Alertă de gripă!
Dimensiune font:
* la Iaşi au fost înregistrate deja două cazuri de gripă de tip B * specialiştii afirmă că la sfârşitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie se va înregistra un „vârf” al cazurilor de îmbolnăviri, de aceea recomandă în continuare vaccinarea specifică, mai ales a persoanelor din categoriile de risc
Conform informaţiilor oferite de către Institutul Naţional de Statistică Medicală, la nivelul judeţului Iaşi au fost confirmate două cazuri de gripă de tip B.
La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute, gripă clinică şi pneumonii a fost, de la declanşare sezonului rece, de 91.423, cu 0.6% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, şi cu 6.3% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară. De asemenea, au fost raportate, la nivel naţional, 177 cazuri de gripă clinică. „A fost comunicat primul deces confirmat cu virus gripal din sezonul 2019/2020: un bărbat în vârsta de 54 de ani, din judeţul Dâmboviţa, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiţii medicale pre-existente, dar nevaccinat anti-gripal. De la începutul sezonului au fost confirmate 33 cazuri de gripă, cinci cazuri gripă cu virus AH3, patru cazuri gripă cu virus AH1, trei cazuri gripa A nesubtipat, 21 cazuri gripă cu virus B”, au declarat reprezentanţii Institutul Naţional de Statistică Medicală.
Conform Centrului European de Control al Bolilor, circulaţia simultană a virusurilor de tip A şi de tip B ar putea cauza mai multe îmbolnăviri, vârful epidemiei urmând a se înregistra la începutul lunii februarie. „Cei mai expuşi sunt cei de peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficienţii, pacienţii cu afecţiuni respiratorii sau cardio-vasculare cronice. Majoritatea celor care se îmbolnăvesc de gripă se vor recupera în câteva zile, însă cei din grupele de risc sunt predispuşi la complicaţii serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardită, insuficienţă cardiacă. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate, a spus dr. Tudor Ciudahoru, medic primar urgenţe.
Vaccinarea, cea mai eficientă măsură de prevenţie împotriva virusurilor gripale
În acest sezon gripal s-au vaccinat peste 1.340.000 de persoane din grupele de populaţie la risc, cu vaccin furnizat prin programul Ministerului Sănătăţii, faţă de 1.100.000 de persoane imunizate în sezonul trecut, în aceeaşi perioadă. Cu toate acestea, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, atrage atenţia că, în acest an, având în vedere atât evoluţia virozelor şi a gripelor la nivel naţional, cât şi aprecierile pe care le face Centrul European de Control al Bolilor, se estimează un număr mai mare de îmbolnăviri comparativ cu ultimele două sezoane, din cauza circulaţiei simultane a virusurilor de tip A şi de tip B. Vaccinurile disponibile pe piaţă sunt tetravalente, cuprinzând tipurile de virusuri gripale A şi B recomandate de către OMS pentru a fi incluse în vaccin şi se administrează în doză unică, cu excepţia copiilor până la vârstă de 10 ani, care trebuie să facă două doze la interval de o luna, în cazul în care sunt vaccinaţi pentru prima dată. „Vaccinurile au, indiferent de opţiunea pentru vaccinare (vaccin inactivat sau vaccin viu atenuat), un profil de siguranţă foarte bun, verificat şi de utilizarea îndelungată în Europa, în Statele Unite şi în alte ţări”, a dat asigurări dr. Alexandru Rafila, încercând să-i liniştească pe cei care mai au încă rezerve faţă de siguranţa conferită de vaccinul gripal, prin propriul exemplu.
Alexandru Rafila apreciază că tot mai mulţi români conştientizează importanţa imunizării, iar dovada acestui fapt este aceea că, pe lângă cele 1,5 milioane de doze de vaccin gripal achiziţionate de Ministerul Sănătăţii pentru acest sezon, care au fost administrate aproape în totalitate, pe piaţa liberă s-a dublat cererea de vaccin, comparativ cu sezonul 2018 – 2019, astfel că peste 2 milioane de oameni, mai ales din categoriile cu risc, s-au vaccinat împotriva gripei. „Este un fapt îmbucurător că numărul de doze administrate este mai mare faţă de anul trecut cu 25%, însă mai avem până la acoperirea ţintei recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)”, a punctat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
Recomandările specialiştilor
Medicii recomandă ca tratamentul pentru gripă să fie instituit cât mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele două zile de la debutul bolii. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau strănutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor. „Evitaţi contactul cu persoanele bolnave, evitaţi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave. Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente. Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade. Respectaţi un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine, renunţarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihnă”, avertizează specialiştii.
Ruxandra CAŞU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau