Când este Halloween 2024. Semnificaţie şi tradiţii

9_11zon

Dimensiune font:

| 20-10-2024 22:22

În fiecare an, sărbătoarea de Halloween este celebrată pe data de 31 octombrie. Devenită în ultimii ani una dintre cele mai cunoscute sărbători, inclusiv în România, Halloween înseamnă costume înfricoșătoare, machiaje spectaculoase, dar și preparate și băuturi special pregătite pentru această zi.

Nu gasesc

Tradiția spune că în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, spiritele, atât cele rele, cât și cele bune, traversează granița din lumea noastră și cea de dincolo. În ciuda celor spuse, sărbătoarea nu are deloc o semnificație mai puțin ortodoxă.

S-a discutat faptul că originile sărbătorii se regăsesc într-un festival celt, cunoscut și sub denumirea de “Samhain”, festival care era organizat pe 31 octombrie. Scopul festivalului era de a strânge recolte, iar manifestările erau asemănătoare cu cele de acum: costume de Halloween, decorațiuni pentru casă, transformarea dovlecilor în felinare, dar și machiaje și celebrul “trick-or-treat” - primit dulciuri de la vecini.

Ce semnificaţie are sărbătoarea de Halloween

Sărbătoarea de Halloween este atribuită americanilor, chiar dacă originile ei sunt europene. Denumirea sărbătorii este prescurtarea de la “All-hallow-evening”, mai exact, ziua tuturor sfinților. În ciuda faptului că este o sărbătoare păgână, sărbătoarea a fost acceptată de biserica catolică și protestantă, pe motiv că, în aceste culte, ziua tuturor sfinților se sărbătorește pe 1 noiembrie.

Pentru prima dată, cuvântul Halloween, a fost folosit în secolul al XVI-lea, în Scoția. Sărbătoarea este celebrată în mai multe țări, printre care: Irlanda, Statele Unite, Puerto Rico, Canada, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă.

Copiii îmbrăcați în costume de Halloween colindă din casă în casă strigând “ne dați sau nu ne dați”, “trick or treat”, iar la schimb ei primesc dulciuri. Tradiția își are originea în Evul Mediu, atunci când în ajunul sărbătorii tuturor sfinților, cei săraci mergeau din casă în casă pentru a primi mâncare.

Petrecerile de Halloween au fost rapid împrumutate și de adolescenți, deoarece la început erau organizate doar pentru copii, iar acum sunt pentru toată lumea. Petrecerea este un prilej pentru a se aduna toți prietenii într-un singur loc și pentru a se bucura de rețete cu dovleac, dar și alte roade ale toamnei: nuci și fructe.

Tradiția spune că de Halloween trebuie să ai dovleac sculptat așezat la geam pentru a ține la distanță spiritele rele. Nu doar dovlecii sunt în centrul atenției, ci și cele mai trăznite decorațiuni de Halloween. Casa și grădina trebuie să fie într-un decor uniform din pânze de păianjen, fantome, lumânări, etc.

Halloween-ul a devenit, în ultimii ani, o sărbătoare cunoscută în toată lumea pe care nu o celebrează doar americanii, ci și alte popoare printre care și noi, românii. Totuși această sărbătoare de Halloween a început să capete influențe diverse în funcție de cultură, cât și de dorința fiecăruia.

Costumele de Halloween sunt inspirate din figurile supranaturale, monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și diavoli.De-a lungul timpului, printre costumele folosite au apărut și cele ale unor personaje fictive, celebrități la ordinea zilei și arhetipuri generice, cum ar fi prințesele sau luptătorii ninja.

Colindatul în costume era prezent în Scoția și Irlanda de Halloween la sfârșitul secolului al XIX-lea, numele scoțian de guising venind de la deghizările purtate de copii. În Irlanda măștile de Halloween sunt cunoscute ca "fețe false". Tradiția a pătruns și în Statele Unite la începutul secolului al XX-lea, atât în rândul adulților cât și în rândul copiilor. Primele costume de Halloween produse în masă au apărut în magazinele americane în anii 1920 și 1930 când obiceiul de trick-or-treating devenea popular acolo.

În ziua de 31 octombrie sau în preajma ei, adesea în vinerea și sâmbăta dinainte de Halloween, se țin petreceri tematice în care oamenii vin îmbrăcați cu costume.

Cum se sărbătoreşte Halloween în România

Pregătirea pentru sărbătoarea Sfântului Andrei, care poate fi considerată un Halloween autentic românesc, se face din 29 noiembrie când se practică o serie de ritualuri menite să țină la distanță strigoii și spiritele rele, creaturi și laitmotivuri care se întâlnesc și în tradiționalul Halloween american.

Noaptea din Ajunul Sfântului Andrei este considerată noaptea în care spiritele morților se întorc printre cei vii, sub formă de strigoi, ademenindu-i să iasă din case. De Halloweenul românesc, Ajunul Sfântului Andrei este considerat noaptea strigoilor. Potrivit obiceiurilor și tradițiilor populare, se practică o serie de ritualuri provenite din credințe și superstiții: se ung ușile şi ferestrele cu usturoi contra strigoilor.

Așadar, acesta sărbătoare este celebrată în mod diferit în toate colturile lumii, de la obiceiuri de costume, mânăaruri specifice și ritualuri interesante. De asemenea este o sărbătoare și pe placul copiilor, care merg din casă în casă să colinde, costumati în diferite personaje pentru a primi bomboane, ciocolată și fursecuri.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Taina Postului, călătoria spre Lumina interioară
21/11/2024 15:15

În tumultul vietii moderne, unde suntem mereu conectati si bombardati de stimuli, există o practică ancestrală care ne invită să ne oprim si să ne indreptăm privirea spre interior: postul. Dincolo ...

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, tradiții și obiceiuri. Ce se face pe 21 noiembrie
21/11/2024 11:32

 Astăzi, 21 noiembrie, credinciosii prăznuiesc Intrarea Maicii Domnului in Biserică, prima mare sărbătoare din postul Crăciunului 2024, fiind si prima dezlegare la peste.     Intra ...

Reguli stricte pentru credincioșii care merg la biserică! Ce nu au voie să facă enoriașii
19/11/2024 20:07

Au fost stabilite reguli stricte pentru credinciosii care merg la biserică! Vizitarea unei mănăstiri sau participarea la o slujbă religioasă presupune respectarea unor randuieli ce tin nu doar vestimentati ...

Semnificația Postului în diferite religii. O călătorie prin practicile spirituale ale omenirii
19/11/2024 17:01

Postul, ca act de abstinentă voluntară de la hrană, băutură sau alte plăceri, este o practică ancestrală ce transcende culturile si religiile. De la vechii intelepti pană la omul modern, postul a fost ...

Etica și motivele postului. Explorarea intențiilor și importanța sincerității în această practică
19/11/2024 16:11

Într-o dimineată linistită de toamnă, am pornit spre inima unei comunităti rurale din Botosani, unde postul nu este doar o traditie, ci un mod de viată. Pe străzile inguste ale satului, am intalnit ...

HOROSCOPUL ZILEI
19/11/2024 05:55

 BERBEC O să vă bucuraţi de suportul unor oameni care vă apreciază şi vor să vă scutească de nişte eforturi care vă depăşesc. O să aveţi prilejul să reparaţi obiecte, situaţii şi să ...

HOROSCOPUL ZILEI
18/11/2024 05:00

 BERBEC Este cu sigurantă ziua cea mai "bogată" in evenimente din această lună: primiti musafiri, plecati la drum si trebuie să finalizati si o parte din lucrările incepute. Relatiile cu ...

Horoscopul Zilei
17/11/2024 05:00

 BERBEC Sunteti obligat să dati un răspuns cat mai rapid la propunerea care vi se face dimineata pentru o noua ocupatie sau contract. Aveti contraargumente puternice, dar parcă nimeni nu vrea azi să v ...

Postul Crăciunului. Tradiții și practici întâlnite în România
15/11/2024 14:04

Postul Crăciunului, una dintre cele mai importante perioade de pregătire spirituală din calendarul ortodox, reprezintă o ocazie specială de introspectie, purificare si apropiere de divinitate. De-a lungul ...

Locuri misterioase din România. Blestemul comorii de la Râpa Diavolului
15/11/2024 12:33

Locuri misterioase din Romania. Blestemul comorii de la Rapa Diavolului Suntem fascinati de comori ascunse, uitate! Vanatorii aurului ascuns de daci, de turci, de haiduci sau de boieri scormonesc si acum mun ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei