Ieșenii cer ajutorul președintelui pentru transformarea Pădurii Bârnova-Repedea în Parc Natural
Dimensiune font:
Asociația civică „Codrii Iașului” solicită demararea de urgență a procedurilor pentru desemnarea sit-ului „Natura 2000 Pădurea Bârnova-Repedea”, situat în imediata apropiere a municipiului Iași, în Parc Natural. Într-o scrisoare deschisă, reprezentanții asociației cer ca până la definitivarea procedurilor prevăzute de lege, inițiativa de transformare a sit-ului, aliniată Strategiei Europene Pentru Biodiversitate 2030, să treacă sub Înaltul Patronaj al președintelui României.
În document, membrii asociației solicită, de asemenea, premierului Marcel Ciolacu și ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, suspendarea de urgență a amenajamentului silvic din perimetrul Pădurii Bârnova-Repedea, aflat în vigoare, care după doar doi ani a stârnit revolta ieșenilor prin amploarea tăierilor de arbori și transformarea acestuia în păduri cu valoare recreativă și identitară. „Amenajamentul este în prezent obiectul unui proces pe fond, pentru că a fost aprobat fără evaluare de mediu adecvată, deși presupune tăieri de peste 800.000 de metri cubi, iar unul dintre sit-uri nu are nici măcar plan de management, încălcând astfel legislația europeană”, afirmă reprezentanții asociației. Aceștia fac apel inclusiv la președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, și la directorul ROMSILVA Iași, Gabriel Doncean, să se implice activ, nu doar declarativ, în vederea demarării cât mai rapide a procedurilor de desemnare a sit-ului „Natura 2000 Pădurea Bârnova-Repedea” în Parc Natural.
Codrii Iașului, cu numeroase specii protejate, adevăratul „plămân vede” al orașului
Semnatarii scrisorii subliniază că amenajamentul silvic trebuie refăcut până la definitivarea procesului de desemnare a Parcului Natural, în așa fel încât să urmărească mai multe deziderate care apoi să fie preluate de administrația viitorului Parcul Național. Printre acestea, introducerea în protecție/protecție strictă a minim 50% din pădurile Pădurii Bârnova-Repedea, prioritizând vecinătatea orașului și parcelele cu păduri bătrâne sau care au depășit vârsta de exploatare, cele cu valoare recreativă sau pentru biodiversitate mare, precum și amenajarea de benzi de în lungime de 100 metri în stânga/dreapta traseelor turistice marcate, păstrarea arborilor seculari, remarcabili, în picioare, inclusiv în parcelele în care se exploatează, pentru păstarea rolulului identitar ala cestora și conservarea habitatelor. Activiștii de mediu precizează că identificarea acestor arbori trebuie făcută transparent și public, iar procesul de marcare a arborilor trebuie să includă măsuri care să prevină tăierea lor. „Norocul ieșenilor este că la sud de oraș au încă o pădure întinsă, codri seculari, pădurea Bârnova-Dobrovăț, o rămășită a istoricilor Codrii ai Iașilor, de care însă mii de ieșeni se bucură la fiecare sfârșit de săptămână. Pe această zonă se suprapun doua sit-uri Natura 2000, ceea ce îi atestă valoarea pentru conservarea biodiversității și pentru mediu. Sunt specii protejate, unele nou descoperite pentru România în ultimii ani. Ghinionul lor este că această pădure este exploatată în regim de producție, strict economic, pe 99% din suprafață. Iar pericolul iminent este amenajamentul silvic în vigoare, aflat în anul 3 din 10, care deja a stârnit revolta ieșenilor prin amploare și agresivitatea tăierilor. Arbori multi-seculari, cu o valoare inestimabilă pentru ieșeni, pentru biologi, au fost puși la pământ, uneori pentru a fi transformați în lemn de foc. Mai mult, până anul trecut administratorii nu au făcut nimic pentru accesul recreativ în pădure, ba chiar l-au descurajat. Din aceste motive trebuie intervenit de urgență”, se arată în încheierea scrisorii deschise semnate de reprezentanții Asociației civice „Codrii Iașului”. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau