„ Poezia aduce tinerilor posibilitatea de a crește împreună cu ea și de a se exprima”

Dimensiune font:

| 28-10-2024 07:23

 * dialog cu scriitoarea Lena Chilari, unul dintre autorii invitați la ediția din 2024 a Festivalului Internațional pentru Literatură și Traduceri Iași - FILIT


 

- Ce te-a atras spre poezie? A existat un moment sau o experiență specifică în viața ta care te-a inspirat să scrii primele versuri?

 

- Primul poem l-am scris la 14 ani. A fost un poem despre plecarea mamei, eu am crescut fără ea. Când aveam 7 ani, a plecat la Viena, cu serviciul. Inspirată sau amintindu-mi de acea perioadă, am scris primul meu poem. Primul public și primul meu cititor a fost tata.  Era un poem foarte trist, ultimele versuri sunau cam așa – „Te-am cunoscut doar ca surse de finanțe”. Tatăl meu ascultat, mi-a zis că e un poem frumos, dar să nu mai scriu despre asta. Cumva în capul meu s-a făcut un declic și mi-am zis e posibil să am un talent.

- Cum s-a transformat vocea ta poetică de-a lungul anilor? Ce teme sau emoții simți că revin constant în scrisul tău?
- E posibil să am o capacitate de a spune chestii care nu pot fi spuse și e foarte posibil să pot să fac ceva cu această abilitate. Așa am decis să devin scriitoare. Nu știam că o să devin poetă. Credeam că voi fi autoare de science fiction, îmi plăcea mult să citesc mult SF. În 2020 am scris primele mele poeme, le-am publicat, am primit și un premiu important, „Regele dimineții”, echivalentul locului trei la Concursul de debut în poezie „Alexandru Mușina”.

- Ce teme sau emoție simți că revin constant în scrisul tău?

- Scrisul meu este confesional. Eu folosesc situații pe care le trăiesc, emoții pe care le am și le proiectez în scris, apoi pe scenă. Vocea mea poetică e ca un strigăt, este ca o cană din novicioc la bătrânețe, așa cum s-a numit și volumul meu de debut, e ca un țipăt în Piața Unirii al unui copil disperat să înțeleagă și să fie înțeles. După 4 ani de la debutul meu, am scos un alt volum – „Ludmila răstoarnă munții”. A apărut în acest an și se observă deja o primă etapă a unei maturizări umano-poetice. Deja nu mai este un strigăt, un țipăt strident care te asurzește urechea. Există deja o structură, o incisivitate, o asumare a faptului că eu ca persoană și ca poet sunt așa. Astea sunt temele care mă interesează, tema disfuncționalității, tema identității, tema „noi versus societate, societate versus noi”. Sunt atrasă să aflu cât de asemănători și diferiți suntem, care este constructorul social și care este constructul identitar care ne face pe noi și pe noi în societate. Sunt interesată de relațiile cu apropiații, relația cu sinele. În primul volum am vorbit mult despre planul socio-politic. În al doilea volum tot vorbesc despre socio-politic, dar este o chestie interesantă fiindcă eu combin tandrețea cu maturizarea. Pe măsură ce creștem descoperim tandrețea față de sine și față de ceilalți.

- Ce înseamnă pentru tine întâlnirea cu cititorii tăi la un festival de literatură precum FILIT? Cum influențează această interacțiune procesul tău creativ?

- Mă simt foarte norocoasă, privilegiată și onorată să știu că oamenii vin pentru mine, vin să mă vadă, vin la show-urile mele, îmi cer autografe pe cărțile mele.

Ei mă fac să cred că e posibil să fac un lucru bun, că este o cale bună pe care să continuu. În carieră vine un moment în care începi să te chestionezi pe tine – „ Oare mai am ceva de zis? Oare n-am zis tot ce puteam spune?” Vrei să fii sincer cu tine și onest, nu vrei să fii un grafoman care doar scoate cărți, dar care nu mai zice nimic. Îmi doresc să fii onestă și ca persoană, și ca poetă după. Datorită cititorilor, eu continuu să cred că e bine ceea ce fac și pot merge mai departe.

- Care este relația ta cu locurile din care provii? Se regăsesc ele în poeziile tale?

- Da, relația cu locurile din care provin se regăsesc în toate poeziile mele. Ori de câte ori ies pe scenă vorbesc de locurile mele natale. Mereu le spun tuturor că „sunt Lena Chilari, din satul Pepeni, raionul Sângerei, Republica Moldova”. Acestea sunt locurile care m-au făcut pe mine să fiu cine sunt, dar sunt foarte deschisă să cunosc orice loc care  îmi apare în viață. Fiecare dintre ele mă învață să devin, să preiau și să iau ceva pentru persoana care sunt acum și cea care voi deveni. E foarte important să-ți amintești de originea ta, să fii mândru de locul natal, de accentul și originile tale, ale mele fiind bulgare. Mama mea e bulgăroaică, iar eu vorbesc mult despre asta în poezia mea. Cred că e important, absolut important să ții minte de unde ai venit și unde te duci mai departe.

- Există poeți sau poezii care te-au marcat profund? Cum au influențat acele lecturi evoluția ta artistică?

- Mie mi-a plăcut întotdeauna să citesc, deci cumva proza m-a influențat foarte mult. Filmele m-au influențat foarte mult muzica, dar poeziile care mi-au plăcut întotdeauna au fost cele ale lui Grigore Vieru și ale tatălui meu. Tatăl meu scrie poezii, dar nu este scriitor consacrat. El este medic, părinții mei sunt medici amândoi, iar tatei îi place să cocheteze cu poezia. Țin minte că am fost profund influențată de un poem scris de el pentru fratele meu mai mare. Modul în care a transmis mesajul mi s-a părut absolut natural și superb. Sună așa: „Știu eu ca tine am fost, băiete/Știu, visezi mașini și fete/Da, cu timpul totul vine, tu nu mai învață bine. I-am apreciat naturalețea și autenticitatea, iar grija lui părintească m-a făcut să cred că e ușor, frumos și natural să scrii poeme. La fel scrie și Grigore Vieru, pe care îl apreciez enorm. Scrie foarte frumos despre patrie, despre mamă, despre pământ încât te faci să crezi că și tu poți foarte ușor să scrii despre asta. Poezia este adesea percepută ca un mod de a da glas unor emoții complexe

- Cum te ajută scrisul să înțelegi și să exprim lucrurile pe care le trăiești?

- De multe ori, eu sunt captiva propriului meu program, captiva unor situații, unor contexte în care trebuie să fiu responsabilă, în care trebuie să fiu matură, în care emoțiile mele nu au loc. Uneori, intensitatea emoțiilor mele nu se integrează în cadrul în care mă aflu, nu pot să-mi permit să le eliberez, deși sunt o persoană onestă. Dacă îmi vine să plâng, plâng. Și dacă îmi vine să râd, râd. Însă nu mereu ai oportunitatea de a fi liber precum e un copil care nu are măști și granițe. Situația se schimbă în momentul în care ești printre adulți și ai deja corpolența și alura unui om mare. Atunci poezia este locul în care ești sincer și ai oportunitatea de a fi sincer față de sine și față de lucrurile pe care le trăiești. Mie îmi ia foarte mult timp să procesez o situație. Datorită poeziei, eu îmi dau seama că trec prin ceva și de multe ori nu înțeleg asta decât în momentul în care scriu.

- Ce crezi că are de oferit poezia tinerilor cititori din zilele noastre? Cum pot versurile să răspundă frământărilor lor?

- Poezia este spațiu perfect în care să te desfășori, poate fi dusă frumos pe  scenă. Poezia, la fel ca și celelalte arte, a crescut atât de frumos, a împletit în ea atâta de multe forme ale artei care pot fi aduse împreună scenă, dar și scoase pe foaie. Poezia aduce tinerilor posibilitatea de a crește împreună cu ea și de a se exprima. Este foarte important să aibă un spațiu sigur în care să se exprime și în care să să se desfășoare așa cum consideră că e mai bine pentru ei.

- Cum arată o zi obișnuită în care scrii poezie? Ai vreun ritual sau moment special în care te simți inspirată să creezi?

- Nu mai am așa de mult timp ca înainte, pentru că poezia deja a devenit o muncă în sine. În momentul în care ajungi un poet publicat și ajungi să fii invitat la festivaluri, adică ești norocos să ai super-oportunitățile astea, devii propriul agent literar și atunci ai de-a face cu multă muncă administrativă. Însă eu am o tehnică pe care o folosesc dacă să întâmplă să nu am timp să o aștern pe foaie - repetiția obsesivă. Dacă am un vers, o imagine, o emoție care mi-a dat conceptul unui poem, le repet obsesiv  până în momentul în care am timp să-l notez. Folosesc și cărțile pe care le citesc, iar în spațiile lor goale, printre rânduri chiar, îmi notez poeziile. Acolo își creează prima lor formă.

- Cum reușești să rămâi autentică într-o lume în care poezia poate fi influențată de tendințele sociale și culturale?

- Cred că cred că ține foarte mult de om, cât ești tu de autentic și real față de sine. Cred că depinde foarte mult de a anturajul tău – dacă oamenii de lângă tine se bucură că ești sincer și real, și poezia ta va fi la fel. Noi, autorii, suntem practic instrumentele poeziilor lor. Știi, adică suntem vocea poeziei. Dar dacă anturajul tău și contextul și oamenii de lângă tine nu-ți permite să fii real și ești nevoit să te prefaci că ești altcineva, poezia ta nu mai este autentică…

- Dacă ar trebui să alegi o poezie din creația ta care te reprezintă cel mai bine, care ar fi aceea și de ce?
- În primul volum, „O cană de noviciok la bătrânețe”, este Poem ∞ care vorbește despre diferența dintre ce îmi doream să fiu când voi ajunge mare, ce am de venit și ce cred că va fi. Apoi, din al doilea volum este poezia care dă și titlul cărții și o încheie – „Ludmila răstoarnă munții”. Începe așa: „Știam că nu am voie să tac/Trebuia să spun ceva într-o lume incisivă și bâlbâită, unde Ludmila răstoarnă munții”. De acolo să începe toată povestea despre tot ce cred eu că înseamnă societatea și eu în societatea asta, dar și eu pe scenă și scena din mine. De ce? Fiindcă scena este o formă simbolică a societății așa cum este.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Lena Chilari (n. 1995, Pepeni, raionul Sângerei, Rep. Moldova) a absolvit Facultatea de Litere la UBB Cluj. Câștigătoare a premiului „Regele dimineții” al Concursului de debut „Alexandru Mușina”, a debutat în 2020 cu volumul „O cană de noviciok la bătrânețe”.

 

* * * 

„În Ludmila răstoarnă munții, Lena Chilari articulează, prin ironie amară și sarcasm, alteori printr-o delicatețe dezarmantă, nevralgiile lumii și rănile unui subiect poetic prins în malaxorul traumelor familiale și al unui erotism adeseori disfuncțional. În ciuda discursului care țâșnește în toate părțile, ca șampania, Lena Chilari e o poetă stăpână pe mijloacele sale, care știe cum să gradeze intensitatea și să mixeze registrele, reunind în același construct fragilitatea și forța, exclamațiile pline de patos și observațiile glaciale, plasându-se, la fel ca în volumul ei de debut, în răspărul modelor și modelelor literare prizate de tinerii poeți. O voce pe care inteligența artificială n-ar putea-o reproduce” - Anastasia Gavrilovici

„Încerc să spun asta în cuvinte cât mai simple, care să meargă drept la inimă: aici sunt toate îndoielile legate de dragoste, abandon, singurătate, vindecare, desprindere, uneori la limita sunetelor dezarticulate, alteori a duioșiei insuportabile. Aici e toată îndoiala și haosul trăite plenar de poetă ca să nu fii nevoit să le trăiești tu. Aici e toată viața tumultoasă a Lenei Chilari. Purtați-vă frumos cu ea, ca într-un poem dedicat de Salinger lui Keats” - Andrei Dósa

* * * 

Despre Volumul „O cană de noviciok la bătrânețe”

"Pe principiul confesiunii ca denunț de sine (și de lume) se bizuie poezia Lenei Chilari, a cărei bunică adevărată nu e cea evocată cu pietate și candoare, ci Angela Marinescu. De-acolo i se trage confesiunea scrisă cu smirghel și rulajul de traume expus mai degrabă provocator decât compasional. O scriitură „rea”, neiertătoare și vag masochistă practică și Lena, dar numai pentru a putea ascunde reversul de inocența strivită și de empatie dureroasă. Firește că pe acest fond scrisul nu e „un deliciu”, ci mai curând o traumă el însuși, unghii înfipte în suflet. Când tandrețea vine întotdeauna după violență („ce drăguță ești când ești vânătă și plânsă”) și într-o lume în care „fiecare duce o cocoașă și un viol în spate”), poezia nu poate fi decât denunâ. Dar un denunț care ține locul compasiunii, căci nu e Lena fata care să dea cuiva o cană de noviciok la bătrânețe” - Al. Cistelecan

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
 Elevii Iașului, prinși între performanță, epuizare și sens pierdut
12/05/2025 15:55

În orasul care a dat tării academicieni, olimpici si profesori remarcabili, scoala pare să se fi transformat intr-o cursă de andurantă fără linie de sosire. La Iasi, elevii invată pe branci, dar nu ...

Înscrierile online ale candidaților la Titularizare au fost prelungite
12/05/2025 14:34

Candidatii din judetul Iasi care doresc să participe la concursul national de Titularizare din acest an mai au cateva zile la dispozitie pentru a-si depune dosarele. Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a anunta ...

Iașul a depășit, oficial, milionul de locuitori. Suceava urcă pe podiumul național!
12/05/2025 13:52

Pentru prima dată in istorie, un judet al Romaniei depăseste 1 milion de locuitori! Conform datelor furnizate de Directia Generală de Evidentă a Populatiei (DGEP), numărul cetătenilor romani in viată cu ...

Lucrările pe Autostrada Unirii A8 au fost oprite pe termen nelimitat!
12/05/2025 13:52

* Grupul UMB, condus de Dorinel Umbrărescu, a decis să suspende lucrările pe mai multe santiere, incepand cu săptămana viitoare * vizate sunt in special proiectele Autostrăzii A8 (Autostrada Unirii) si Au ...

Peste 100 de mii de ieșeni ar putea rămâne fără autoturisme, în următorii cinci ani!
12/05/2025 13:52

* dacă s-ar implementa, astăzi, fie directiva europeană, in scenariul actual, fie planul guvernamental ce vizează in principal autoturismele poluante, Iasul, care are un parc auto ce numără 252.751 autotu ...

Caz unic în țară: examinatorii ieșeni au eliminat din examenul auto 13.812 candidați!
12/05/2025 13:52

* record absolut la nivel national, inregistrat la Iasi - peste 13.800 de candidati din cei 18.309 prezenti au picat, anul trecut, examenul pentru permisul auto! * practic, mai putin de un sfert dintre cei care ...

PNRR: „Creșterea eficienței energetice a ansamblului de locuințe rezidențiale T850 situat în Piața Republicii, Orașul Gura Humorului, județul Suceava”
12/05/2025 13:32

 Comunicat de presă „PNRR. Fonduri pentru Romania modernă si reformată” Data: 12-14 mai 2025 „Cresterea eficientei energetice a ansamblului de locuinte rezidentiale T850 situat in ...

Kafka, în lumină dură, la Sala Unirii. „Colonia penitenciară” – un spectacol care nu te lasă să pleci la fel
12/05/2025 11:28

Pe 18 mai 2025, Sala Unirii din Iasi se transformă intr-un spatiu al intrebărilor grele si al adevărurilor incomode, odată cu punerea in scenă a spectacolului Colonia penitenciară, o adaptare tulburătoar ...

Fuego le-a cântat ieșenilor, la nunta de aur
12/05/2025 10:30

Sute de familii din Iaşi au aniversat, in weekend, 50 de ani de căsătorie. La implinirea a jumătate de secol de cand au spus DA in faţa ofiţerului Stării Civile, 600 de cupluri au avut parte de surprize ...

Noaptea Muzeelor la Bârlad, o celebrare a artei, științei și tradiției
12/05/2025 10:25

Pe 17 mai 2025, Barladul se alătură din nou marii sărbători europene a culturii – Noaptea Muzeelor. Evenimentul, patronat de Consiliul Europei, UNESCO si Consiliul International al Muzeelor (ICOM), co ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei