Egiptenii consumau droguri. Ce este lotusul albastru

Dimensiune font:

| 04-04-2021 15:38

La începutul lumii haosul acvatic (Nun) domina Pământul și Cerul (Nut) era întunecat. Nicio ființă nu exista și întunericul acoperea totul până când, din abisul oceanului planetar, a crescut o floare de lotus albastră (Nefertum) care și-a deschis încet petalele, ca și cum cerul albastru saluta soarele, dezvăluind în inima de aur o ființă strălucitoare. Un parfum dulce s-a revărsat peste întinderea neagră și lumina transmisă de acest copil divin a alungat întunericul începutului, devenind Ra, sursa tuturor formelor de viață.

Fiind considerați zei coborâți între muritori, faraonii luau naștere din caliciul lotusului. O sculptură îl reprezintă pe Tutankhamon născându-se dintr-un lotus albastru, specia de lotus considerată sacră în Valea Nilului.

Varianta unei legende din Egiptul de Sus arată că nufărul primordial își închidea petalele la sfârșitul fiecărei zile, alunecând în haos, și le deschidea în ziua următoare și nimic altceva nu se întâmpla. Nefertum s-a simțit singur și trist; a început să plângă, dorindu-și pe cineva alături de care să se bucure de farmecul vieții, și din gândurile și lacrimile lui au luat naștere zeii, primii oameni și tot ceea ce există. După ce gândurile sale au luat formă, Nefertum le-a dat viață rostindu-le numele - gândurile și cuvintele sunt puterea din spatele creației.

Floarea de lotus se scufundă în apă pe timp de noapte și iese la suprafață dimineața. Aceasta trăsătură unică a fost strâns asociată de egipteni (și nu numai) cu creația, reînnoirea și renașterea. Lotusul sacru se înalță deasupra apei, în timp ce nufărul plutește pe suprafața acesteia.

Nefertum (“la fel de frumos că Atum” sau “perfecțiunea lui Atum”) a fost considerat inițial a fi un aspect al acestui zeu - Atum reprezentând soarele și Nefertum reprezentând răsăritul. Nefertum se năștea cu fiecare răsărit și murea cu fiecare apus, lotusl albastru fiind singurul din aceasta specie de plante care nu doar își închide petalele noaptea, dar se și scufunda în apa, apărând a doua zi, deschizandu-și petalele și dezvăluind centrul auriu. Acest ciclul al renașterii dimineața și al morții seara, când soarele călătorea în lumea întunericului, reprezenta pentru anticii egipteni lupta de zi cu zi intre haos și ordine (Ma’at).

Când Atum a fost identificat cu Ra (Atum-Ra), Nefertum a ajuns să fie considerat o zeitate independentă, dar în strânsă asociere cu soarele nou-născut, iar când zeul Path a fost considerat zeu suprem, creatorul a tot ceea ce exista, Nefertum a fost descris că fiul acestuia și al zeiței Sekhmet sau al zeiței Bastet (ambele reprezentând felinele, în principal: prima leii, a doua pisicile, cele doua zeități identificându-se la un moment dat).

Frumosul zeu tânăr Nefertum era patronul artei parfumurilor și al artei vindecării. O legenda spune că însuși Ra, când era bătrân a primit de la Nefertum un buchet cu flori de lotus al căror parfum să-i ușureze suferințele, scena descrisa în Textele Piramidelor: “floarea de lotus care este sub nasul lui Ra”.
Nefertum era asociat atât parfumului plăcut al lotusului cât și proprietăților medicale al acestuia – pe care egiptenii antici le cunoșteau foarte bine - dar a fost asociat și cu alte plante preferate de egipteni la acea vreme: trandafirul, muscata, albăstreaua și, pe scurt, ar putea fi considerat arhetipul aromaterapistului.

Lotusul albastru (cunoscut azi și cu numele “crin de apa”), frumos parfumat, era un simbol al nemuririi, al purității și al frumuseții. A fost considerat tronul unor zei precum Osiris, Isis, Nephtys sau Horus, devenind la un moment dat simbol regal feminin în timpul domniei lui Akhenaton, creatorul primei religii monoteiste, a carei sotie se numea Nefertiti, derivând din numele lotusului albastru, însemnând “frumoasa a venit”. Regina și prințesele purtau flori de nufar că semn al rangului lor înalt.

Semnificația religioasa a florii de lotus albastru a fost importanta pentru egiptenii antici, multe coloane ale templelor având capiteluri flori de lotus, că niste nuferi înfloriți din pământ. Tulpina lotusului era considerata axa lumii și petalele erau manifestarea și dezvoltarea multiforma a lumii.

Pe frescele egiptene, în hieroglife, lotusul e întâlnit pretutindeni, atât în viață cât și în moarte. Faraonul primește în dar de la soția să buchete de lotus, prințesele îl poarta pe diadema, fecioarele muziciene își oferă jerba de lotus.

Simbolizând nașterea și renașterea după moarte, muritorul care a trăit în adevăr, dreptate, frumusețe, bine, pentru a se preschimba în lotus etern se declara în faţa lui Osiris: “Sunt curat!” și devine lotus, prim născut printre nemuritorii divini: “Sunt lotus inefabil, splendoare și puritate / Printre zei sunt întâiul născut / Sunt însuși Ra și Ra se afla în mine, / Stăpân pe ritmurile ce conduc Universul / Dincolo de orice dincolo”.

Nefertum a fost asociat cu renașterea, atât că personificare a soarelui nou-născut dar și că patron al multor ingrediente necesare procesului de mumificare. Un pasaj din Cartea Morților se refera la o binecuvântare data decedatului: “Ridica-te precum Nefertum din Lotus, sub nările lui Ra, și apari la orizont în fiecare zi”.

Nefertum a fost cunoscut că “Cel care este frumos” și “Crinul de Apa al Soarelui”, fiind un zeu foarte iubit și reprezentat în multe statuete mici folosite că amulete pentru noroc.

Lotusul albastru a fost folosit că sursa de hrana, sursa de parfum dar și că tonic general, cunoscandu-se proprietățile sale farmaceutice și afrodisiace. Ideea egipteană de sexualitate se prea poate să se fi identificat creației și fiind o floare a creației lotusul albastru a devenit o floare în strânsă legătură cu fertilitatea și sexualitatea. Imaginile femeilor care poarta flori de lotus poate arata originea lor nobila dar și faptul că sunt apte să aibă copii sau că sunt dorite sexual, iar în cazul bărbaților reprezentați cu flori de lotus poate fi vorba atât despre originea nobila, divina, cât și despre potenta lor, iar florile de lotus desenate sau așezate în sarcofage și morminte poate reprezenta dorință decedaților de a trai viață de apoi, și de a renaște, fertili și frumoși.

Florile de lotus cunoscute în Egipt au trei culori: alb (Nymphaea lotus), roz (Nelumbo nucifera - introdus în tara mai tărziu, din Persia) și albastru (Nymphaea cerulea), aceasta din urma având pentru ei o semnificație importanta și apare în hieroglife, dar toate cele trei specii au apărut în arta egipteană (lotusul roz e prezent și în arta elenistica, 323 i.e.n.-31 e.n.).

Botaniștii considera că lotusul albastru egiptean nu este un lotus adevărat, ci face parte din familia crinilor de apa, de aceea proprietățile acestuia nu se regăsesc și la celelalte specii. Alte deosebiri se refera la faptul că lotusul albastru se ridica deasupra apei dimineața și se scufunda la lașarea serii, pe când ceilalți se ridica din apa și acolo rămân, deschizandu-și petalele dimineața și strangandu-le la lașarea serii; de asemenea, lotusul are un număr mai mare de semințe în centrul sau pe când crinul de apa nu. Cu toate acestea, pe oameni nu-i interesează disputa botaniștilor, ci se bucura de frumusețea și natura mistica a acestor flori, a parfumului și a proprietăților deosebite.

În Egipt niciun monument din Valea Nilului, niciun sul de papirus nu e întâlnit fară că aceasta planta să se afle la loc de cinste, apărând pe capitelurile pilonilor templelor, pe tronurile și pe vesmintele faraonilor și reginelor, pe acoperământul de cap al faraonilor dovedind originea lor divina; lotusul apare peste tot. 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:19

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Cum influențează cazinourile online economia globală?
09/05/2025 11:52

Cum influentează cazinourile online economia globală? Cresterea accelerată a industriei iGaming (jocuri de noroc online) nu doar că a transformat modul in care oamenii se distrează, dar are si un impact e ...

Copilul care învață că e greșit să fie el însuși
09/05/2025 09:24

Există forme de abuz care nu lasă urme pe piele, dar se intipăresc in vocea interioară a copilului ca o cenzură permanentă. Se intamplă in familii „bune”, cu părinti educati, responsabili, p ...

Legătura dintre Nicușor Dan și noul Papă: Robert Francis Prevost, Papa Leon al XIV-lea
08/05/2025 21:24

Care este legătura lui Nicusor Dan cu noul Papă? Amandoi sunt matematicieni. În varstă de 69 de ani, noul Papă s-a născut la Chicago dintr-un tată francez şi o mamă italiană. Matematician de form ...

Cerneala melancoliei. De ce scriem mai bine când suntem triști?
08/05/2025 12:37

Într-o zi in care lumea pare prea zgomotoasă, iar inima nu găseste in ce să-si aseze ritmul, mana se indreaptă spre stilou. Nu ca să noteze ceva urgent, ci ca să incerce să se inteleagă. Pentru ...

  Cerneala melancoliei. De ce scriem mai bine când suntem triști?
07/05/2025 14:45

Într-o zi in care lumea pare prea zgomotoasă, iar inima nu găseste in ce să-si aseze ritmul, mana se indreaptă spre stilou. Nu ca să noteze ceva urgent, ci ca să incerce să se inteleagă. Pentru un ...

Târgul de Carte LIBREX revine la Palas cu o agendă culturală bogată: noi apariții editoriale, întâlniri cu scriitorii, momente artistice, conferințe cu personalități și sesiuni de autografe
07/05/2025 13:07

Targul de Carte LIBREX revine la Palas cu o agendă culturală bogată: noi aparitii editoriale, intalniri cu scriitorii, momente artistice, conferinte cu personalităti si sesiuni de autografe   Sub ...

Branding personal sau brandul familiei? Cum îți conturezi propria voce fără să rupi tradiția
07/05/2025 11:36

Cand numele tău de familie e deja o poveste spusă de generatii, iar usile se deschid pentru că altii au bătut la ele inaintea ta, cum faci să te vezi si să fii văzut ca „tu insuti”? Cum reuse ...

Andreea Bălan, mesaj dur pentru Claudiu Bleonț: „Mai bine mamă singură decât cu un așa tată”
07/05/2025 05:08

Andreea Bălan a reactionat ferm pe retelele sociale după ce actorul Claudiu Bleont a făcut un discurs controversat despre fiica sa, in cadrul unei ceremonii oficiale. Intr-un mesaj postat pe Instagram, art ...

 7 moduri de a transforma biroul într-un spațiu de relaxare premium
05/05/2025 12:34

 7 moduri de a transforma biroul intr-un spatiu de relaxare premium Te-ai intrebat cum poti transforma biroul intr-un spatiu de relaxare premium? Cat de mult ar conta această schimbare pentru starea ta d ...

Proteinele longevității. Descoperirea care ar putea schimba viața noastră
04/05/2025 18:21

Pe măsură ce speranta de viată a omului a crescut constant in ultimele decenii, tot mai multe persoane se confruntă cu boli asociate varstei inaintate, precum cancerul, afectiunile neurodegenerative sau dia ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei