Egiptenii consumau droguri. Ce este lotusul albastru

download

Dimensiune font:

| 04-04-2021 15:38

La începutul lumii haosul acvatic (Nun) domina Pământul și Cerul (Nut) era întunecat. Nicio ființă nu exista și întunericul acoperea totul până când, din abisul oceanului planetar, a crescut o floare de lotus albastră (Nefertum) care și-a deschis încet petalele, ca și cum cerul albastru saluta soarele, dezvăluind în inima de aur o ființă strălucitoare. Un parfum dulce s-a revărsat peste întinderea neagră și lumina transmisă de acest copil divin a alungat întunericul începutului, devenind Ra, sursa tuturor formelor de viață.

Fiind considerați zei coborâți între muritori, faraonii luau naștere din caliciul lotusului. O sculptură îl reprezintă pe Tutankhamon născându-se dintr-un lotus albastru, specia de lotus considerată sacră în Valea Nilului.

Varianta unei legende din Egiptul de Sus arată că nufărul primordial își închidea petalele la sfârșitul fiecărei zile, alunecând în haos, și le deschidea în ziua următoare și nimic altceva nu se întâmpla. Nefertum s-a simțit singur și trist; a început să plângă, dorindu-și pe cineva alături de care să se bucure de farmecul vieții, și din gândurile și lacrimile lui au luat naștere zeii, primii oameni și tot ceea ce există. După ce gândurile sale au luat formă, Nefertum le-a dat viață rostindu-le numele - gândurile și cuvintele sunt puterea din spatele creației.

Floarea de lotus se scufundă în apă pe timp de noapte și iese la suprafață dimineața. Aceasta trăsătură unică a fost strâns asociată de egipteni (și nu numai) cu creația, reînnoirea și renașterea. Lotusul sacru se înalță deasupra apei, în timp ce nufărul plutește pe suprafața acesteia.

Nefertum (“la fel de frumos că Atum” sau “perfecțiunea lui Atum”) a fost considerat inițial a fi un aspect al acestui zeu - Atum reprezentând soarele și Nefertum reprezentând răsăritul. Nefertum se năștea cu fiecare răsărit și murea cu fiecare apus, lotusl albastru fiind singurul din aceasta specie de plante care nu doar își închide petalele noaptea, dar se și scufunda în apa, apărând a doua zi, deschizandu-și petalele și dezvăluind centrul auriu. Acest ciclul al renașterii dimineața și al morții seara, când soarele călătorea în lumea întunericului, reprezenta pentru anticii egipteni lupta de zi cu zi intre haos și ordine (Ma’at).

Când Atum a fost identificat cu Ra (Atum-Ra), Nefertum a ajuns să fie considerat o zeitate independentă, dar în strânsă asociere cu soarele nou-născut, iar când zeul Path a fost considerat zeu suprem, creatorul a tot ceea ce exista, Nefertum a fost descris că fiul acestuia și al zeiței Sekhmet sau al zeiței Bastet (ambele reprezentând felinele, în principal: prima leii, a doua pisicile, cele doua zeități identificându-se la un moment dat).

Frumosul zeu tânăr Nefertum era patronul artei parfumurilor și al artei vindecării. O legenda spune că însuși Ra, când era bătrân a primit de la Nefertum un buchet cu flori de lotus al căror parfum să-i ușureze suferințele, scena descrisa în Textele Piramidelor: “floarea de lotus care este sub nasul lui Ra”.
Nefertum era asociat atât parfumului plăcut al lotusului cât și proprietăților medicale al acestuia – pe care egiptenii antici le cunoșteau foarte bine - dar a fost asociat și cu alte plante preferate de egipteni la acea vreme: trandafirul, muscata, albăstreaua și, pe scurt, ar putea fi considerat arhetipul aromaterapistului.

Lotusul albastru (cunoscut azi și cu numele “crin de apa”), frumos parfumat, era un simbol al nemuririi, al purității și al frumuseții. A fost considerat tronul unor zei precum Osiris, Isis, Nephtys sau Horus, devenind la un moment dat simbol regal feminin în timpul domniei lui Akhenaton, creatorul primei religii monoteiste, a carei sotie se numea Nefertiti, derivând din numele lotusului albastru, însemnând “frumoasa a venit”. Regina și prințesele purtau flori de nufar că semn al rangului lor înalt.

Semnificația religioasa a florii de lotus albastru a fost importanta pentru egiptenii antici, multe coloane ale templelor având capiteluri flori de lotus, că niste nuferi înfloriți din pământ. Tulpina lotusului era considerata axa lumii și petalele erau manifestarea și dezvoltarea multiforma a lumii.

Pe frescele egiptene, în hieroglife, lotusul e întâlnit pretutindeni, atât în viață cât și în moarte. Faraonul primește în dar de la soția să buchete de lotus, prințesele îl poarta pe diadema, fecioarele muziciene își oferă jerba de lotus.

Simbolizând nașterea și renașterea după moarte, muritorul care a trăit în adevăr, dreptate, frumusețe, bine, pentru a se preschimba în lotus etern se declara în faţa lui Osiris: “Sunt curat!” și devine lotus, prim născut printre nemuritorii divini: “Sunt lotus inefabil, splendoare și puritate / Printre zei sunt întâiul născut / Sunt însuși Ra și Ra se afla în mine, / Stăpân pe ritmurile ce conduc Universul / Dincolo de orice dincolo”.

Nefertum a fost asociat cu renașterea, atât că personificare a soarelui nou-născut dar și că patron al multor ingrediente necesare procesului de mumificare. Un pasaj din Cartea Morților se refera la o binecuvântare data decedatului: “Ridica-te precum Nefertum din Lotus, sub nările lui Ra, și apari la orizont în fiecare zi”.

Nefertum a fost cunoscut că “Cel care este frumos” și “Crinul de Apa al Soarelui”, fiind un zeu foarte iubit și reprezentat în multe statuete mici folosite că amulete pentru noroc.

Lotusul albastru a fost folosit că sursa de hrana, sursa de parfum dar și că tonic general, cunoscandu-se proprietățile sale farmaceutice și afrodisiace. Ideea egipteană de sexualitate se prea poate să se fi identificat creației și fiind o floare a creației lotusul albastru a devenit o floare în strânsă legătură cu fertilitatea și sexualitatea. Imaginile femeilor care poarta flori de lotus poate arata originea lor nobila dar și faptul că sunt apte să aibă copii sau că sunt dorite sexual, iar în cazul bărbaților reprezentați cu flori de lotus poate fi vorba atât despre originea nobila, divina, cât și despre potenta lor, iar florile de lotus desenate sau așezate în sarcofage și morminte poate reprezenta dorință decedaților de a trai viață de apoi, și de a renaște, fertili și frumoși.

Florile de lotus cunoscute în Egipt au trei culori: alb (Nymphaea lotus), roz (Nelumbo nucifera - introdus în tara mai tărziu, din Persia) și albastru (Nymphaea cerulea), aceasta din urma având pentru ei o semnificație importanta și apare în hieroglife, dar toate cele trei specii au apărut în arta egipteană (lotusul roz e prezent și în arta elenistica, 323 i.e.n.-31 e.n.).

Botaniștii considera că lotusul albastru egiptean nu este un lotus adevărat, ci face parte din familia crinilor de apa, de aceea proprietățile acestuia nu se regăsesc și la celelalte specii. Alte deosebiri se refera la faptul că lotusul albastru se ridica deasupra apei dimineața și se scufunda la lașarea serii, pe când ceilalți se ridica din apa și acolo rămân, deschizandu-și petalele dimineața și strangandu-le la lașarea serii; de asemenea, lotusul are un număr mai mare de semințe în centrul sau pe când crinul de apa nu. Cu toate acestea, pe oameni nu-i interesează disputa botaniștilor, ci se bucura de frumusețea și natura mistica a acestor flori, a parfumului și a proprietăților deosebite.

În Egipt niciun monument din Valea Nilului, niciun sul de papirus nu e întâlnit fară că aceasta planta să se afle la loc de cinste, apărând pe capitelurile pilonilor templelor, pe tronurile și pe vesmintele faraonilor și reginelor, pe acoperământul de cap al faraonilor dovedind originea lor divina; lotusul apare peste tot. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Sindromul impostorului.Umbra succesului care apasă pe umerii multora
23/11/2024 15:06

Într-o sală de conferinte elegantă dintr-un hotel central, Claudia priveste zambind inspre cei peste o sută de oameni care o ascultă fascinati. Este specialistă in tehnologie, invitată să sustin ...

Slugărnicia - Umbra docilității și a interesului personal
23/11/2024 14:04

Într-un colt de cafenea linistit, un angajat povesteste cu jumătate de zambet si o doză de frustrare ascunsă despre colegul care, cu o elegantă calculată, face reverente invizibile sefului de fiecare ...

Procrastinarea sau arta subtilă de a amâna viața
22/11/2024 12:39

Într-o dimineată linistită de marti, Andrei priveste absent ecranul laptopului său. Deadline-ul pentru un raport important este doar la cateva ore distantă, dar browserul său este deschis la un video ...

 Umbrele motivației pierdute. Când visele devin fragmente
22/11/2024 12:19

Într-un apartament mic, intr-un colt al orasului, Andreea isi priveste cana de cafea goală. Nu stie cand a răcit. Poate e de dimineată. Poate de ieri. În jurul ei, lucrurile par inghetate in timp ...

Persoanele care dețin termometre cu mercur riscă închisoarea
21/11/2024 19:16

 Dacă detii un termometru cu mercur, risti să te confrunti cu dosar penal. Conform articolului 359 din Codul Penal, simpla detinere a unui astfel de termometru constituie infractiune. Persoanele surprins ...

Hygge la bloc. Apartamente transformate în oaze de confort urban
21/11/2024 16:12

Într-un timp in care totul se miscă rapid, ideea de a crea un spatiu care incetineste ritmul vietii a castigat popularitate inclusiv printre ieseni. Blocurile standard de apartamente, candva criticate pe ...

Economia dietelor nesănătoase. Costurile ascunse ale alimentației procesate și fast-food
21/11/2024 15:56

Un hamburger suculent sau o portie de cartofi prăjiti, cumpărate in cateva minute si consumate pe fugă, par solutii rapide pentru mesele zilnice. Dar ce se ascunde dincolo de ambalajele colorate si sloganuri ...

Cuptorul de pizza de grădină: ce modele sunt cele mai populare și cum să-l folosești
21/11/2024 14:59

 Un cuptor de pizza de grădină este visul oricărui iubitor de preparate italiene autentice. Dacă iti place să organizezi seri in aer liber cu prietenii sau familia, gătitul in grădină poate deveni ...

Cum ne influențează culorile percepția și comportamentul?
21/11/2024 12:11

Cum ne influentează culorile perceptia si comportamentul? Culorile au un impact profund asupra perceptiei si psihicului uman. Fiecare culoare evocă emotii specifice si poate chiar să influenteze semnifica ...

Sărbătorile de iarnă cu alți ochi. Povești din copilărie privite cu ochii adultului
21/11/2024 10:45

Sărbătorile de iarnă cu alti ochi. Povesti din copilărie privite cu ochii adultului Tin minte si acum cat asteptam să vină iarna. În niciun caz pentru dorinta de a simti frigul, ci cel mai mult pen ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei