La cerșit cu briceagul și sprayul lacrimogen…
Dimensiune font:
Dincolo de faptul că Iaşul devine ţinta milogilor în perioada Hramului Sfintei Parascheva, oamenii legii au depistat cerşetori care aveau asupra lor arme albe * ieşenii sunt sfătuiţi să evite pe cât posibil interacţiunea cu cei care le cer bani
Poliţiştii locali ieşeni au atras în permanenţă atenţie asupra faptului că, în perioada Sărbătorilor Iaşului, numărul cerşetorilor din oraş este în creştere. „Încep Sărbătorile Iaşului, perioadă în care, se ştie, Iaşul devine ţinta cerşetorilor. Poliţia Locală Iaşi, alături de IPJ şi Jandarmerie, reuşeşte, totuşi, să ţină sub control fenomentul. Trimitem pe stradă, mai ales în proximitatea Mitropoliei, un număr sporit de echipaje. Deja s-a dus vestea printre cerşetori că cine este prins la
Recent, însă, oamenii legii s-au confruntat cu o altă situaţie: un grup de cerşetori care aveau asupra lor arme albe. „Polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au observat in zona de acces in curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei un grup de trei tineri care discutau aprins.
În urma interacțiunii cu aceștia, polițiștii locali au aflat că nu se înțelegeau cu privire la împărțirea sumelor de bani colectate din activitatea de cerșetorie. În urma controlului sumar, persoanele aveau asupra lor un briceag și un spray lacrimogen. Având în vedere toate aceste aspecte, persoanele în cauză au fost sancționate contraventional conform Legii nr. 61/1991, cuantumul amezii fiind de 500 lei/persoană. De asemenea, cele trei persoane au fost conduse la Secția 3 Poliție pentru continuarea cercetărilor”, spun şefii Poliţiei Locale Iaşi.
Infracţionalitate în creştere, la Iaşi
Planul de Ordine şi Siguranţă Publică pe 2023, document anual al Poliţiei Locale Iaşi, face referire la infracţionalitatea din oraş valabilă pentru 2022. Astfel, anul trecut s-au înregistrat 1.516 de infracţiuni stradale, cu 270 mai multe raportat la 2021 şi cu 780 mai multe faţă de 2021. Practic, infracţionalitatea a crescut simultan cu ridicarea restricţiilor, lucru dovedit de cifre: 1.493 de infracțiuni stradale înregistrate în 2019 (an în care epidemia nu începuse în ţară), 736 de infracțiuni consemnate în anul 2020 (an în care apar primele restricţii odată cu debutul pandemiei), 1.246 de infracţiuni stradale în 2021 şi 1.516 infracţiuni în 2022.
Ca şi categorii de infracţiuni, anul trecut au crescut cele comise sub ameninţare. Au fost 50 astfel de cazuri, în condiţiile în care, în 2021 s-au înregistrat 42. Şi cazurile de tâlhărie au cunoscut o creştere, de la 85 de cazuri în urmă cu doi ani, la 123 în 2022, în timp ce infracţiunile de furt au crescut cu 39 de cazuri, 590 în 2021, respectiv 629 anul trecut.
În schimb, anul trecut, au scăzut numărul de furturi de autoturisme, existând doar 16 cazuri în 2022 faţă de cele 30 din 2021. La fel, au scăzut ca număr (254 în 2022, faţă de 265 în urmă cu doi ani), furturile din buzunare sau genţi. De menţionat că 825 de infracţiuni au fost comise ziua, iar 691 noaptea.
Din raport, atrage atenţia activitatea Dispeceratului Poliţiei Locale Iaşi, care a înregistrat creşteri la toate capitolele, adică sesizări şi reclamaţii primite, verificări, răspunsuri întocmite. Cazuistica este extrem de largă, de la sesizări pe linie rutieră (4.686 cazuri), la situaţii de tulburare a ordinii şi liniştii publice (962 cazuri), respectiv solicitări privind gospodărirea şi curăţenia localităţii (1.186 cazuri). Raportat la ora apelului, 7.052 din sesizările primite de Poliţia Locală Iaşi au fost transmise pe timp de zi, iar alte 3.052 de sesizări pe timp de noapte. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau