Ia de la Iași a ajuns la UNESCO
Dimensiune font:
* „Ia, cămaşa cu altiţă, face parte din patrimoniul imaterial UNESCO. Iaşi, oraşul de unde începe călătoria acestei ii, este recunoscut ca oraş UNESCO al literaturii, fiind, aşadar, o punte între tradiţie şi viitor. Sperăm ca această ie călătoare, cusută cu dor şi memorie, să lase urme în inimile celor care îi vor descoperi povestea - o poveste începută în zona Cucuteni, leagănul uneia dintre cele mai rafinate culturi preistorice din Europa”, a declarat Irina Păcurariu, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor Industriilor Creative
Simbol al identităţii şi feminităţii româneşti şi moldoveneşti, o ie tradiţională a fost prezentată la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) din Paris, în cadrul conferinţei „Egalitatea de gen şi viitorul politicilor culturale: Importanţa femeilor în cultură şi industriile creative”.
La evenimentul desfăşurat la Paris au participat numeroase personalităţi ale culturii din întreaga lume, între care miniştri ai culturii şi ambasadori la UNESCO.
Participanţii conferinţei au fost invitaţi nu doar să admire, ci să devină parte din poveste, contribuind direct la broderia iei, alături de artizanele Dana Maria Handaric Burghelea şi Vasilica Racariu de la Şezătoarea Borleşti, comunitate care există din 2013, fiind prima şezătoare din România modernă. Kerstin Purschel, ambasadoarea Germaniei la UNESCO, impresionată de proiect, a dat startul personalităţilor care au dorit să brodeze ia la evenimentul de la Paris. „Ne-am bucurat să aducem la sediul UNESCO din Paris un strop din magia Romanian Creative Week, un proiect cu o valoare simbolică deosebită. Este una dintre cele mai frumoase zile de sărbătoare pentru patrimoniul românesc şi am avut bucuria de a găzdui ieşenii aici, la UNESCO, exact în timpul preşedinţiei române a Conferinţei Generale. Acest proiect oferă o valoare simbolică şi preşedinţiei române, pentru că este o încununare a tuturor eforturilor şi a tuturor victoriilor româneşti în această arenă globală. Sunt, de asemenea, foarte bucuroasă că acest eveniment a avut loc în preajma Zilei Internaţionale a Femeii, omagiind nu numai tradiţia românească, dar şi femeia română”, transmite Simona Miculescu, ambasador al Delegaţiei Permanente a României la UNESCO şi preşedintă a Adunării Generale UNESCO.
Proiectul aduce o viziune contemporană asupra moştenirii culturale prin colecţia capsulă „Ecourile civilizaţiei Cucuteni”, creată de studenţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi. Prin îmbinarea motivelor specifice civilizaţiei cu tehnici de imprimare 3D de ultimă oră, această colecţie reinterpretează esenţa unei culturi preistorice prin lentila măiestriei futuriste. „A fost un eveniment încântător, o reuniune internaţională în jurul unui simbol românesc aflat în patrimoniul imaterial al UNESCO: ia. Un număr important de invitaţi, ambasadori de pe lângă UNESCO, miniştri ai culturii din ţările membre şi funcţionari de nivel înalt au contribuit la broderia iei, fiecare fir cusut reprezentând o legătură între naţiuni. Am remarcat pe chipul invitaţilor curiozitate, dar şi entuziasm, căci au contribuit practic la broderie, o parte originală şi inedită la nivelul organizaţiei. Mai mult, prin colecţia capsulă, persoane din lumea întreagă au fost martorii unei noi dimensiuni a valorilor culturale, prin îmbinarea tradiţiei cu noile tehnologii”, spune Iulia Nechifor, funcţionar internaţional la UNESCO.
Irina Păcurariu, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor Industriilor Creative, care organizează RCW, a transmis la rândul său că toate drumurile acestui proiect, început într-un terminal de aeroport, au dus la UNESCO. „Ne-am dorit ca unul dintre cele mai puternice simboluri ale creativităţii româneşti - ia, operă de artă în sine - să devină o lucrare colectivă, cusută de oameni din culturi şi ţări diferite. Cu fiecare nou fir adăugat, mesajul nostru devine mai puternic: existăm împreună, respectându-ne rădăcinile. Ia, cămaşa cu altiţă, face parte din patrimoniul imaterial UNESCO. Iaşi, oraşul de unde începe călătoria acestei ii, este recunoscut ca oraş UNESCO al literaturii, fiind, aşadar, o punte între tradiţie şi viitor. Sperăm ca această ie călătoare, cusută cu dor şi memorie, să lase urme în inimile celor care îi vor descoperi povestea - o poveste începută în zona Cucuteni, leagănul uneia dintre cele mai rafinate culturi preistorice din Europa”, a declarat Irina Păcurariu, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor Industriilor Creative, care organizează RCW.
Proiectul este structurat pe o idee a arhitectei Ana Carina Lăcătuşu, curatoarea „The Living Thread”, care a absolvit cursul de Arhitectură de Interior la Oxford Brookes University în anul 2022 şi a explorat conceptul de design numit „furnitecture”, precum şi integrarea lui eficientă în diferite spaţii. Prima cusătură a fost realizată de artistul Mircea Cantor, la RCW 2024, iar de atunci numeroşi artişti şi participanţi din întreaga lume au contribuit la această creaţie colectivă. Laura RADU, Carmen DEACONU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau