Începe cosmetizarea cinematografului Victoria!
Dimensiune font:
O primă investiţie vizează realizarea proiectului tehnic, modernizarea instalației de prevenire a incendiilor, modernizarea instalațiilor electrice generale și reabilitarea tâmplăriei exterioare
În urmă cu patru ani, Ateneul Naţional din Iaşi a primit dreptul de a administra cinematografele din Iaşi. Printre acestea se numără şi cinematograful Victoria, carem în momentul preluării sale nu permitea asigurarea continuităţii funcţionării acestuia pentru publicul larg. Acesta este motivul pentru care Areneul Naţional din Iaşi, în acord cu strategiile şi politicile publice ale municipalităţii, a iniţiat procedurile pentru elaborarea documentaţiei vizând modernizarea clădirii, printr-un proiect în valoare de 10,2 milioane lei. O primă parte din acest proiect se doreşte a fi implementată anul acesta. Astfel, în 2021, vor fi cheltuiți 1,8 milioane lei pentru realizarea proiectului tehnic, modernizarea instalației de prevenire a incendiilor, modernizarea instalațiilor electrice generale și reabilitarea tâmplăriei exterioare, evident, dacă şi consilierii locali vor fi de acord cu acest lucru.
Critici
În schimb, proiectul „mare” a fost reanalizat de arhitecţi, după ce varianta iniţială a fost criticat dur . Principalul reproș la adresa Ateneului vizează faptul că propunerea arhitecturală nu are nicio legătură cu modul în care clădirea cinematografului Victoria a arătat și arată în momentul de față.
„În cazul de față, după 88 de ani, o clădire din secolul XX, aparținând modernismului comunist, primește o propunere anacronică, ce imită elemente arhitecturale din secolul XIX pe care nu le-a avut niciodată, falsificând astfel trecutul clădirii. De aceea, avizul negativ dat de către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice este perfect justificat”, a spus arhitectul Iulian Nicolau, şeful Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local Iaşi. „Apreciem interesul managerului Ateneului din Iași și al Primăriei de a pune în valoare această clădire, dar o investiție responsabilă nu ar avea în vedere doar o cosmetizare a fațadelor, care în urma proiectului propus riscă să fie doar o pastișă în centrul orașului, ci mai ales activarea acestui spațiu cu mare potențial pentru viața culturală a orașului și funcționalizarea interiorului, pentru a-l aduce în secolul 21. Intervenția asupra unei clădiri din Piața Unirii, zona zero a orașului, nu poate fi realizată fără a avea o viziune de ansamblu a modului în care centrul orașului urmează a fi (re)modelat. Singura cale corectă, transparentă, europeană de a imagina viitorul centrului Iașului este prin realizarea unui concurs internațional, bugetat și jurizat corespunzător”, a mai spus arhitectul ieşean.
Ce se doreşte
Principalele lucrări de intervenție în cadrul proiectului general vizează următoarele trei direcții: reabilitarea și refuncționalizarea clădirii cinematografului astfel încât să poată deservi o paletă polivalentă de activități culturale și perfomative, în condiții normale de sigranță, confort higrotermic și accesibilitate a persoanelor cu dizabilități, conformarea la foc a clădirii în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu, reparații capitale și consolidări conform recomandărilor expertizei tehnice.
„La acest moment, sub coordonarea Ateneului Național se desfășoară mai multe proiecte de amploare, nu numai din punct de vedere al artelor spectacolului, dar și sub aspectul managementului cultural urban. Un exemplu, în acest sens, este preluarea cinematografelor sub directa tutelă a instituției și proiectul de rebranding a cinematografului Victoria, care va fi transformat într-un hub cultural, într-o zonă care, actualmente, reprezintă noul centru civic al orașului”, se arată într-un raport de specialitate al Primăriei. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau