Încă 32 de intersecţii din oraş vor fi semaforizate
Dimensiune font:
Măsura face parte dintr-un proiect mai amplu al municipalităţii, care doreşte eficientizarea Sistemului de Management al Traficului * primarul Mihai Chirica spune că toate intersecţiile sunt inspectate pentru identicarea şi înlocuirea echipamentelor care nu oferă date reale
Traficul auto în oraș este, de ani buni, un adevărat calvar. În Iaşi se circulă la fel de anevoios, în special la orele de vârf, iar acest lucru a fost şi este recunoscut de conducerea Primăriei, care susţine că se caută în permanență soluții pentru a ușura circulația autovehiculelor, în același timp cu îmbunătățirea circulației mijloacelor de transport public şi cu impunerea unor restricţii pentru diferite categorii de autovehicule. Principalul motiv pentru care în Iaşi se circulă greu îl constituie faptul că infrastructura rutieră a rămas aceeaşi în timp ce numărul maşinilor a crescut de şase ori. De exemplu, în 1990, Iaşul număra 22.000 de maşini, iar acum sunt înmatriculate 136.000, care circulă pe aceleaşi bulevarde şi străzi.
„Este o conductă de apă prea mică pentru câtă apă trece prin ea”, este metafora folosită de primar pentru a descrie traficul din oraş. Un alt motiv îl constituie echipamentele care au ajuns să fie montate în intersecţii începând cu 2016. Atunci, proiectul denumit Sistemul de Management al Traficului a dus la montarea în 90 de intersecţii a 1.242 de semafoare, 1.979 de indicatoare rutiere, 72 de automate de dirijare a circulaţiei, 633 de camere de detecţie, 59 de echipamente pentru supraveghere. Ulterior, şoferii ieșeni au ajuns să regrete vechile semafoare, atât timp cât cele inteligente au generat nervozitate în loc să fluidizeze traficul. Iritați au fost și pietoni, care ajung să staționeze la semafor chiar minute bune, cu toate că traficul auto ar recomanda un timp de așteptare diminuat. Primarul Mihai Chirica spune că, în perioada următoare, vor avea lor intervenţii la aceste echipamente. „Nu numai că sunt necesare ajustări la sistemul de management al traficului, dar ele rezultă şi din calcule. Toate echipamentele care au fost introduse şi implementate acum 5-6 ani, sunt relevante pentru măsurătorile de trafic de atunci”, spune primarul.
Toate intersecţiile vor fi inspectate
Concret, municipalitatea propune o nou verificare a tuturor intersecţiilor care dispune de semafoare inteligente. „În ultimele zile am luat legătura cu o companie care are capacitatea de a face aceste ajustări. Sistemul trebuie upgradat. Intenţionăm să mai semaforizăm - şi cu senzori de trafic - încă 32 de intersecţii şi să reparăm toate instalaţiile care nu oferă date reale. De exemplu, avem o buclă care am găsit-o întreruptă la intrarea în Podu Roş, în urma unei intervenţii edilitare, a fost secţionată o fibră. Bucla aceea dă trafic zero, ca şi cum nu ar fi trafic acolo... Automat, bucla următoare nu înţelege de ce, în 150 de metri, nu există trafic, iar după alţi 150 de metri trec 200 de maşini pe minut! Acest lucru este deja comandat. Fiecare intersecţie este acum auditată, pentru a se vedea ce este funcţional. Ce nu este, se schimbă, la fel şi echipamentele care nu mai sunt actualizate, pentru ca ulterior să se lărgească şi baza de lucru prin semaforizarea, într-un regim electronic, a altor intersecţii”, afirmă primarul Chirica.
Peste 80.000 de maşini tranzitează zilnic oraşul
Conform unui studiu realizat în perioada 10 - 20 septembrie 2022, în oraş intră sau ies în jur de 85.000 de maşini. „Dintre acestea, marea majoritate, în jur de 75.000, sunt autoturisme, 7.000 - camioane, 2.200 - vehicule lungi (TIR), iar circa 800 - biciclete. Datele statistice confirmă observațiile empirice: traficul la intrări / ieșiri este generat în mare măsură de Zona Metropolitană, astfel încât sensurile de intrare sunt mai aglomerate în intervalul orar 6.00 - 9.00, iar cele de ieșire între orele 15.00 și 19.00”, spun reprezentanţii Primăriei Iaşi.
Potrivit acestora, cele mai tranzitate puncte sunt Păcurari, cu circa 14.000 de intrări / ieșiri în medie pe zi, Canta - în jur de 11.000, Miroslava - 10.500, Bucium - 10.000, Tomești - 8.000, Ciurea - 7.000, Dancu - 7.000, C. A. Rosetti - 5.000, Aroneanu - 5.000 și Breazu - 7.000. Lucian STATE
VIDEO Interviul Zilei: Mihai Chirica
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau