La Iași, Garda Forestieră a intrat în război cu proprietarii de păduri
Dimensiune font:
* pentru refuzul de a încheia contracte de servicii silvice autorizate, Garda Forestieră Judeţeană Iaşi a aplicat anul trecut 17 amenzi proprietarilor de păduri, în valoare de 14.000 de lei
Combaterea tăierilor ilegale de arbori reprezintă o prioritate strategică pentru protejarea patrimoniului forestier național. Una dintre cele mai eficiente măsuri în acest sens este asigurarea pazei corespunzătoare a fondului forestier, prin implicarea unor structuri specializate în silvicultură. Aceste entități au atribuții clare în ceea ce privește supravegherea, monitorizarea și intervenția în cazurile de exploatare ilegală a masei lemnoase.
Pentru a consolida acest mecanism de protecție, autoritățile au demarat acțiuni concrete vizând încheierea de contracte de servicii silvice între toți deținătorii de păduri și ocoalele silvice autorizate. Scopul acestor contracte este de a reglementa responsabilitățile privind paza și administrarea durabilă a fondului forestier, indiferent dacă acesta se află în proprietate publică sau privată.
Totuși, nu toți proprietarii de păduri își doresc să plătească servicii de pază către Romsilva. Tocmai pentru refuzul de a iniţia demersurile necesare s-au întocmit de către Garda Forestieră Judeţeană laşi, în anul 2024, un număr de 17 procese verbale de constatare a contravenţiei, cu o valoare a amenzilor de 14.000 lei. „În urma acțiunilor de preluare în pază a pădurilor, suprafaţa fondului forestier fără servicii silvice a scăzut la circa 5% din suprafața totală a fondului forestier din județul Iaşi. În pădurile cu pază asigurată s-au efectuat un număr de 752 de inspecții de fond şi s-au depus 122 de sesizări penale pentru tăierile ilegale de arbori. În partizile forestiere autorizate spre exploatare s-au efectuat 1.423 de controale, sancţionându-se abaterile constatate. Pentru urmărirea trasabilităţii materialelor lemnoase s-au efectuat 1.869 de controale privind circulația lemnului pe drumurile publice, aplicându-se 81 de amenzi şi s-au confiscat 353 mc materiale lemnoase. Garda Forestieră Suceava a efectuat 9 controale în instalațiile de material lemnos și a confiscat 360 mc materiale lemnoase”, au transmis reprezentanții Ministerului Mediului.
În ceea ce priveşte sesizările din partea persoanelor fizice și juridice, în anul 2024 s-au verificat 25 de astfel de informări, din care 18 în pădurea Statului, 2 în păduri administrate de ocoale silvice de regim și 5 în păduri neadministrate.
Creşterea suprafeţei de păduri se realizează în baza programului național, prin împădurirea terenurilor degradate, a altor terenuri prin Planul Naţional de Redresare și Rezilienţă (PNRR) şi înfiinţarea de perdele forestiere de protecție. În anul 2024, în judeţul laşi s-au plantat și recepționat 40 ha pe terenuri degradate și 83 ha prin PNRR. Prin acest program s-au pregătit pentru plantare în toamna anului 2025 peste 240 ha.
Carmen DEACONU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau