiar dacă ar putea returna ajutoarele de stat dacă se descoperă neîndeplinirea condițiilor necesare, Kärcher se dezvoltă fără grija unei amenințări fiscale. Răul este făcut, dacă Kärcher nu ar fi luat ajutoarele de stat poate că acesta nu ar fi putut sa facă concurență neloiala lui Electroargeș. Mulțumită ajutoarelor de stat și construirii celor două unități de producție, Kärcher a anunțat că va încheia 2021 cu afaceri de 110 mil. euro, iar în 2022 businessul va urca la 170 mil. euro. Astfel, afacerile se vor fi mai mult decât dublat în doar doi ani.
Dar creșterea businessului din 2022 pare a fi exact valoarea producției pe care o transferă de la Electroargeș.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau