„Fără lacăte pe curtea şcolilor”! Jumătate dintre copiii din ţară riscă să devină supraponderali
Dimensiune font:
* unul din trei copii este supraponderal, iar acest copil va deveni ulterior un adult obez, sedentar, cu multe boli grave precum bolile cardiovasculare, diabetul zaharat sau cancerul * în lipsa unor măsuri drastice de prevenţie şi tratament, în numai patru ani jumătate dintre copiii din ţară riscă să devină supraponderali
Sedentarismul şi obezitatea în rândul copiilor şi tinerilor plasează România într-un nedorit top realizat la nivel european. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte că în acest secol obezitatea are o prevalenţă egală sau mai mare comparativ cu malnutriţia şi bolile infecţioase.
Conform OMS, 57,7% dintre persoanele de peste 18 ani sunt supraponderale. În judeţul Iaşi prevalenţa este 2.757 la 100.000 de locuitori. Statisticile arată că un factor de risc pentru apariţia supragreutăţii şi obezităţii, atât la adulţi, cât şi la copii, îl reprezintă activitatea fizică insuficientă. Adică, sub 150 de minute activitate fizică moderată/săptămână sau sub 75 minute activitate fizică intensă /săptămână. Copiii trebuie să facă zilnic minim 60 de minute de efort fizic de intensitate moderată sau intensă, însă majoritatea îşi petrec ore bune în faţa telefoanelor sau calculatoarelor. Dintr-o statiscă a OMS reiese că România clasamentului privind activiăţile sportive. Doar 7,5% din populaţie face sport sau diferite activăţi fizice, în comparaţie cu alte ţări precum Finlanda, 54,15, Danemarca, 53,4%, Suedia, 53,1%, Austria, 49,8% sau Germania, 47,3%.
Se solicită acces în sălile de sport
Din acest motiv, la Iaşi, Consiliul Local a aprobat ca terenurile de sport din incinta unităţilor şcolare să nu mai fie închise înafara orelor de cursuri. Astfel, elevii şi studenţii pot juca din nou fotbal pe terenul şcolii. „Ne bucurăm că au fost redeschise curţile şcolilor pentru tineri, pentru sportul de masă, pentru toată baza de selecţie pentru sportul de performanţă şi de înaltă performanţă a României. Astfel nu vom mai privi cu jind la toate competiţiile internaţionale la care alte state îşi desfăşoară activitatea în mod deosebit”, a declarat Gabriel Toma. Fostul sportiv spune că pentru a obţine medalii la marile competiţii sportive este nevoie de încurajarea sportului de masă nu doar pe terenurile de sport, ci şi în sălile de sport. „Patruzeci de ani viaţa mea a fost legată de sport. Am jucat baschet, am fot manager al unor echipe de handbal feminin, baschet. De aceea consider că respectiva acţiune reprezintă un prim pas pentru a reda sportul comunităţii. Este foarte important ca după acest prim pas să dispară birocraţia, să nu mai fie acele programări. Lumea se hotărăşte să facă sport instantaneu, nu îşi programează cu o săptămână sau un an înainte. Va trebui să avem acces şi în sălile de sport. Sunt multe sporturi care se pot practica în sală, cum este handbalul, cum este baschetul, voleiul”, a declarat Gabriel Toma.
„Fără lacăte pe curtea şcolilor”
Prin intermediul Inspectoratului Şcolar în Iaşi au fost semnate deja 22 de contracte privind desfăşurarea activităţilor sportive în afara programului de cursuri sau în timpul vacanţelor. „Parteneriatul prevede cum pot fi făcute programările, cum anume se poate folosi baza sportivă, care sunt regulile care trebuiesc respectate de cei care folosesc aceste terenuri, care sunt măsurile de siguranţă şi care sunt regulile pentru minori. Dorim ca această activitate să fie utilă şi să se desfăşoare în condiţii sigure”, a declarat Antonina Bliorţ.
Iniţiativa este implementată pe plan local de câteva zile iar exemplu la fi urmat şi în alte localităţi din judeţ. „Începem să mergem din ce în ce mai mult în localităţi. Ieri am fost în comuna Scâmteia să susţinem acest proiect. Asta înseamnă că vom merge peste tot. Acest proiect manifest Fără lacăte pe curtea şcolilor trebuie să fie pentru toţi directorii de şcoli, pentru toţi sportivii, pentru toţi elevii, pentru părinţi şi pentru toată lumea care vrea să se implice. Sedentarismul în România este îngrozitor de mare”, a declarat deputatul USRPLUS Filip Havârneanu.
Parlamentarul îşi doreşte să extindă această iniţiativă locală la nivelul fiecărei unităţi şcolare din întreaga ţară. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau