Chipul lui Eminescu pe turnul Palatului
Dimensiune font:
Palatul Culturii a fost gazda evenimentului „Porni Luceafărul...”, dedicat Zilei Culturii Naţionale. Manifestarea cultural artistică s-a desfăşurat sub patronajul Ministerului Culturii, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, având drept parteneri Academia Europeană pentru Cultură şi Artă din Chişinău şi Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi. „Cea de-a zecea ediţie se doreşte a fi deschiderea culturii către publicul larg. Cultura este pentru toată lumea, ne dorim ca acest lucru să fie înţeles pe larg. Desigur, vorbim de o cultură de calitate, o cultură pentru toată lumea. Cultura naţională, Ziua Culturii Naţionale înseamnă apartenenţă. Apartenenţă la o cultură, sentimentul unei culturi şi a unei identităţi naţionale. Patrimoniul de care dispunem în colecţiile noastre reprezintă o ilustrare cât se poate de potrivită pentru un astfel de concept de cultură naţională”, a spus Coralia Costaş, şefa Secţiei Relaţii Publice din cadrul Complexului Muzeal Naţional Moldova. Cu această ocazie publicul ieşean a avut prilejul să asiste la un spectacol vizual pe Turnul Central al Palatului Culturii, moment care a fost organizat simultan cu alte evenimente similare în marile oraşe ale ţării. „Direcția Județeană pentru Cultură a pregătit pentru ieșeni un spectacol vizual inspirat din poeziile lui Mihai Eminescu și după cum ați văzut și chipul lui Eminescu pe turnul Palatului Culturii. Am făcut acest lucru pentru a fi vizionat de toți cei care călătoresc în acest moment prin vecinătatea Palatului Culturii, se vede cred și de pe bulevardul Ștefan cel Mare”, a spus Virgil Băbâi, directorul Direcției Județene pentru Cultură Iași. Un alt moment important a fost cel al transmiterii mesajului Ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu: „Cultura se clădește zi de zi, câte puțin, intrând într-un muzeu, deschizând o carte, privind o pictură. Să reaprindem această Flacără, deoarece totul începe cu fiecare dintre noi. Cultura este moștenirea socială pe care o oferim copiilor noștri, pe care o lăsăm tinerilor români de pretutindeni”. Manifestările au continuat în Sala „Henri Coandă”, cu un spectacol cultural-artistic intitulat „Interferente culturale - Drumul spre Eminescu”.
Împlinirea celor 170 de ani de la naşterea poetului naţional a fost marcată şi prin prelegerea „Mihai Eminescu – Om universal”. Evenimentul face parte din seria „Filosofi şi idei care au schimbat lumea” şi este organizat de Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, în parteneriat cu Asociaţia „Noua Acropolă” din România - Filiala Iaşi. Tema acestei prelegeri abordează un aspect mai puţin cunoscut al personalităţii poetului – cel de „om universal”.
La fel ca marii oameni de geniu ai Antichităţii şi ai Renaşterii, Mihai Eminescu a fost preocupat de toate aspectele cunoaşterii. Spiritul său creator l-a îndrumat către descoperirea Adevărului şi Frumosului în matematică, filosofie, literatură, teatru şi alte ştiinţe. Astfel, vom înţelege mai bine laboratorul alchimic al creaţiei eminesciene, care se alimentează din numeroase izvoare, pentru a se sintetiza în poezie. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau