Căldura din apartamentele ieșenilor ar putea fi asigurată de nemţi, cu biomasă!
Dimensiune font:
Este unul dintre scenariile care se discută la nivelul Primăriei Iaşi în ceea ce priveşte perspectiva concesionării serviciului de termoficare către un partener * „Vrea să aducă în actualitate şi ideea de energie verde, s-a ajuns la un concept prin care se doreşte valorificare a biomasei de la nivelul întregii regiuni de Nord-Est prin implementarea unei fabrici care să producă peleţi. E o idee, dar încă nu este bătută în cuie”, a spus primarul Mihai Chirica * tot ieri a avut loc prima şedinţă tehnică a celor care vor asigura căldura iarna viitoare * cât priveşte preţul gigacaloriei, se aşteaptă întâlnirea de marţea viitoare, când va fi prezentată schema de funcţionare a serviciului de termoficare
Începând cu data de 30 iulie 2021, serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a fost preluat în gestiune directă de către municipalitatea ieşeană, prin Serviciul Eficiență Energetică și Utilități Publice din subordine, ca urmare a încetării înainte de termen a contractului de delegare, încheiat în anul 2012, cu Veolia Energie lași S.A. În calitatea sa de operator, Primăria Iași are ca obiect de activitate producerea, transportul, distribuția și furnizarea de agent termic la consumatorii urbani și industriali din municipiul, sarcină de care s-a achitat cu brio iarna trecută, neexistând sincope în furnizarea de agent termic. Merite în acest sens se cuvin şi societăţii Termo Service S.A, care a a asigurat managementului serviciilor pentru susținerea operatorului local al serviciului public de alimentare cu energie termică, iar ceea ce este şi important, s-a reuşit menţinerea unui tarif suportabil de către ieşeni (245 lei/gigacalorie).
Intenţia municipalităţii este de a înfiinţa o societate comercială care să se ocupe de serviciul de termoficare, Termo Service sau alte direcţii ale municipalităţii urmând a fi degrevate de sarcinile pe care le-au realizat, suplimentar, de doi ani încoace. Măsura apare în studiul de oportunitate pe care consilierii locali l-au votat recent, document extrem de important şi prin prisma faptului că ANRE condiţionează atribuirea licenţelor de operare în zona termoficării de elaborarea unui astfel de document.
Revenind la procedurile vizând delegarea serviciilor, studiul de oportunitate menţionează faptul că „sarcina de satisfacere a nevoilor de utilităţi publice ale cetăţenilor poate fi îndeplinită de o Autoritate Locală care acţionează prin intermediul unei societăţi cu răspundere limitată (denumită în continuare companie municipală). Compania Municipală se înfiinţeaza prin hotărâre adoptată de către autoritatea locală şi este o societate de drept comun, care funcţionează în conformitate cu Legea 31/1990 privind societăţile, la fel ca orice companie privată. Sarcinile îndeplinite de Compania Municipală sunt finanţate din capitalurile sale proprii, iar Autoritatea Locală poate furniza active companiei municipale, astfel încât compania să poată îndeplini sarcini municipale”, se arată în studiul de oportunitate.
Un prim privat interesat de preluarea serviciului
Totuşi, în cadrul audienţelor televizate pe care le acordă săptămânal, edilul-şef a menţionat faptul că există o firmă interesată de preluarea serviciului. Iar ceea ce este şi mai important derivă din faptul că aceasta ar putea să opereze folosind combustibili neconvenţionali. „Am purtat discuţii cu o companie germană, care are filiale în Elveţia şi Austria. Vrea să aducă în actualitate şi ideea de energie verde. Practic s-a ajuns la un concept prin care se doreşte valorificare a biomasei de la nivelul întregii regiuni de Nord-Est prin implementarea unei fabrici care să producă peleţi. E o idee, dar încă nu este bătută în cuie”, a spus primarul Mihai Chirica.
Reparaţii şi pregătirea licitaţiilor la combustibili
Altfel, ieri a avut loc prima şedinţă tehnică a tuturor celor implicaţi în activitatea de termoficare. „O şedinţă în care a trebuit să vedem cine răspunde de fiecare componentă a termoficării, de ceea ce trebuie reparat... Funcţional, nu sunt multe lucruri de făcut. Trebuie să închidem Turbina 1, care ne costă 347.000 lei. Apoi ne mai trebuie câteva elemente pe sistemul de monitorizare. Nici aici suma nu e mare. Şi apoi ar mai fi ceva lucrări la benzile transportoare. Pe partea de aprovizionare, mai avem stocuri de anul trecut. Dar dăm drumul licitaţia pentru gazele naturale cu care vom opera la CET 1, apoi pregătim contractul pe cărbune. Sper să-l ducem la bun sfârşit. Mai avem 4.000 de tone rămase de anul trecut. În fine, nu abandonăm ideea modernizarea sistemelor de distribuţie de pe Copou şi Bucium”, a explicat primarul Mihai Chirica.
Preţul gigacaloriei, în stand-by
În ceea ce priveşte preţul gigacaloriei pentru iarna viitoare, primul a spus că este prematur să se pronunţe. O va face probabil după săptămâna viitoare, când îi va fi prezentată schema de funcţionare a termoficării ieşene. „În principiu nu ştiu dacă se va ajunge acolo (n.r. – scumpirea agentului termic). Nu am încă schema de funcţiuonare, care va fi prezentată marţi. Vom decide ulterior asupra om menţinerii actualului tarif sau nu. Eu sper, totuşi, să rămânem la costuri suportabile”, a încheiat primarul Iaşului. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau