Lucian Vasiliu a câștigat Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia
Dimensiune font:
* în cursă au fost nouă poeți nominalizați * distincția a fost oferită în cadrul unei gale speciale organizate la Botoșani, cu prilejul împlinirii a 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu
Poetul Lucian Vasiliu a fost desemnat, sâmbătă, câştigătorul celei de-a 33-a ediţii a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia.
Anunţarea laureatului şi decernarea prestigiosului premiu de poezie, acordat de Primăria Municipiului Botoşani, au avut loc în cadrul unei gale speciale organizate cu prilejul împlinirii a 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu.
Pe lângă acest premiu, Lucian Vasiliu a fost desemnat şi cetăţean de onoare al municipiului Botoşani, la fel ca toţi ceilalţi 32 de poeţi care au câştigat anterior acelaşi premiu.
În acest an, aniversarea a 70 de ani, Editura „Școala Ardeleană” i-a publicat volumul „????????????????????????????????????????. ???????????????????? ???????????????????????????? (2018-2023)”, cu un cuvânt însoțitor semnat de ???????????? ????????????????????????????????????.
„Amestecul surprinzător și aproape patetic de emoție și ironie, de nostalgie și deriziune, de jocuri de cuvinte și termeni religioși face din poezia lui nu doar o voce distinctă, inconfundabilă în concertul generației, ci și o melodie, în același timp preclasică și dodecafonică, neliniștitoare”, scrie Ana Blandiana. Volumul a fost lansat și la Botoșani, anterior festivității de decernare a Premiului Național de Poezie.
Un CV plin de realizări
Lucian Vasiliu s-a născut la 8 ianuarie 1954, în comuna Puiești, raionul Bârlad, regiunea Iași. Profesor, bibliotecar, muzeograf literar, editor, manager. Debutează în anul 1981 la Editura Junimea, cu volumul de versuri „Mona-Monada”. A publicat peste 30 de cărți de versuri, proză, jurnal de călătorie etc. Tradus în peste 30 de țări (antologii, presă culturală, cărți de autor).
Între 1990-2007 a fost director la Muzeul Literaturii Române din Iaşi.
A iniţiat reapariţia Revistei „Dacia literară”, la 150 de ani de la interzicerea ei, şi fondarea Societăţii Culturale „Junimea 90”. Din 2007 devine redactor-şef al Revistei „Dacia literară”. La 15 ianuarie 2015 a lansat o nouă revistă, „Scriptor”, care apare sub egida Editurii Junimea din Iași. A obținut mai multe premii naționale și internaționale. Este Cetățean de onoare al Bârladului.
Lucian Vasiliu este membru al Uniunii Scriitorilor din România începând din 1990, iar în perioada 2002-2004 a fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor – Filiala Iaşi. În 2004 a fost distins cu Ordinul naţional „Meritul Cultural”, în grad de Ofiţer.
A mai fost nominalizat pentru Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia pentru anul 2019 şi 2022, precum şi la premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2018, pentru cartea de poezie „Cod numeric personal”.
Pentru acest premiu au fost nominalizaţi: Marian Drăghici, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Grete Tartler, Lucian Vasiliu, Călin Vlasie şi George Vulturescu.
Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu este organizat de Consiliul Local şi Primăria Municipiului Botoşani, împreună cu Fundaţia Culturală „Hyperion – Caiete Botoşănene”’ şi Uniunea Scriitorilor din România.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau