După „Bojdeuca lui Creangă”, o altă renovare intră în atenția publicului. Să fie sfințit „Cazinoul Băilor”, renovat cu 4 milioane de euro? Răspunsul ÎPS Calinic
Dimensiune font:
După ce „Bojdeuca lui Creangă” a intrat în atenția publicului după reabilitare, mai multe voci criticând modul în care au fost realizate lucrările, „Cazinoul Băilor”, construit în urmă cu 125 și renovat cu 4 milioane de euro, a declanșat alte discuții, de această dată referitoare la „sfințirea unui cazinou”.
Lucrarea de reabilitare a clădirii „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei, monument construit la sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost recepționată în 15 noiembrie 2023, iar imaginile sunt într-adevăr impresionante. În acest caz, problema nu ține de lucrările de restaurare, ci de „sfințirea unui cazinou”.
Potrivit unui anunț făcut de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, inaugurarea oficială a clădirii „Cazinoul Băilor” va avea loc pe 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, când complexul va fi sfințit de către cei doi ierarhi ai eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar.
Pe site-ul Arhiepiscopiei, ÎPS Calinic a fost întrebat direct despre acest aspect.
„Sărut mâna, Înaltpreasfințite. Vă trimit o întrebare, cum puteți accepta sfințirea cazinoului din Vatra Dornei? Creștinii se smintesc să vă vadă acolo! Nu credeți că e împotriva credinței să acceptăm jocurile de noroc (care e sic! de la diavol)?”, a fost întrebat ÎPS Calinic.
ÎPS Calinic nu a evitat să răspundă, explicând că în această clădire nu s-au jucat niciodată jocuri de noroc
„Doamne, ajută! „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei despre care faceți vorbire nu a avut niciodată statutul unui cazinou, deoarece în interiorul lui nu s-au jucat niciodată jocuri de noroc, ci a funcționat ca un spațiu de recreere, în care se organizau diferite activități cultural-artistice. După renovare și redeschidere, cazinoul va funcționa drept centru muzeal multicultural. Așadar, voi sfinți acest centru. Multă liniște sufletească!”, a răspuns ÎPS Calinic.
Clădirea „Cazinoul Băilor”, aflată în prezent în proprietatea Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, nu a mai fost funcțională de peste trei decenii.
Reabilitarea monumentului istoric și schimbarea destinației inițiale într-un centru muzeal și cultural de excepție au fost doar două dintre obiectivele proiectului prin care s-a urmărit „creșterea interesului pentru patrimoniul istoric și cultural din stațiunea balneoclimaterică Vatra Dornei, prin promovarea resurselor și tradițiilor locale, în ideea valorificării superioare a potențialului turistic”. potrivit comunicatului transmis de Arhiepiscopia Sucevei.
Clădirea „Cazinoul Băilor a fost construită în perioada Imperiului Austro-Ungar, în vremea împăratului Franz Joseph, după proiectul arhitectului vienez Peter von Brang. Proprietate a Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, clădirea a fost ridicată între 1896 și 1898 și inaugurată la 10 iulie 1899.
Afectată puternic în timpul celor două Războaie Mondiale, au existat două încercări de reabilitare, în anul 1926 și în 1960, intervențiile dovedindu-se a fi minimale. În anul 1948, clădirea a fost naționalizată, trecând în proprietatea statului, iar în 1988 aceasta a fost dezafectată din cauza stării avansate de degradare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau