„Digitalizarea sistemului de vot, a ține pasul cu ceea ce se întâmplă ar trebui să reprezinte o prioritate pentru legiuitorul român”

Dimensiune font:

| 07-06-2024 09:14

* dialog cu magistratul Costică Ciocan, judecător la Judecătoria Iași

- Domnule judecător, la fiecare scrutin electoral există suspiciunea fraudei. Care sunt cele mai frecvente cazuri cu care membrii unei comisii electorale se pot întâlni în ziua votului?

- Subiectul acesta este unul de interes, mai ales că ne pregătim de alegerile locale pentru primari, consilieri locali, consilieri județeni, președinți de consilii județene, dar și de alegeri europarlamentare. Prian urmare, este important să vedem care este cadrul legislativ incident, pentru că această procedură electorală este stufoasă și împânzită și de sancțiuni, care pot fi contravenționale dar și la nivel penal. La codul penal, noul cod penal din 2009, pentru prima dată s-a sintetizat și adus laolaltă infracțiunile care se găseau în diferite acte normative și aici discutăm despre împiedicarea exercitării drepturilor electorale, articolul 385 din codul penal, coruperea alegătorilor, frauda la vot, frauda la votul electronic, violarea confidențialității votului, nerespectarea regimului urnei de vot, falsitarea documentelor și evidențelor electorale. Acesta ar fi principalele infracțiunii electorală care sunt incriminate în codul penal.

 

„Avem un sistem de verificare și de monitorizare a prezenței la vot, de prevenire a votului ilegal și, mai mult, avem și o bază de date cu persoanele care au drept la vot, iar verificările se fac în timp real”

 

- Mita electorală, coruperea alegătorilor pare să colapseze acest întreg „pachet” de infracțiuni electorale, însă, se pare, numărul lor s-a diminuat în ultima perioadă. E vorba de o conștientizare a populației în această direcție sau, pur și simplu, forța legii e mai puternică?

- Este important să avem alegeri libere, iar persoana care alege să nu fie influențată de elemente materiale. Articolul 386 din lege chiar acest lucru îl incriminează - oferirea sau darea de bani, de bunuril, alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați. Și au pătruns în spațiul public imagini de la alegerile anterioare sau din trecut, cu formațiuni politice care ar oferi bani sau bunuri alegătorilor, ceea ce, vedem, legea sancționează. Este important ca doar discursul politic să convingă un alegător să se prezinte la urna de vot și să aleagă într-un sens sau altul. Apoi, mai avem și infracțiunea de frauda la vot, fapta persoanei care votează fără a avea acest drept. Infracțiunea este comisă de cei care merg la vot și aici avem persoanele cărora li s-a interzis, ca pedeapsă complementară, să-și exercite dreptul de a alege sau de a fi ales. Sau avem persoanele puse sub interdicție, ori persoanele care nu îndeplinesc vârsta de 18 ani. Este important să nu se prezinte la votare persoanele care au fost condamnate și la pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi, respectiv dreptul de a alege și de a fi ales, pentru că ele comit această infracțiune prevăzută de articolul 387.

- Pedepsele pentru aceste infracțiuni electorale sunt destul de mari, variind de la trei luni la 5 ani de închisoare, ultimul pentru falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale. Ați întâlnit astfel de cazuri?

- Personal nu am întâlnit și nu am soluționat astfel de cazuri. În schimb, jurisprudența instanțelor de judecată este diversă și cuprinde aceste infracțiuni. Codul penal, adoptat în 2009 și intrat în vigoare în anul 2014, prevede acum și sancțiuni referitoare la frauda la vot a persoanei care votează de două sau mai multe ori. Este important ca persoanele, cetățeni care aleg să se deplaseze la secțiile de votare să cunoască faptul că, deși în urmă cu 10-15 ani nu existau modalitățile de verificare în timp real a prezenței lor la vot sau votării și puteau merge dintr-un sat în altul sau dintr-o localitate în alta să voteze, sau, mai mult, să voteze la aceeași secție de votare de mai multe ori, acum vedem că s-a digitalizat acest proces de vot. Prin urmare, avem un sistem de verificare și de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal și, mai mult, avem și o bază de date cu persoanele care au drept la vot, iar verificările se fac în timp real. Am adus cu mine Ghidul birourilor secțiilor de votare din țară. Această aplicație îi arată operatorului că persoana ori are mai puțin de 18 ani, ori i-a fost interzisă exercitarea dreptului la vot sau figurează că a mai votat, sau că s-a mai s-a mai prezentat la o secție de votare. De aceea, mesajul meu se îndreaptă către persoanele care, influențate fie de anumite persoane, fie din necunoștință de cauză, se îndreaptă spre o secție de votare cu gândul că, lasă, că nu mă prinde că nu are cum să afle că eu am mai votat la altă secție de votare sau că nu este interzis dreptul de a alege pentru că hotărârea este veche. Nu, dimpotrivă. Această bază de date este actualizată și, mai mult, articolul 393 sancționează și tentativa, adică tu, prezentându-te la o secție de votare și neîndeplinind condițiile pentru a vota, ai realizat o tentativă care este pedepsită de codul penal.

 

„Se sancționează doar deschiderea urnelor înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, adică doar dacă deschizi urna înainte de finalizarea procesului de vot. Iar eu cred că ar trebui să fie extinsă protecția penală a acestei urne speciale și, în general, a urnelor de votare…”

 

- Urna mobilă a creat foarte multe probleme în ultimii ani, fie că este vorba de încredințarea ei altor persoane decât membrilor biroului electoral al secției de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiții decât cele prevăzute de lege. Sunt frecvente aceste situații?

- Aici aveți dreptate, sunt foarte multe probleme și este o procedură elaborată cu privire la ce persoane pot accesa această urnă mobilă. Vedem că este vorba despre alegătorii greu transportabili și care trebuie să facă o cerere, cerere analizată de președinții birourilor secțiilor de votare, în timp real pentru a putea decide. Se poate face această cerere și în ziua votului, dar să nu fie la oră înaintată, astfel încât să poată fi soluționată pe bază de înscrisuri, înscrisuri medicale care să certifice o anumită stare medicală, faptul că persoana în cauză nu este transportabilă. În cazul în care urma este încredințată altei persoane sau persoane care sunt transportabile accesează totuși această urnă specială, vedem că articolul 390 din codul sancționează fapta. Chiar dacă se intitulează nerespectarea regimului urnei de vot, adică dacă nu au fost respectate dispozițiile legale, incidente referitoare la formularea cererii, admiterea cererii și tot acest parcurs, vedem că noul cod penal sancționează doar deschiderea urnelor înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, adică doar dacă deschizi urna înainte de finalizarea procesului de vot. Iar eu cred că ar trebui să fie extinsă protecția penală a acestei urne speciale și, în general, a urnelor de votare.

- Digitalizarea va asigura, sperăm, o mai bună protecție procesului de vot…

- Oricum, spre deosebire de de alegerile anterioare, acum este prezentă tot mai mult digitalizarea, în sensul că odată închis procesul electoral se filmează efectiv deschiderea urnelor, că este vorba de una specială sau urna mobilă sau de urnele care sunt în secțiile de votare și se filmează cu ajutorul unor tablete, gadgeturi. Se filmează atât deschiderea, cât și numărarea voturilor tocmai pentru a fi preîntâmpinată orice fraudă, dar și suspiciune de fraudă și mai ales se centralizează rezultatele în mod electronic. Aici, un rol important îl joacă, în afară de președintele Biroului Electoral de Circumscripții, președintele și locțitorul Birourilor Electorale ale secțiilor de votare. Un rol important în joacă și membrii secțiilor, care sunt desemnați din partea partidelor politice și asigură transparența și controlul reciproc, pentru a fi prevenite aceste situații de care vorbim, de fraudă sau sau de suspiciuni de fraudă.

- Există fraudă la vot? Putem vorbi de un asemenea fenomen?

- De fenomen n-aș putea spune, dar sunt cazuri. Există jurisprudență cu privire la aceste infracțiuni și este important să le cunoaștem, iar persoanele care decid să își exercite dreptul la vot trebuie să cunoască în ce condiții îl pot exercita, mai ales că avem un articol de lege referitor la confidențialitatea și violarea confidențialității votului. La fel, este foarte important ca în secțiile de votare să existe toate condițiile necesare, în acele cabine unde să-ți fie asigurată confidențialitate votării. Este sancționată violarea prin orice mijloace a secretului votului, care se pedepsește cu amendă, pentru că nimeni nu trebuie să știe ceea ce ai votat, pentru a te proteja pe tine de eventuale răzbunare sau de eventuale acte care să-ți aducă prejudicii. Este important, poate infracțiunile au un număr redus, dar există și pedepsele sunt de natură să descurajeze orice fraudă.

 

„ Poate trebuie să avem o altă imagine a campaniilor electorale, unde accentul să fie pus pe discursul politic public, pe principii, pe programe și nu pe elementul material al unor infracțiuni precum coruperea alegătorilor sau frauda la vot”.

 

- Vorbim de fraudă la vot, vorbim de cazuri în ceea ce privește sistemul electoral… Aveți cunoștință de condamnări pentru infracțiuni din sfera aceasta electorală în ultimii ani?

- În ultimii ani există condamnări pentru fapte electorale, pentru infracțiuni electorale. Jurisprudența există și poate fi accesată de pe portalul instanțelor de judecată. Considerăm că atât contravențiile, care sunt prevăzute de lege, dar mai ales între acțiunile prevăzute de lege și sancțiunile aferente, fie că este vorba de închisoare, fie că este vorba de amendă, au această capacitate de a descuraja. Poate trebuie să avem o altă imagine a campaniilor electorale, unde accentul să fie pus pe discursul politic public, pe principii, pe programe și nu pe elementul material al unor infracțiuni precum coruperea alegătorilor sau frauda la vot.

- Avem o legislație permisivă din punctul acesta de vedere, al fraudei electorale, sau este una care descurajează cu adevărat?

- Dacă analizăm aceste infracțiuni vom vedea că legislația poate nu ține pasul cu noile metode prin care electoratul este, să spunem, înșelat. Sau vedem acest fenomen de tip fake sau de falsificare a înregistrărilor sau de falsificare a imaginilor, vedem că o persoană publică transmite un mesaj, dar de fapt nu este real. Cred că aceste infracțiuni electorale nu țin pasul cu noile realități sociale care se mută în zona digitală, se mută în zona rețelelor de socializare, a promovării, a sponsorizărilor din mediul online și vedem dacă este cazul să ne raportăm la elementul material al infracțiunilor. Vedem, la articolul 386 - oferirea sau dare de bani ori bunuri, ceea ce se întâmpla în trecut, sau cu imaginile cu care eram familiarizați până acum. Dar consider că digitalizarea sistemului de vot, a ține pasul cu ceea ce se întâmplă ar trebui să fie o prioritate pentru legiuitorul român.

- Domnule judecător, vă mulțumim pentru că ați acceptat să fiți alături de noi, pentru a expune problematica aceseasta, mai mult sau mai puțin cunoscută, dar extrem de importantă în contextul alegerilor.

- Și eu vă mulțumesc pentru invitație și sper ca dialogul nostru să ajungă la cât mai multe persoane care vor merge să voteze, să le fie de folos și nu cumva să se lase păcălite sau mințite, să creadă că pot vota de două ori sau pot vota chiar dacă li s-a interzis acest drept. Verificările se efectuează în timp real și este important ca alegătorul să fie cât mai informat cu privire la existența acestor infracțiuni. Persoanele care votează pot beneficia de o educație - mai puțină, mai multă sau mai redusă, pot fi specializate într-un anumit domeniu sau altul, dar trebuie să știe de existența acestor infracțiuni, să nu creadă că ele se sancționează cu o simplă amendă contravențională!

A consemnat Dan M.BREZULEANU

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:48

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
PNRR: „Creșterea eficienței energetice a ansamblului de locuințe rezidențiale T850 situat în Piața Republicii, Orașul Gura Humorului, județul Suceava”
12/05/2025 13:32

 Comunicat de presă „PNRR. Fonduri pentru Romania modernă si reformată” Data: 12-14 mai 2025 „Cresterea eficientei energetice a ansamblului de locuinte rezidentiale T850 situat in ...

Kafka, în lumină dură, la Sala Unirii. „Colonia penitenciară” – un spectacol care nu te lasă să pleci la fel
12/05/2025 11:28

Pe 18 mai 2025, Sala Unirii din Iasi se transformă intr-un spatiu al intrebărilor grele si al adevărurilor incomode, odată cu punerea in scenă a spectacolului Colonia penitenciară, o adaptare tulburătoar ...

Iașul a depășit, oficial, milionul de locuitori. Suceava urcă pe podiumul național!
12/05/2025 10:31

Pentru prima dată in istorie, un judet al Romaniei depăseste 1 milion de locuitori! Conform datelor furnizate de Directia Generală de Evidentă a Populatiei (DGEP), numărul cetătenilor romani in viată cu ...

Lucrările pe Autostrada Unirii A8 au fost oprite pe termen nelimitat!
12/05/2025 10:31

* Grupul UMB, condus de Dorinel Umbrărescu, a decis să suspende lucrările pe mai multe santiere, incepand cu săptămana viitoare * vizate sunt in special proiectele Autostrăzii A8 (Autostrada Unirii) si Au ...

Peste 100 de mii de ieșeni ar putea rămâne fără autoturisme, în următorii cinci ani!
12/05/2025 10:31

* dacă s-ar implementa, astăzi, fie directiva europeană, in scenariul actual, fie planul guvernamental ce vizează in principal autoturismele poluante, Iasul, care are un parc auto ce numără 252.751 autotu ...

Caz unic în țară: examinatorii ieșeni au eliminat din examenul auto 13.812 candidați!
12/05/2025 10:31

* record absolut la nivel national, inregistrat la Iasi - peste 13.800 de candidati din cei 18.309 prezenti au picat, anul trecut, examenul pentru permisul auto! * practic, mai putin de un sfert dintre cei care ...

Fuego le-a cântat ieșenilor, la nunta de aur
12/05/2025 10:30

Sute de familii din Iaşi au aniversat, in weekend, 50 de ani de căsătorie. La implinirea a jumătate de secol de cand au spus DA in faţa ofiţerului Stării Civile, 600 de cupluri au avut parte de surprize ...

Noaptea Muzeelor la Bârlad, o celebrare a artei, științei și tradiției
12/05/2025 10:25

Pe 17 mai 2025, Barladul se alătură din nou marii sărbători europene a culturii – Noaptea Muzeelor. Evenimentul, patronat de Consiliul Europei, UNESCO si Consiliul International al Muzeelor (ICOM), co ...

Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon și Liturghie arhierească la Mănăstirea Hadâmbu, la 35 de ani de la reînființare
12/05/2025 10:21

În perioada 16–23 mai 2025, Mănăstirea Hadambu din judetul Iasi devine loc de pelerinaj pentru credinciosi din intreaga tară, prin aducerea unui fragment din moastele Sfantului Mare Mucenic si T� ...

Noua carte de identitate electronică, eliberată și la Iași
12/05/2025 09:11

  Noile cărti de identitate electronice se pot solicita, incepand de joi, si la Iasi. Judetul Iasi se află pe lista celor 6 noi judete unde se pot elibera noile variante ale cărtilor de identitate, c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei