Bătrână păcălită să îi dea toți banii din casă unui necunoscut, în doar câteva minute
Dimensiune font:
O femeie de 81 de ani din Suceava a rămas fără 14.500 de lei, păcălită fiind de o persoană necunoscută căreia i-a înmânat toți banii pe care îi avea în casă.
Înșelăciunea prin metoda „Accidentul” continuă să facă victime. O femeie în vârstă de 81 ani din orașul Siret, județul Suceava, însoțită de către fiul ei, s-a prezentat acum câteva zile la sediul Poliției Siret și a sesizat faptul că a fost sunată pe telefonul fix din interiorul locuinței sale de către o persoană necunoscută, care i-a comunicat faptul că un alt fiu al său, care se află în Spania, a suferit un accident urmând să sufere o amputație și solicita suma de 7.000 euro pentru a interveni la doctor.
„Femeia a comunicat persoanei că deține doar 14.500 lei, aspect cu care cel din urmă a fost de acord, astfel că, la aproximativ 10 minute, la poarta acesteia a apărut un bărbat căreia bătrâna i-a înmânat suma de 14.500 lei”, au precizat reprezentanții IPJ Suceava.
Ulterior, femeia a fost sunată de către fiul acesteia din Botoșani, căruia i-a povestit cele întâmplate, ocazie cu care și-a dat seama că a fost înșelată, după care acesta din urmă l-a sunat pe fratele său din străinătate care i-a comunicat că nu a suferit niciun accident și nu solicită nicio sumă de bani.
Polițiștii au deschis dosar penal în acest caz pentru înșelăciune, cercetările fiind continuate de lucrătorii Formațiunii Investigații Criminale Siret.
Ce ne sfătuiesc polițiștii
Metoda „Accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat, medic, poliţist sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru eliberarea rudei din arest sau pentru a o scăpa de la închisoare (de obicei fiul celor apelaţi telefonic).
Victimele acestui tip de infracțiune sunt, în general, persoane în vârstă, cărora, în momentul în care răspund apelului telefonic, li se aduce la cunoştinţă un scenariu de natură să producă o stare emoțională puternică, afirmându-se faptul că fiul sau fiica ar fi fost implicaţi într-un grav accident rutier.
Victimele sunt contactate de regulă la ore târzii, astfel încât infractorii să poată profita de starea de derută și totodată, să fie îngreunată de către victime contactarea potențialelor rude implicate în accidente sau alte evenimente presupuse.
În această situaţie creată, persoana vătămată este determinată să depună diferite sume de bani la societăți de curierat financiar, pe numele unor persoane sau să înmâneze direct sumele de bani către anumite persoane indicate.
Polițiştii suceveni le recomandă cetățenilor ca, în situația în care primesc un telefon în care sunt anunțați că o rudă a fost implicată într-un accident, să nu se impacienteze și să verifice veridicitatea informației, în primul rând apelând ruda care ar fi fost implicată în accident sau alte persoane apropiate acesteia.
Dacă situația prezentată prin telefon se dovedește a nu fi reală, trebuie anunțată în cel mai scurt timp Poliția, la telefonul unic de urgențe 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție, reținând cât mai multe date utile despre persoana sau persoanele implicate în acest gen de înșelăciune.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau