Gladiatorul cu furcă şi hârleţ susţine că a fost amăgit de propriul avocat
Dimensiune font:
* la sfatul apărătorului, el şi-a retras apelul, sentinţa devenind definitivă * a depus un al doilea apel, dar n-a avut nicio şansă * tânărul susţine că e nevinovat şi s-a aflat în legitimă apărare, el şi tovarăşul lui trebuind să facă faţă la 13 adversari
Vreme de aproape un deceniu, Cătălin Ungureanu (25 de ani) a fost mare tartor în comuna Mogoşeşti. Se dădea gladiator şi era un expert în mânuirea armelor de uz agrar, precum furca, hârleţul sau lopata. S-a întovărăşit rapid cu Robert Arăriţei, şi el un foarte ataşat acestor obiceiuri. Din primăvara lui 2014, cei doi au terorizat comunitatea, li s-au deschis 14 dosare de lovire sau alte violenţe, dar niciunul dintre acestea nu s-a lăsat cu condamnare. Prima lor victimă, chiar cumătrul lui Cătălin, Liviu Stângaciu, un bărbat din Lunca Cetăţuii, care venise să-i repare gardul. Nemulţumit de calitatea lucrării, gladiatorul şi-a lovit ruda cu bâta-n cap, a legat-o cu lanţul de picioare, apoi l-a chemat şi pe Arăriţei, ca să se distreze împreună. L-au bătut cu furca pe Stângaciu ca pe fasole, apoi l-au legat de căruţă şi l-au târât pe drumul comunal aproape 150 metri.
Au urmat alte episoade, mult mai puţin spectaculoase, gladiatorii au prins curaj şi credeau că nu li se poate întâmpla nimic. Astfel, pe 1 mai 2019, cei doi au avut îndrăzneala să atace un grup alcătuit din 13 tineri, chiar în centrul satului. Ungureanu era înarmat cu furca, iar Arăriţei s-a folosit de hârleţ. Deşi într-o covârşitoare superioritate numerică, agresaţii s-au răspândit care încotro. Rămas în urmă, Paul P. (25 de ani) a fost stâlcit cu bătaia. La un moment dat, ca distracţie, Ungureanu a încercat să-i scoată lui Paul amigdalele cu furca. L-au lăsat agonizând şi au plecat să chefuiască.
A fost ultima lor ispravă, li s-a deschis dosar penal pentru tentativă de omor. Arăriţei a ajuns imediat în arestul preventiv, dar Ungureanu a reuşit să fugă din ţară, fiind prins abia la sfârşitul acelui an, în timp ce se ascundea în Marea Britanie. Extrădat, a fost condamnat, la fel ca şi Arăriţei, la opt ani de puşcărie pentru tentativă de omor. În plus, a fost obligat la plata unor daune morale în valoare de 35.000 lei şi a încă 6.000 lei drept cheltuieli de judecată.
Condamnatul susţine că nu sunt suficiente probe împotriva sa
Neavând ce pierde, a atacat sentinţa, dar, din câte susţine el, la sfatul avocatului, şi-a retras apelul. După care a revenit, solicitând rejudecarea cazului său, întrucât i-ar fi fost încălcate drepturile. În cel de-al doilea demers, Ungureanu a susţinut că s-ar fi aflat în legitimă apărare, el şi Arăriţei fiind atacaţi de cei 13 tineri. Mai mult, deţinutul afirmă că, în cursul procesului de la prima instanţă, avocatul său nu şi-a făcut deloc treaba, că l-a sfătuit prost, l-a amăgit, iar el nu ştie prea bine legea, că el nu a mai avut treabă cu legea şi că nu sunt suficiente probe împotriva sa.
L-a lămurit judecătorul, în şedinţa ce a avut loc la începutul acestei luni: „există posibilitatea de a face alte căi extraordinare de atac – revizuiri, contestaţii în anulare împotriva unei hotărâri definitive, dar nu încă un apel”. La fel, şi reprezentantul Ministerului Public, adică procurorul, care a precizat că „este incidentă excepţia inadmisibilităţii, deoarece un nou apel împotriva unei decizii de apel, nu este permis de lege”.
Ca atare, prin sentinţa dată zilele trecute, magistraţii de la Curtea de Apel au respins, ca inadmisibil, apelul formulat de Ungureanu. Sentinţa este definitivă, dar condamnatul mai are la dispoziţie căile de atac indicate de judecător. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau