Alegeri în România, alegeri în Republica Moldova... Zeci de politicieni s-au grăbit să se pozeze cu utilajele de la noul pod peste Prut
Dimensiune font:
Moment istoric la Ungheni, Republica Moldova, acolo unde au început lucrările la Podul peste Prut, parte a Autostrăzii A8. Este pentru prima dată în ultimii 60 de ani când peste Prut va fi construit un pod care să lege Moldova de ţara mamă. Alte patru poduri vor fi construite în următorii ani, peste râul care desparte România de Republica Moldova.
Câteva sute de ieşeni au urcat, sâmbătă, în trenul de Ungheni şi au traversat Prutul. În tren s-au aflat oficialităţi din Iaşi şi din alte judeţe. Printre călătorii de ocazie s-au aflat şi vicepremierul Marian Neacşu, Ionel Scrioşteanu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, şi Crin Antonescu, candidat la preşedinţia României din partea Alianţei Electorale România Înainte.
În gara din Ungheni, Republica Moldova, românii au fost aşteptaţi cu pâine şi sare, în acordurile unei fanfare militare. Pe peron au fost prezente oficialităţi din Republica Moldova, printre care şi preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, Vladimir Bolea, vicepremierul Republicii Moldova, dar şi reprezentanţii ambasadelor mai multor ţări europene.
Delegaţia din România a fost condusă în Piaţa Independenţei din oraşul Ungheni, unde autorităţile din Ungheni au organizat un adevărat festival al "Podului de Flori" din dorinţa de a face un arc peste timp şi de a reaminti de momentul de acum 35 ani. Acolo, oficialităţilor din România li s-au alăturat ministrul Transporturilor din România, Sorin Grindeanu, şi parlamentarul european român Adina Vălean, fost comisar european pentru Transporturi.
Ulterior, delegaţiile celor două ţări şi reprezentanţi ai Uniunii Europene s-au deplasat în localitatea Zagarancea, unde urmează să fie construit podul care va lega ambele maluri ale Prutului.
Aşa cum era de aşteptat, înainte de începerea lucrărilor nu au lipsit discursurile oficialităţilor de pe ambele maluri ale Prutului. „Mă simt onorat să fiu martor la acest eveniment istoric, în adevăratul sens al cuvântului, pentru că, dacă cu 35 de ani în urmă înaintaşii noştri au făcut un pod de flori, plin de emoţii, au dat jos sârma ghimpată de pe Prut, generaţiei noastre îi revine obligaţia, dar şi onoarea să construim poduri de piatră. Asta trebuie să facem din respect, ca omagiu pentru cei care au făcut acel pod de flori”, a spus preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.
„Sunt 60 de ani de când nu s-a mai construit niciun pod, ceea ce cu siguranţă trebuie să îndreptăm”
Vicepremierul român Marian Neacşu a spus că după podurile de flori din anii '90 a venit şi rândul construcţiei de poduri din fier şi beton construite trainic. „Podul reprezintă nu numai o destinaţie, ci şi un destin. Un pod reprezintă o cale. Acest pod este în regim de autostradă, este calea Moldovei, prin România, spre Europa”, a spus viceprim-ministrul Marian Neacşu.
Acest pod este prima construcţie din ultimii 60 de ani peste Prut şi va trebui să fie finalizat într-un termen de 18 luni. „Sunt 60 de ani de când nu s-a mai construit niciun pod, ceea ce cu siguranţă trebuie să îndreptăm. Aceste lucruri se întâmplă cu bani europeni, cu bani de la Uniunea Europeană, nu cu bani din alte părţi. E un proiect pe CEF, pe Connecting European Facility, care a fost gestionat şi care a fost impulsionat, în urmă cu un an, în urmă cu doi ani, în urmă cu trei ani, de doamna comisar Adina Vălean şi care a făcut posibil ca acest proiect să fie astăzi în stadiul acesta şi să aibă finanţare", a spus ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.
Fostul comisar european pentru Transporturi, eurodeputatul român Adina Vălean a spus că Prutul este mai mult decât o frontieră, este locul care poarte să fie un loc de întâlnire. „A fost un proiect de suflet al meu. Am fost comisar pentru Transporturi al UE. Am lucrat cu mult drag şi îndârjire şi consistent şi pentru Republica Moldova. Din punct de vedere al transporturilor, Moldova face deja parte din UE. Am reuşit să extindem hărţile de infrastructură a UE incluzând Republica Moldova”, a spus europarlamentarul român Adina Vălean.
Vicepremierul Republicii Moldova Vladimir Bolea a spus că guvernele celor două ţări de pe malurile Prutului, susţinute cu ajutorul şi finanţarea europeană, repun R Moldova în centrul circuitelor economice. „Munca este cuvântul care poate caracteriza ceea ce avem noi aici. Tot ce se face cu dragoste şi cu muncă stă la baza dezvoltării. Noi dezvoltăm Moldova, dezvoltăm România, dezvoltăm relaţiile bilaterale de sânge de pe ambele maluri. Podul uneşte ambele maluri” a spus Vladimir Bolea.
Podul va uni localitatea Zagarancea din raionul Ungheni şi comuna Golăeşti din judeţul Iaşi, fiind parte a Autostrăzii Unirii (A8), cu rol major în interconectarea celor două reţele rutiere naţionale, respectiv autostrada Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni şi viitoarea autostradă Ungheni - Chişinău, ambele cu termen de finalizare estimat pentru anul 2030.
Podul va avea două benzi pe sens, o lungime de 261 metri şi o valoare totală de 32,9 milioane de euro, din care contribuţia Uniunii Europene este de 16,4 milioane de euro, şi urmează să fie finalizat la finalul anului viitor. Laura RADU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau