Iașul are 6 ambulanțe cu peste 1 milion de km în slujba cetățenilor!

Dimensiune font:

| 27-02-2025 11:15

 * în urmă cu câteva luni, o interpelare a unui deputat ieșean primea din partea Ministerului Sănătății un răspuns dezarmant: la rubrica „total necesar normativ propus”, Iașul figura cu 166 autoutilitare salvatoare de vieți, mai mult decât dublu față de cât are! * anul trecut, Iașul a primit 4,3 milioane de lei pentru întreținerea celor 75 de ambulanțe funcționale, ceea ce reprezintă o sumă medie de 11.000 de euro pentru peticirea fiecărei ambulanțe din parcul auto al SAJ!

În ultimii ani, Guvernul n-a mișcat un deget la strigătele disperate ale ieșenilor de a primi autovehicule dotate cu echipamente medicale, destinate salvării de vieți omenești. A trimis doar, din cinci în cinci ani, ca parte a vreunei înțelegeri electorale, câteva autospeciale cu dotări bazice și a luat apoi, mereu, poziția dezinteresatului pentru încă jumătate de deceniu. Deși Iașul este cel dintâi județ al țării, ca număr al populației, al bolnavilor, al accidentelor, dramelor și mai știe cineva al cărui alt indicator de nefericiri colective care necesită, în regim de urgență, o ambulanță.

Guvernul n-are ambulanțe, pentru că n-are bani! Când a avut fonduri, le-a risipit pe multe alte proiecte pe care nu le-au înțeles rostul nici măcar un singur reprezentant din cohorta aceea de funcționari publici desemnați să scrie, câte 8 ore pe zi, studii. De oportunitate, tehnice, sociale, de fezabilitate, de toate pentru liniștea unei Comisii Europene care pune foarte rar întrebări, întărindu-și astfel - o și spune, mereu! -, doza de încredere.

 

Astăzi, la Iași, vreo 50 de ambulanțe sunt trimise la intervenții doar pentru a forța norocul. Al pacientului care așteaptă, al șoferului care știe drumul și al medicului care tremură, lângă targă, cu telefonul la îndemână, să sune, el însuși, când o fi să fie nevoie, la 112!

 

E o realitate pe care n-ar putea-o înțelege decât nefericiți ai națiunilor din „lumea a treia” sau ale cele aflate în război. De fapt, tot un război duce și Guvernul, dar cu proprii cetățeni, unii cuminți și răbdători, aproape inconștienți că treaba asta are acoperire în toate textele legate de drepturile omului, în Constituție, coduri - mai penale decât normele, chiar și în promisiuni, fie ele și electorale.

Iașul are 6 autoutilitare de tip B1/2 – echipaj medical de urgență cu medic sau cu alt personal acreditat,  fără medic – care au depășit de foarte multă vreme câte 1 milion de kilometri în slujba ieșenilor! Și mai are un calcul care arată că județul are nevoie urgentă de 64 de astfel de mașini salvatoare. Cui să-i spună, cine, când?

46 de alte autoutilitare – între care două de tip C2, cu medic și dotări suplimentare – necesită înlocuirea, după cum o recunosc chiar oficialii Ministerului Sănătății, puși la curent și cu faptul că alte 6 autospeciale de la Serviciul Județean de Ambulanță au intrat și ele, de multă vreme, sub incidența casării. „Încercați să vă descurcați cum puteți”, acesta e cel mai comun răspuns pe holurile unui minister care cheltuie, anual miliarde de euro în chestii despre care nimeni nu vrea să știe nimic. Unele subminează moralul, altele pun la încercarea moralitatea, iar cele mai multe și mai costisitoare au devenit intangibile.

În tot acest timp, Iașul are nevoie disperată de ambulanțe! Unele care să ne atașeze, tuturor, măcar câteva procente în plus de șanse de supraviețuire. Căci, creșterea timpului de răspuns – uzura ambulanțelor și numărul insuficient al acestora afectează timpul de intervenție în situații critice, punând în pericol viețile cetățenilor.

 

Anul trecut, Iașul a primit 4,3 milioane de lei pentru întreținerea celor 75 de ambulanțe funcționale, ceea ce reprezintă o sumă medie de 57.333 lei pentru fiecare autoutilitară. Adică, mai mult de 11.000 de euro pentru peticirea fiecărei ambulanțe din parcul auto al SAJ Iași!

 

Toamna trecută, o interpelare a unui deputat ieșean primea din partea unui minister care-l avea și-l are astăzi la conducere pe un senator ieșean, un răspuns dezarmant: la rubrica „total necesar normativ propus”, Iașul figura cu 166 autoutilitare salvatoare de vieți! De unde să le procuri, când întregul parc al Ambulanței ieșene, cu cârpeli și nituiri constante, nu ajunge nici la jumătatea cifrei propuse!

Deși Iașul, în toată sărăcia aceasta, ridică un pic procentul regiunii de Nord-Est la ora de a contabiliza rablele serviciilor de ambulanțe. Statistica prezentată de ministerul aflat la degetul cel mic al unui senator votat de ieșeni spune că două treimi dintre ambulanțele cu peste 1 milion de km la bord, aflate în slujba cetățenilor, se găsesc în Nord-Estul țării! E perfect situația în care Guvernul trimite salvatorii pe jos, la intervenții!

Până când îi va trece cuiva prin cap să trimită și la Iași măcar vreo câteva zeci de ambulanțe noi, de care e nevoie ca de aer, un alt politician al Iașului a demarat, online, o campanie de strângere de semnături pentru că „ieșenii au nevoie de alocarea urgentă a fondurilor necesare pentru achiziționarea a minim 70 de ambulanțe noi destinate Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Iași”.

 

Ca să vă faceți  o idee despre cât de presantă e situația, trebuie să încercați să înțelegeți că Iașul a luat, recent, trei mașini de la Galați și două de la Olt, trimise la casat, pentru a le repara și a le trimite la intervenții. Iar asta spune multe!

 

Slabe speranțe, însă, ca Guvernul să arate vreun semn de bunăvoință în această direcție. De ce? Pentru că politicienii Iașului sunt fie slabi, fie nefrecventabili, fie habar nu au de ce au plătit birul accederii în Parlament. Alți politicieni, din alte zone, își rezolvă problemele cu alte argumente. Din păcate!

Daniel BACIU

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

14:33

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Cărțile care au schimbat viața. Cum citim altfel la 30, 40 sau 50 de ani
10/05/2025 11:24

Literatura nu e doar evadare, ci si oglindă, balsam si busolă. În acest reportaj emotionant, femei de 30, 40 si 50 de ani vorbesc despre cărtile care le-au schimbat viata, despre revelatiile pe care le ...

Sala Mașinilor prinde viață. Experiment artistic internațional la Palatul Culturii din Iași
10/05/2025 10:00

Palatul Culturii devine, pentru două săptămani, scena unui experiment artistic international, in cadrul proiectului european „REVIVE Historic Towns and Sites – sustainable and inclusive living ...

Cum vor circula autobuzele pe 10 mai
10/05/2025 08:27

Modificarea circulatiei mijloacelor de transport, sambătă, 10 mai 2025. CTP Iasi informează călătorii că, sambătă, 10 mai 2025, in intervalul orar 09:00 – 11:00, vor avea loc modificări temporar ...

 Cel mai mare festival studențesc din țară, la Iași!
09/05/2025 16:47

Cel mai mare festival studentesc din Romania găzduit de o universitate revine cu forte proaspete! Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) dă startul celei de-a V-a editii a Zile ...

Un magistrat ieșean încasează peste 2.000 de euro lunar doar din diurnă!
09/05/2025 16:46

 * „ordonanta trenulet” nu pare să fi fost luată in serios * printre multe altle si in ciuda măsurilor de austeritate impuse populatiei, Guvernul nu s-a atins de „diurna specială&rdqu ...

Străzi închise, la Iași, de Ziua Victoriei
09/05/2025 16:46

 * Pentru buna desfăsurare a actiunilor circulatia rutieră va fi inchisă sambătă, 10 mai 2025, intre orele 9.00 si 11.00, pe bulevardul Independentei, tronsonul cuprins intre strada Nicolae Bălcescu ...

Se reia licitația pentru un tronson extrem de important din Autostrada Unirii
09/05/2025 16:46

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a respins joi contestatia depusă de Kido Consult Proiect Construct SRL Bucureşti asupra licitatiei la tronsonului Targu Neamt (Motca) – Targu Frumos di ...

Noua carte de identitate electronică, eliberată și la Iași
09/05/2025 16:46

  Noile cărti de identitate electronice se pot solicita, incepand de joi, si la Iasi. Judetul Iasi se află pe lista celor 6 noi judete unde se pot elibera noile variante ale cărtilor de identitate, c ...

Caz unic în țară: examinatorii ieșeni au eliminat din examenul auto 13.812 candidați!
09/05/2025 13:45

* record absolut la nivel national, inregistrat la Iasi - peste 13.800 de candidati din cei 18.309 prezenti au picat, anul trecut, examenul pentru permisul auto! * practic, mai putin de un sfert dintre cei care ...

14 noi magistrați, la Iași
09/05/2025 13:44

Presedintele interimar al Romaniei i-a primit miercuri, 7 mai, la Palatul Cotroceni pe cei 394 noi magistrati recent admisi in profesie, 14 dintre acestia urmand să asigure indeplinirea actului de justitie la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei