Cum să-ți convingi copilul să mănânce sănătos
Dimensiune font:
Mesele în familie pot fi fie momente de bucurie, fie adevărate câmpuri de luptă atunci când vine vorba de a convinge un copil să mănânce sănătos. Mulți părinți se confruntă cu refuzul celor mici de a accepta legumele, fructele sau alte alimente esențiale pentru o dietă echilibrată. Totuși, există soluții care pot transforma această provocare într-o joacă de copil.
1. Transformă mâncarea în joacă
O farfurie colorată, plină de forme interesante, poate face diferența. „Am început să fac din legume personaje de poveste sau să creăm împreună fețe haioase pe farfurie”, spune Anca, mama unui băiețel de 4 ani. Specialiștii susțin că implicarea copilului în pregătirea mesei îl face mai dornic să încerce preparatele.
2. Puterea exemplului
Copiii sunt oglinda părinților. Dacă văd adulții savurând un bol de salată sau o porție de pește la cuptor, vor fi mai tentați să încerce și ei. „Am observat că atunci când mâncăm cu toții același lucru, fără să forțăm, copiii sunt mult mai receptivi”, explică nutriționista Ioana Radu.
3. Implicați copiii în procesul de gătit
Copiii adoră să se joace cu ingredientele și să fie parte din proces. Permite-i să aleagă legumele pentru o salată sau să amestece ingredientele pentru o tartă sănătoasă. „Fiul meu a refuzat broccoli până când l-a ajutat pe tata să-l gătească. Acum cere singur să-l punem în farfurie”, povestește Andrei, tatăl unui băiat de 5 ani.
4. Evită presiunea și recompensele pentru mâncare
„Dacă termini tot din farfurie, primești desert” este o metodă care creează o relație nesănătoasă cu mâncarea. În schimb, specialiștii recomandă oferirea alimentelor sănătoase fără presiune. „Lasă copilul să decidă cât mănâncă, dar asigură-te că are doar opțiuni sănătoase în farfurie”, explică dr. Maria Popescu, specialist în nutriție pediatrică.
5. Fii creativ cu rețetele
Dacă legumele fierte nu sunt pe placul copilului, încearcă să le ascunzi în piureuri, supe cremă sau sosuri. „Am descoperit că, dacă pun spanac în smoothie-uri și le numesc „băutura supereroilor”, copiii mei îl beau cu entuziasm”, spune Raluca, mama a doi copii.
6. Respectă ritmul copilului
Unii copii au nevoie de mai mult timp să accepte un aliment nou. „Poate dura 10-15 încercări până când un copil se obișnuiește cu un gust. Important este să rămânem consecvenți și să nu renunțăm”, explică psihologul Adriana Vasilescu.
Mâncatul sănătos nu trebuie să fie o corvoadă pentru niciun membru al familiei. Cu răbdare, creativitate și exemple pozitive, părinții pot face din alimentația echilibrată un obicei firesc, fără lacrimi și negocieri interminabile.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau