Lenea l-a scăpat de pedeapsă pe un bătăuş
Dimensiune font:
Iniţial a primit o pedeapsă de un an şi şase luni cu suspendare şi obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii * condamnatul a refuzat sisematic să meargă la lucru şi nu şi-a dat consimţământul scris că ar fi dispus la aşa ceva * chiar procurorii au atacat sentinţa, spunând că obligarea inculpatului la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, în absenţa consimţământului acestuia, echivalează cu supunerea la muncă forţată * a trecut timpul şi a intervenit prescrierea * victima a răposat
După mai bine de nouă ani de la incident, Nelu B. răsuflă uşurat, a scăpat de pedeapsă. Episodul a avut loc în după-amiaza de 17 martie 2013, la marginea unui sat din judeţul Vaslui. Nelu se întorcea cu căruţa acasă, avându-l alături pe fiul său. Urma o pantă abruptă, au oprit căruţa, tânărul a coborât pentru a monta piedica la roţile atelajului. Se aflau în dreptul gospodăriei lui Vlaicu Ţ. şi s-a nimerit ca acesta să se afle la gard, contemplând peisajul. Cum între ei exista o dispută mai veche legată de un teren, s-a ajuns imediat la conflict. Vlaicu a ieşit în drum, cu chef de scandal. Nelu a luat un par din căruţă şi l-a altoit, fără milă, pe adversar. Noroc că a intervenit Saveta, nevasta lui Vlaicu, care a izbutit să-l tempereze pe bătăuş. Cu toate acestea, victima a avut nevoie de 45 zile de îngrijiri medicale, agresorul fiind trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală.
Procesul s-a întins pe câţiva ani, Nelu a fost judecat în stare de libertate, între timp Vlaicu a decedat. Inculpatul a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei, având, totodată, obligaţia de a presta 60 zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii. Nu şi-a dat acordul scris şi n-a prestat nici măcar un minut, refuzând sistematic să meargă la lucru.
Conform uzanţelor, Probaţiunea a cerut anularea suspendării executării pedepsei şi încarcerarea lui Nelu. Surprinzător, procurorii i-au sărit în ajutor, atacând sentinţa primei instanţe la Curtea de Apel Iaşi. În motivarea demersului, aceştia au subliniat că „obligarea inculpatului la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, în absenţa consimţământului acestuia, echivalează cu supunerea la muncă forţată, ceea ce contravine art.4 par.2 din C.E.D.O.”.
Judecătorii ieşeni au reanalizat întregul dosar şi au constatat că s-a împlinit deja termenul prescripţiei generale a răspunderii penale. Ca atare, prin decizia dată alaltăieri, Nelu a scăpat definitiv de pedeapsă. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau