Cubul metalic din centrul, eliminat pentru a face loc unei zone de relaxare

Dimensiune font:

| 21-04-2023 08:30

 „cred că cubul nu are ce căuta acolo. Trebuie să ai o piaţă în jurul teatrului cum este grădina din faţa Palatului Culturii. Acolo trebuie să fie o zonă de relaxare, de meditaţie, este gândit un amfiteatru de vară. Şi cu speranţa unei clădiri pentru Operă, cred că Cubul nu-şi mai găseşte locul”, spune primarul Iaşului * despre soarta Cubului au fost emise multiple păreri, însă indiferent de ce se va întmpla cu această structură, un lucru este cert: Cubul nu a îndeplinit niciodată funcţiunile pentru care a fost creat!

   Este deja de notorietate faptul că municipalitatea ieşeană intenţionează să schimbe radical esplanada Teatrului Naţional şi a zonelor adiacente. Terenul pe care se doreşte a fi realizată această amenjare are o suprafață totală de 21.822 metri pătrați și cuprinde situl istoric al Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, cu o suprafață de 12.078 metri pătrați și esplanada obiectivului cultural menționat, care are o suprafață de 9.744 metri pătrați. De altfel, lucrările pe şantierul de pe esplanada Teatrului Naţional sunt în derulare, existând întârzieri generate de discuţiile ce au loc între municipalitatea ieşeană şi Ministerul Culturii cu referire la modul cum vor fi conservate vestigii arheologice scoase la lumină  de angajaţii Conest, firma care execută lucrările de modernizare ale esplanadei. „Lucrările propuse au în vedere în special modernizarea spațiului din fața Teatrului Național. De-a lungul timpului acolo au fost diverse intervenții. Proiectanții propun și mutarea Cubului de lângă Teatrul Național, eliberarea în întregime a esplanadei și construirea unui amfiteatru unde să se poată organiza reprezentanții artistice. Statuia lui Miron Costin este într-o girație. Conform propunerilor proiectanților, ea va fi integrată în interiorul parcului, care va fi amenajat după detaliile inițiale ale parcului Notre Dame de Sion. Toată vegetația înaltă va fi păstrată, mă refer aici atât la aliniamentele de platani dinspre strada I. C. Brătianu, cât și dinspre hotelul Mitropoliei. Singurele intervenții se vor face asupra vegetației joase, dominată de tuia și buxus. În prezent aceasta se află și într-o situație fitosanitară destul de precară, dar va fi înlocuită de o altă vegetație joasă, așezată pe un gazon care va domina întreaga esplanada Teatrului Național și toate spațiile din jur acesteia. Mobilierul urban este gândit special pentru această esplanadă. Se reconfigurează și poziționarea fântânilor arteziene. Vor fi și lucrări de cercetare arheologică în vederea depistării fundațiilor bisericii Mănăstirii Dancu”, anunța primarul Mihai Chirica la debutul lucrărilor.

„Acolo trebuie să fie o zonă de relaxare”

Prezent ieri în redacţia Evenimentului Regional al Moldovei, edilul-şef al Iaşului, a făcut referire la modul cum va arăta zona din proximitatea Teatrului Naţional, cu referire la soarta pe care ar putea-o avea Cubul metalic, totuşi, un simbol al oraşului. „Singura chestie care va atrage atenţia - si aici va trebui să fim foarte corecţi cu noi - este ce facem cu cubul. Eu, ca edil, şi în acelaşi timp ca inginer, cred că cubul nu are ce căuta acolo. Trebuie să ai o piaţă în jurul teatrului cum este grădina din faţa Palatului Culturii. Acolo trebuie să fie o zonă de relaxare, de meditaţie, este gândit un amfiteatru de vară. Şi cu speranţa unei clădiri pentru Operă, cred că Cubul nu-şi mai găseşte locul”, a spus Mihai Chirica.

Discuţii despre soarta cubului metalic au mai fost şi în trecut. Unii arhitecţi s-au exprimat atunci despre păstrarea cubului, dar cu alte funcţiuni. „Cubul, care iniţial a avut rol de luminator al vestigiilor arheologice aflate sub dala spaţiului public, poate fi înlocuit cu orice alt tip de amenajare, dar cu păstrarea funcţiunii de luminator, prin înlocuirea lui cu unul din sticla, prina ceasta toate ruinele subterane putând fi scoase la suprafata si valorificate pe nivele diferite. Zona ascunde nişte fundaţii la un conac foarte frumoase care ar avea un potenţial cultural extrem de mare. Aceste fundaţii descoperite pot adăposti tot felul de galerii de artă şi expoziţionale, plus că toate zona de fundaţii a fost dublată cu gradene în pantă. Pavimentul este degradat şi blochează şi rupe perspectiva. Ar trebui un pic coborâtă. Am păstrat ideea de Cub, dar se poate propune un cub din sticlă, cu o structură uşoară”, opinau arhitecţii.

Cum şi când a apărut Cubul?

Cubul de fier a fost aşezat în piaţa de pe Bulevardul Ştefan cel Mare în perioada anilor 1980. „Când s-a facut proiectul iniţial, acesta cuprindea întreg ansamblul din zonă. Astfel, au fost luate în calcul atât suprafeţele de la exterior, cât şi ruinele existente în interior. Acolo exista un fel de sală ovală foarte mare şi am găsit de cuviinţă să marchez zona respectiva. Am ales un corp geometric dinamic, cu o structura metalică”, spunea Cristian Constantinescu, arhitectul care a proiectat amplasarea cubului. Acesta mărtusisea că planurile iniţiale erau mult diferite de situaţia actuală de pe Ştefan cel Mare. Astfel, în loc de beton, toată piaţa ar fi trebuit să fie un parc, iar ruinele din interior ar fi trebuit să se transforme într-un muzeu. Arhitectul a gândit inclusiv aşezarea cubului, care ar fi trebuit să aibă şi un rol de luminator pentru interior. „Cubul pleacă din istorie, de la ruine, ajunge la lumea prezentă, la trotuare şi se îndreaptă spre viitor. El ar fi trebuit completat cu sticlă reflectorizantă, să capteze orice mişcare. În plus, în interior trebuia montat un glob mare care să lumineze noaptea. Habar nu am de ce nu s-a finalizat proiectul. Eu ştiu că am gândit luni de zile cum să amenajez întregul ansamblu de aici”, explica arhitectul. Dan CONSTANTINESCU

VEZI INTERVIUL COMPLET

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Poiana Teiului, comuna Poiana Teiului, satul Poiana Teiului, Str. Teilor nr. 61, judetul Neamt, telefon 0233/266.250, fax 0233/266.025, e-mail: primaria@ poianateiului.ro, cod fiscal 2614074. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -trupul de pasune Livezi, in suprafata totala 64,86 ha: identificat prin CF nr. 51086, nr. cadastral 51086, in suprafata de 47,68 ha si CF 51102, nr. cadastral 51102, in suprafata de 17,18 ha, situat in extravilanul comunei Poiana Teiului, in satul Poiana Largului, conform H.C.L. Poiana Teiului nr. 32/04.05.2025; -trupul de pasune Hasca, in suprafata totala de 50,75 ha: identificat prin CF nr. 51138, numar cadastral 51138, in suprafata de 22,00 ha si CF 51139, numar cadastral 51139, in suprafata de 10,00 ha, CF 51140, numar cadastral 51140, in suprafata de 14,00 ha, CF nr. 51166, numar cadastral 51166, in suprafata de 4,75 ha, situat in extravilanul comunei Poiana Teiului, in satul Petru Voda, conform H.C.L. Poiana Teiului nr. 33/04.05.2025; -trupul de pasune Ciungat, in suprafata de 20,4 ha, identificat prin CF 52864, numar cadastral 52864, situat in extravilanul comunei Poiana Teiului, satul Petru Voda, conform H.C.L. Poiana Teiului nr. 34/04.05.2025; -trupul de pasune Preluca, identificat prin CF nr. 51921, numar cadastral 51921, in suprafata de 8,43 ha, situat in extravilanul comunei Poiana Teiului, satul Dreptu, conform H.C.L. Poiana Teiului nr. 35/04.05.2025; -trupul de pasune Parlituri, identificat prin CF nr. 51921, numar cadastral 51921, in suprafata de 16,55 ha, situat in extravilanul comunei Poiana Teiului, satul Dreptu, conform H.C.L. Poiana Teiului nr. 36/04.05.2025; Trupurile de pasune apartin domeniului public al Comunei Poiana Teiului, iar inchirierea se organizeaza conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si caietului de sarcini. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Impozite si Taxe, Comuna Poiana Teiului. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Impozite si Taxe, Comuna Poiana Teiului, comuna Poiana Teiului, sat Poiana Teiului, Str. Teilor nr. 61, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 20 Lei/exemplar, se achita numerar la Casieria Comunei Poiana Teiului. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.05.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariat -Registratura Comunei Poiana Teiului, comuna Poiana Teiului, sat Poiana Teiului, Str. Teilor nr. 61, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.05.2025, ora 09.00, Comuna Poiana Teiului, comuna Poiana Teiului, sat Poiana Teiului, str. Teilor nr. 61, judetul Neamt -sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra Neamt, B-dul Republicii nr. 16, judetul Neamt, telefon 0233/212.294, fax 0233/2356.557, e-mail: tr-neamt-scomerciala@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2025.
Studenții agronomi, în vizită la baronul Michael de Styrcea
06/05/2025 20:05

Un parc cu rădăcini adanci in biodiversitate şi in istoria locului prinde din nou viaţă la Văleni, judeţul Neamţ, unde studenţii de la USV Iaşi, alături de specialişti şi parteneri locali, au dat s ...

Cinci echipe TUIASI au intrat în finala NXP Cup
06/05/2025 20:03

Rezultate remarcabile pentru studenţii Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) la ediţia din acest an a NXP Cup, region ...

Microbuzele electrice destinate școlilor rurale au ajuns la Iași!
06/05/2025 20:02

* acestea vor fi distribuite scolilor din 26 de comune: Alexandru Ioan Cuza, Andrieseni, Ciortesti, Costesti, Costuleni, Cotnari, Cozmesti, Dagata, Dobrovăt, Erbiceni, Gorban, Gropnita, Lespezi, Lungani, Miros ...

Cine montează o barieră? Tragedie evitată ca prin minune, la Lunca Cetățuii
06/05/2025 18:34

O tanără de 22 de ani a scăpat ca prin minune, cu răni usoare, după ce a fost implicată intr-un accident feroviar. La o trecere la nivel cu calea ferată din Lunca Cetătuii, tanăra nu s-a asigurat corec ...

Intervenţie ortopedică extrem de dificilă, la Spitalul de Recuperare
06/05/2025 18:01

Un caz medical deosebit de complex a fost tratat cu succes de echipa de specialişti de la Spitalul de Recuperare din Iasi. Este vorba despre o pacientă in varstă de 72 de ani, care prezenta deformări severe ...

Cum îți lansezi un business în Iași, când orașul pare să te respingă
06/05/2025 17:34

Desi este cel mai mare oras din Regiunea Nord-Est, cu universităti de prestigiu si un potential creativ imens, Iasul poate deveni un loc dificil pentru tinerii care pornesc un business de la zero. Lipsa de spr ...

De 1 Iunie, oferă o poveste mai departe
06/05/2025 17:26

Există locuri unde curiozitatea are chip de copil, iar linistea unei biblioteci devine tăramul celor mai indrăznete intrebări. Comuna Mironeasa este un astfel de loc. Aici, copiii caută nu doar răspunsuri ...

„La margine de Copou”, un spectacol despre memorie, oraș și emoție, semnat Mihai Mălaimare
06/05/2025 17:18

La marginea unui oras incărcat de istorie si poezie, in locul unde pasii lui Eminescu incă par să tresară printre copaci, teatrul isi caută din nou vocea. O voce care nu răsună doar de pe scenă, ci din ...

Microbuzele electrice pentru școlile rurale au ajuns la Iași!
06/05/2025 17:09

* acestea vor fi distribuite scolilor din 26 de comune: Alexandru Ioan Cuza, Andrieseni, Ciortesti, Costesti, Costuleni, Cotnari, Cozmesti, Dagata, Dobrovăt, Erbiceni, Gorban, Gropnita, Lespezi, Lungani, Miros ...

Loc special de oprire pentru mașinile părinților, în fața Școlii „Ion Ghica” din Iași
06/05/2025 14:49

Un nou spatiu de oprire rapidă pentru părinti care aduc copiii la cursuri a fost amenajat de Primăria Municipiului Iasi pe Bulevardul Primăverii, in dreptul Scolii Gimnaziale „Ion Ghica”. Initia ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei