Iedul face concurență mielului de Paște
Dimensiune font:
În ultimii ani, mielul a pierdut teren în fața iedului în privința alegerii cărnii pentru friptura de Paște. Mai sănătoasă, dar și mai gustoasă, carnea de ied este pe mesele tot mai multor români de Paște, așa ca fermierii au dublat și ei efectivul de animale pentru a face față cererii.
Este o tradiție ca pe mesele românilor, de Paște, să găsim friptură de miel. Dar cum aproape toate preparatele de pe masă sunt grase, românii încep să fie mai atenți și la carnea pe care o aleg pentru friptură. Așa se face că, în ultimii ani, mulți au renunțat la miel pentru ied.
Fermierii, pentru a face față cererii, au ajuns să crească mai multe capre. Sorin Neamțu are o fermă cu sute de oi lângă Iași, în Țuțora, dar, recunoaște el, de trei ani a ajuns să crească și capre tocmai fiindcă se cerea foarte mult de Paște carnea de ied. „Până la Paște va avea 10 kilograme, exact cât trebuie. Am 100 de capre și 800 de oi. Până acum trei ani nu aveam decât oi, miei pentru Paște, dar am văzut că tot întreabă oamenii de ied. Am cumpărat inițial câteva capre, anul trecut am avut 50 de capre și cred ca vreo 70 de iezi. Anul ăsta avem 100 de capre și peste 120 de iezi. Oamenii vin și îi aleg, acum sunt mici, dar se fac până la sărbători numai buni. Miei avem 800, tot mielul e cel mai comun. Se zice că e mai sănătoasă carnea de ied, mai puțin grasă… Eu, de exemplu, doar ied mănânc”, spune Sorin Neamțu, fermier din Țuțora.
Prețurile nu au crescut
„Prețul de la noi din fermă e ca anul trecut la miel, dar și la ied. Mielul îl vindem cu 40 de lei kilogramul, iedul e o idee mai scump, 50 de lei. Pe piață îi găsim la preț mai mare. Când se cumpără cantități mari, mai scădem și noi din preț”, mai adaugă fermierul din Țuțora.
Nutriționiștii confirmă: carnea de ied e mai sănătoasă
„Este o diferență majoră între cele două tipuri de cărnuri, mai ales acum de Paște când se face un exces de mâncare și pe partea de carbohidrați și lipide, diferența o consutituie lipidele. Carnea de miel, deși valorile proteice sunt cam la fel, 23 de grame la 100 de grame pentru miel și la miel e de 21 de grame, diferența e la grăsimi, căci mielul are 21 de grame de grăsime la sută de grame de carne, pe când mielul are doar 3 grame de de grăsime. Mai ales ca de Paște deja avem abuz alimentar în grăsimi”, explică Ionuț Ignat, nutriționist.
Aproape tot ceea ce se face din carnea de miel se poate face și din cea de ied. Gătirea este simplă, gustul este însă diferit, mai plăcut, spun unii. „Se face și cighiri, cotletul se caută. Arată la fel ca cea de miel, dar gustul diferă. Este o bunătate. Merge și cu garnitura de orez, cu cea de legume cu măsline… Le prăjim doar puțin, după care băgăm puțin la cuptor. În câteva minute se face și cotletul în tigaie, 3-4 minute pe fiecare parte”, ne învață Florin Vechiu, chef bucătar.
Prețul cărnii de ied este puțin mai mare pe piață, față de cea de miel. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau