„1 Mai muncitoresc” - Zonele de agrement ale Iașului vor fi luate cu asalt

Dimensiune font:

| 28-04-2025 19:23

 * ca în fiecare an, zonele de agrement Ciric, C.A. Rosetti sau Cetățuia vor fi la mare căutare în rândul amatorilor de grătare * totodată, și zonele împădurite ale Iașului vor fi luate cu asalt de cei care doresc să își petreacă timpul în aer liber

Au mai rămas puține zile până la data de 1 Mai, când se de startul sezonului estival. Ca în fiecare an, în ziua menționată, zonele de agrement din Iași vor fi luate cu asalt de către cei care doresc să își petreacă timpul în aer liber, împreună cu familia și prietenii, la grătar sau la picnic în aer liber. Opțiunile pe care ieșenii le au nu s-au schimbat prea mult față de anul trecut. Astfel, zonele de agrement precum Ciric, C.A. Rosetti sau Cetățuia vor fi la mare căutare în rândul amatorilor de grătare.

Totodată, ca în fiecare an, și zonele împădurite ale Iașului vor fi luate cu asalt de cei care își doresc să își petreacă timpul în aer liber. Tradiționalii mici vor fi la mare căutare în carmangerii și în supermarketuri, iar reprezentații marilor magazile îi sfătuiesc pe ieșeni să se aprovizioneze din timp, pentru a nu avea parte de surprize neplăcute chiar pe data de 1 Mai. „De când au crescut temperaturile, în fiecare weekend, stocurile de carne pentru grătar se epuizează extrem de rapid. De exemplu, am întâmpinat situații în care s-au terminat micii pe care îi aveam în magazin la ora 11:00 dimineața. Și nu ne referim doar la magazinul nostru, vorbim despre aproape toate supermarkiturile pe care le avem în oraș. De 1 Mai vom fi aprovizionați mult mai bine cu produsele de carne care vor fi la mare căutare. Știm ce înseamnă pentru români această dată și știm că mulți dintre ei, care vor rămâne în oraș, își vor petrece zilele libere la grătar, cu prietenii și familia. Cu toate acestea, îi sfătuim pe clienți să se aprovizioneze din timp, cu o zi sau două înainte de 1 Mai, pentru a nu avea parte de surprize neplăcute în ziua respectivă. Ne așteptăm la vânzări record la produsele de carne”, a precizat Vlad G, reprezentantul unui supermarket din Iași.

Sfaturi pentru un grătar perfect

Chiar dacă foarte mulți români au furat startul și au început deja sezonul grătarelor, bucătarii vin cu sfaturi importante pentru cei care vor să surprindă, de 1 Mai, la mesele organizate în aer liber, împreună cu familia și prietenii.

Conform specialiștilor, există câteva trucuri prin care carnea așezată pe grătar va avea cel mai bun gust. Astfel, ordinea în care sunt așezate produsele pe grătar este foarte importantă, declară Bogdan Roman, bucătar ieșean. „Foarte multe persoane care fac grătar pun la făcut multe feluri de carne, în același timp, chiar și pește, și legume. Acest lucru este total greșit. Ordinea în care punem alimentele pe grătar este extrem de importantă. Când jarul este pregătit, trebuie să așezăm carnea de porc sau de pui, după ce aceasta a fost pregătită corespunzător. După ce aceste alimente sunt gata, pe grătar trebuie să fie așezați micii și cârnații, întrucât au un timp mult mai scurt de gătire. Astfel, vor rămâne mai suculenți și vor fi foarte gustoși. Peștele trebuie să fie ultimul preparat pus pe grătar, deoarece mirosul persistent se va impregna în grătar și va influența și gustul celorlalte alimente. Legumele trebuie să fie așezate pe grătar imediat după ce este gata carnea, când jarul este pe terminate. Acestea trebuie lăsate aproximativ 10 minute, la foc mic”, a precizat bucătarul Bogdan Roman.

Cum să nu ajungi la urgențe de 1 Mai. Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă

Prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași, îi îndeamnă pe oameni să fie moderați în zilele care urmează și să nu facă excese care i-ar putea aduce direct în Unitatea de Primire Urgențe. „În primul rând, cei care au afecțiuni cornice și iau tratamente, trebuie să se asigure că au cumpărate tratamentele pentru zilele respective și nu rămân fără. Dacă există semnele unei acutizări a bolii, să mearga la medicul curant zilele acestea, înainte de sărbătoare. În ceea ce privește persoanele sănătoase, care vor sărbători în natură, ceea ce pregătesc să fie achiziționat din surse autorizate. Mă refer la carnea de mici, la cârnăciori, la ce pune fiecare pe grătar. Să fie în termen de valabilitate. Probabil, se va încălzi vremea, să nu folosească lucruri care se pot altera. Carnea tocată, înghețata, frișca, pot fi surse de tulburări digestive, trebuie să fim foarte atenți cu ele. În ceea ce privește consumul de alcool, recomandăm pentru persoanele sănătoase o cantitate mică, cât să facă plăcere, în stilul franțuzesc, nu în stilul exceselor pe care le-am văzut în ultimii ani. La Paște, aceste excese bahice au generat accidentări, traumatisme. Totodată, cei care consumă alcool nu trebuie să urce la volan. Ce mai este de spus, dacă va fi soare, expunerea poate genera arsuri solare, chiar dacă este încă primăvară. Folosim creme cu factor de protecție”, a precizat prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu.

Avertisment venit din partea ANPC

Nu doar medicii sunt în alertă. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a tras un semnal de alarmă și i-a îndemnat pe români să fie foarte atenți la ceea ce consumă în următoarea perioadă. „Ca în fiecare an, românii marchează ziua de 1 Mai cu tradiţionalii mici şi bere. Pentru ca această sărbătoare să fie prilej de bucurie, nu de neplăceri, vă recomand să ţineţi cont de următoarele sfaturi. Evitaţi achiziţia de carne tocată din locuri neautorizate – riscaţi să cumpăraţi produse nesigure! La bere, verificaţi integritatea ambalajului, limpiditatea şi data durabilităţii minimale. Asiguraţi-vă că produsele sunt expuse în vitrine frigorifice funcţionale. Ambalajele trebuie să fie intacte, iar etichetele să conţină toate informaţiile necesare. Vânzătorii trebuie să fie echipaţi corespunzător şi să respecte regulile de igienă. Verificaţi concordanţa între preţurile afişate şi cele de pe bonul de casă. Solicitaţi şi păstraţi bonul fiscal – este singura dovadă în cazul unei reclamaţii justificate”, a transmis Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Cristian ANDREI

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Poiana Teiului, comuna Poiana Teiului, satul Poiana Teiului, Str. Teilor nr. 61, judetul Neamt, telefon 0233/266.250, fax 0233/266.025, e-mail: primaria@ poianateiului.ro, cod fiscal 2614074. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -trupul de pasune Livezi, in suprafata totala 64,86 ha: identificat prin CF nr. 51086, nr. cadastral 51086, in suprafata de 47,68 ha si CF 51102, nr. cadastral 51102, in suprafata de 17,18 ha, situat in extravilanul comunei Poiana Teiului, in satul Poiana Largului, conform H.C.L. Poiana Teiului nr. 32/04.05.2025; -trupul de pasune Hasca, in suprafata totala de 50,75 ha: identificat prin CF nr. 51138, numar cadastral 51138, in suprafata de 22,00 ha si CF 51139, numar cadastral 51139, in suprafata de 10,00 ha, CF 51140, numar cadastral 51140, in suprafata de 14,00 ha, CF nr. 51166, numar cadastral 51166, in suprafata de 4,75 ha, situat in extravilanul comunei Poiana Teiului, in satul Petru Voda, conform H.C.L. Poiana Teiului nr. 33/04.05.2025; -trupul de pasune Ciungat, in suprafata de 20,4 ha, identificat prin CF 52864, numar cadastral 52864, situat in extravilanul comunei Poiana Teiului, satul Petru Voda, conform H.C.L. Poiana Teiului nr. 34/04.05.2025; -trupul de pasune Preluca, identificat prin CF nr. 51921, numar cadastral 51921, in suprafata de 8,43 ha, situat in extravilanul comunei Poiana Teiului, satul Dreptu, conform H.C.L. Poiana Teiului nr. 35/04.05.2025; -trupul de pasune Parlituri, identificat prin CF nr. 51921, numar cadastral 51921, in suprafata de 16,55 ha, situat in extravilanul comunei Poiana Teiului, satul Dreptu, conform H.C.L. Poiana Teiului nr. 36/04.05.2025; Trupurile de pasune apartin domeniului public al Comunei Poiana Teiului, iar inchirierea se organizeaza conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si caietului de sarcini. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Impozite si Taxe, Comuna Poiana Teiului. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Impozite si Taxe, Comuna Poiana Teiului, comuna Poiana Teiului, sat Poiana Teiului, Str. Teilor nr. 61, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 20 Lei/exemplar, se achita numerar la Casieria Comunei Poiana Teiului. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.05.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariat -Registratura Comunei Poiana Teiului, comuna Poiana Teiului, sat Poiana Teiului, Str. Teilor nr. 61, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.05.2025, ora 09.00, Comuna Poiana Teiului, comuna Poiana Teiului, sat Poiana Teiului, str. Teilor nr. 61, judetul Neamt -sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra Neamt, B-dul Republicii nr. 16, judetul Neamt, telefon 0233/212.294, fax 0233/2356.557, e-mail: tr-neamt-scomerciala@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2025.
Adrian Papahagi, despre plecarea lui George Simion la Viena: Nu strălucea de bucurie, deși tocmai câștigase turul 1 cu un scor zdrobitor
07/05/2025 05:26

Adrian Papahagi, filolog si eseist, a vorbit despre plecarea lui George Simion la Viena imediat după victoria din primul tur al alegerilor prezidentiale, din 4 mai. Adrian Papahagi, filolog si eseist, a publi ...

Studenții agronomi, în vizită la baronul Michael de Styrcea
06/05/2025 20:05

Un parc cu rădăcini adanci in biodiversitate şi in istoria locului prinde din nou viaţă la Văleni, judeţul Neamţ, unde studenţii de la USV Iaşi, alături de specialişti şi parteneri locali, au dat s ...

Cinci echipe TUIASI au intrat în finala NXP Cup
06/05/2025 20:03

Rezultate remarcabile pentru studenţii Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) la ediţia din acest an a NXP Cup, region ...

Microbuzele electrice destinate școlilor rurale au ajuns la Iași!
06/05/2025 20:02

* acestea vor fi distribuite scolilor din 26 de comune: Alexandru Ioan Cuza, Andrieseni, Ciortesti, Costesti, Costuleni, Cotnari, Cozmesti, Dagata, Dobrovăt, Erbiceni, Gorban, Gropnita, Lespezi, Lungani, Miros ...

Cine montează o barieră? Tragedie evitată ca prin minune, la Lunca Cetățuii
06/05/2025 18:34

O tanără de 22 de ani a scăpat ca prin minune, cu răni usoare, după ce a fost implicată intr-un accident feroviar. La o trecere la nivel cu calea ferată din Lunca Cetătuii, tanăra nu s-a asigurat corec ...

Intervenţie ortopedică extrem de dificilă, la Spitalul de Recuperare
06/05/2025 18:01

Un caz medical deosebit de complex a fost tratat cu succes de echipa de specialişti de la Spitalul de Recuperare din Iasi. Este vorba despre o pacientă in varstă de 72 de ani, care prezenta deformări severe ...

Cum îți lansezi un business în Iași, când orașul pare să te respingă
06/05/2025 17:34

Desi este cel mai mare oras din Regiunea Nord-Est, cu universităti de prestigiu si un potential creativ imens, Iasul poate deveni un loc dificil pentru tinerii care pornesc un business de la zero. Lipsa de spr ...

De 1 Iunie, oferă o poveste mai departe
06/05/2025 17:26

Există locuri unde curiozitatea are chip de copil, iar linistea unei biblioteci devine tăramul celor mai indrăznete intrebări. Comuna Mironeasa este un astfel de loc. Aici, copiii caută nu doar răspunsuri ...

„La margine de Copou”, un spectacol despre memorie, oraș și emoție, semnat Mihai Mălaimare
06/05/2025 17:18

La marginea unui oras incărcat de istorie si poezie, in locul unde pasii lui Eminescu incă par să tresară printre copaci, teatrul isi caută din nou vocea. O voce care nu răsună doar de pe scenă, ci din ...

Microbuzele electrice pentru școlile rurale au ajuns la Iași!
06/05/2025 17:09

* acestea vor fi distribuite scolilor din 26 de comune: Alexandru Ioan Cuza, Andrieseni, Ciortesti, Costesti, Costuleni, Cotnari, Cozmesti, Dagata, Dobrovăt, Erbiceni, Gorban, Gropnita, Lespezi, Lungani, Miros ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei