IRO Iași investește 10 milioane de lei pentru îmbunătăţirea metodelor de tratament şi de diagnosticare a cancerului
Dimensiune font:
Institutul Regional de Oncologie face un pas important în domeniul cercetări medicale, printr-o finanţare de circa 10 milioane de lei. Suma este destinată dezvoltării şi implementării unor tehnologii inovatoare în tratarea cancerului, în cadrul unui proiect naţional derulat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Ingineria Nucleară „Horia Hulubei”.
Proiectul „Aplicaţii medicale ale laserelor de mare putere - Dr. Laser” îşi doreşte îmbunătăţirea metodelor de tratament şi de diagnosticare a cancerului.
Studiile se axează pe terapiile cu hadroni - nuclee accelerate - cu aplicaţii în tratamentul de mare precizie al bolii neoplazice. „Proiectul îşi propune cercetarea, inovarea, dezvoltarea şi testarea pilot pentru crearea de noi metode de tratament şi diagnosticare bazate pe lasere de mare putere, precum şi diseminarea acestora comunităţii medicale şi industriei de echipamente medicale pentru implementarea lor la scară largă, transfer de cunoştinţe şi de tehnologie”, a spus Gabriel Dimofte, directorul medical al IRO Iaşi.
Proiectul derulat de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Ingineria Nucleară „Horia Hulubei”, care poate salva mii de vieţi, este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Sănătate 2021-2027. Proiectul se va derula în parteneriat cu UMF „Carol Davila” Bucureşti, Institutul Regional de Oncologie Iaşi, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”, Universitatea Naţională de Ştiinţe şi Tehnologie Politehnica Bucureşti, SC Accent Pro 2000 SRL şi SC IP Automatic Design SRL.
Pentru Institutul Regional de Oncologie Iaşi valoarea proiectului este de aproape 10 milioane lei.
În cadrul proiectului va fi dezvoltată capacitatea centrului de a lucra în domeniul laserelor de mare putere prin realizarea de activităţi de cercetare pilot şi studii în domeniul hadronoterapiei focalizate pe terapia cu ioni de carbon a unei forme agresive şi radiorezistente a cancerului de sân, cum este cancerul triplu-negativ. „O parte a proiectului include o parte diagnostic, folosind laserele pentru mamografii. În proiect va fi folosită tehnica de iradiere cu hadroni, o tehnică de foarte mare fineţe care seamănă cu radioterapia dar foloseşte particule mult mai grele”, spune directorul medical al IRO Iaşi, prof.univ.dr Gabriel Dimofte.
De asemenea, în cadrul proiectului se vor derula activităţi de imagistică pentru localizarea tumorilor de sân, cu sensibilitate şi precizie îmbunătăţite şi cu doză de radiaţii reduse, în vederea detecţiei precoce şi a prevenirii cancerului de sân, cu sensibilitate şi precizie îmbunătăţite şi cu doză de radiaţii reduse, precum si testarea unei metode de iradiere folosind o tehnica speciala de producere a particulelor accelerate folosind laseri de mare putere.
În vizând generarea de radioizotopi, concentrată pe producerea de izotopi cu timp de viaţă scurt şi pentru monitorizarea prin tehnica PET-CT a progresiei şi a răspunsului la tratament al tumorilor de sân, în vederea obţinerii unui pronostic real şi a unui tratament personalizat precis în afecţiunile oncologice. Laura RADU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau