Invenții din peste 40 de țări, prezentate la Iași!
Dimensiune font:
Timp de trei zile, la Palatul Culturii se desfășoară Festivalul Creativităţii Euroinvent. La eveniment sunt prezentate peste 400 de invenţii şi proiecte. Euroinvent reuneşte, sub umbreala creativităţii şi inovaţiei, cercetători, ingineri şi oameni de ştiinţă din peste 40 de ţări, cele mai multe fiind din Europa de Est.
Sunt prezenți la Iași inventatori de toate vârstele, de la copii de la şcoala primară până academicieni şi pensionari. „Aceștia s-au reunit pentru a-şi expune creaţiile din ultimii ani, acele idei care ne poat face viaţa mai frumoasă, mai uşoară şi mai sigură în actualul context geopolitic”, a declarat conf. univ.dr Andrei Victor Sandu, organizatorul festivalului.
Festivalul se doreşte a fi şi o platformă pentru schimbul de informaţii şi transferul de tehnologie, pentru a facilita şi altor inventatori, cercetători şi companii individuale să breveteze şi să-şi comercializeze invenţiile. „Acest festival al creativităţii combină atât expoziţii de invenţii şi inovaţii dar şi conferinţe şi workshopuri pe probleme de creativitate şi materiale avansate. Am reuşit după doi ani de pandemie, de online, să readucem fizic la Iaşi acele minţi care, sperăm noi, pe viitor să le vedem pe piaţă, şi să putem să le lansăm şi să ne facă viaţa mai uşoară”, a declarat Andrei Victor Sandu.
La ediţia din acest an sunt înregistrate în concurs 680 de proiecte, 70% dintre acestea, adică aproximativ 400, sunt prezentate fizic, restul fiind prezentate şi jurizate online. „Încă de la deschidere s-a văzut foarte multă fortotă, participarea fiind numeroasă. Juriul şi-a început deja activitatea, pentru a vedea care sunt acele invenţii, acele creaţii, deoarece nu toate sunt invenţii... Unele sunt proiecte inovative ale studenţilor, care pot primi premii ştiinţifice, dar şi premii în bani, proiecte pe care sperăm să le vedem cât mai repede pe piaţă”, a declarat Andrei Victor Sandu.
Cel mai mic participant este un elev de 12 ani
Printre proiectele expuse se află şi cele ale unor studenţi. Unul dintre aceştia este de la Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului din Iaşi, care reprezintă una din casele viitorului: casa verde. „O astfel de casă verde transformă, cu ajutorul panourilor solare, energia solară în enerfie electrică. Surplusul este stocat într-o baterie. În timpul zilei, generatorul de hidrogen este alimentat direct din panoul solar, iar pe perioada nopţii alimentarea se face din surplusul de energie stocat în baterie. Macheta Casa Verde este proiectul unui student masterand”, a explicat Ramona Tătaru, şef lucrări în cadrul Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului din Iaşi.
Cel mai mic participant este un elev de 12 ani. În ciuda vârstei, Ştefan Albu este un obişnuit al Festivalul Creativităţii Euroinvent şi la alte astfel de evenimente. Pasiunea sa pentru robotică şi programare a început cu mai bine de cinci ani în urmă, sub îndrumarea tatălui său. La ediţia din acest an a Euroinvent, Ştefan a participă cu un trenuleţ din piese lego care, cu ajutorul unui motoraj ghidat prin telecomandă se mişcă pe şine. „Motoraşul se află sub turelă. Ea are un buton de tragere care activat de la distanţă, cu telecomanda, poate trage un glonţ. Majoritatea pieselor sunt piese lego, bateriile şi motoarele sunt piese de lego tehnic, iar pentru a arăta şi a se mişca mai bine le-am îmbinat. El se poate roti”, a spus Ştefan.
Aceasta, însă, nu este singura invenţie cu care participă la forum. După ce şi-a impresionat colegii de la şcoală cu un dispozitiv de recunoaştere facială, acum vrea să impresioneze şi participanţii şi vizitatorii la acest forum de ştiinţă şi inovaţie. „Atunci când mă plictisec, adun câteva piese sau le creez chiar eu şi după aceea fac un proiect. Mă inspir şi din videourile de pe youtube şi încerc să îl recreez”, a spus Ştefan. Acestea nu sunt singurele pasiuni ale lui Ştefan. „Îmi place să mă întâlnesc cu prienenii, să ne jucăm împreună, sau să jucăm jocuri video”, a spus Ştefan.
Tot la Euroinvent expun şi tinerii de la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Sudură şi Încercări ale Materialelor (ISIM) din Timişoara. Ei au venit la această expoziţie cu un dispozitiv menit să îi ajute pe cei din industria textilă. „Participăm cu o idee care a fost brevetată şi am şi livrat acest echipament. Este vorba de un echipament de debitare a materialelor polimerice compozite, debitare cu ultrasunete şi un element încălzit. Altfel spus, este un echipament care taie material textil la o lungime prestabilită, şi îl şi sigilează pentru a se nu destrăma materialul textil. Noutatea constă în această soluţie hibridă: cuţit-nicovală încălzit pe care acţionează un trasor. Poate fi şi debitare mecanică sau pe cuţit. În acest caz, am adăugat un ansamblu ultrasonic”, a spus Aurel Perianu.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau