Chirica stinge iluminatul architectural!
Dimensiune font:
După ora 24.00, niciun obiectiv din oraş nu va mai fi luminat * va rezulta o economie de aproape jumătate de milion de lei * directorii societăţilor din subordinea Primăriei au obligația de a găsi soluții pentru limitarea consumului de energie electrică
După ce, luna trceută, anunţa că va combate risipa de energie prin stingerea a câte unui bec din primărie, urmând să păstreaze iluminatul de sărbători și orășelul copiilor, primarul Iaşului a anunțat că va interveni în ceea ce priveşte iluminatul arhitectural. „De o săptămână lucrăm şi am şi găsit soluţii referitoare la iluminatul arhitectural. După orele 24.00 se simte o rarefiere totală a prezenţei populaţiei în spaţiul public. Deci ora 24.00 este o oră rezonabilă pentru întreruperea acestuia”, a spus Mihai Chirica.
Primăria este responsabilă cu iluminatul arhitectural al mai multor obiective. Vorbim aici de Palatul Roznovanu, Biserica Nectarie, Biserica Bărboi, Mănăstirea Golia, Biserica Anton de Padova, Biserica Sf. Tereza, Mănăstirea Cetăţuia, Mănăstirea Galata, Biserica Sf. Nicolae Domnesc, Mitropolia, Mănăstirea Trei Ierarhi, Biserica Sf. Sava, Biserica Sf. Petru şi Pavel, Casa Căsătoriilor şi Biblioteca Mihai Eminescu. Mai sunt iluminate Palatul Culturii, Teatrul Naţional, Restaurantul Select, Gara şi alte câteva monumente sau locuinţe private. Primarul spune că s-a luat legătura cu cei responsabili de iluminarea acestora din urmă, pentru a fi dimnuată risipa de energie elctrică.
Deconectarea după ora 24.00 pentru următoarele 210 zile a obiectivelor enumerate înseamnă o economie de 457 megawaţi. „Dacă s-ar plăti preţul cu cu care cumpără Iaşul enerfie, fără subvenţie, economia ar fi de 457.000 lei dintr-un total de 1,5 milioane, restul fiind subvenţiile de stat”.
Sarcini către directori
Prin urmare, Flash Lighting, firma care administrează iluminatul arhitectural, va introduce dispozitive pentru deconectarea automată a acestuia la ora 24.00. În schimb, iluminatul public va fi păstrat pe aceleaşi coordonate. „Aici avem drimmere care reduce luminozitatea pe cei 4.700 de stâlpi”, spune primarul. Tot acesta susţine că a cerut directorilor societăţilor din subordinea Primăriei măsuri concrete pentru reducerea risipei. Aceştia au sarcina de a veni cu propuneri concrete pentru limitarea consumului de energie electrică, însă fără a face rabat de la activitatea curentă sau de la calitate. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau