Lucrările la Autostrada Unirii, mult întârziate din cauza documentaţiilor tehnice întocmite greşit
Dimensiune font:
Stadiul lucrărilor la cele două importante proiecte de infrastructură ale Moldovei, respectiv Autostrăzile A7 şi A8, a fost discutat luni la sediul Ministerului Transporturilor, în cadrul unei întâlniri la care au participat secretarul de stat Ionel Scrioşteanu, alături de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe.
La întâlnire au fost prezenţi, de asemenea, reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), secretarul general adjunct al Guvernului, Lucian Rusu, vicepreşedintele CJ Iaşi, Marius Dangă, şi deputatul de Iaşi Alexandru Muraru. „Am avut o nouă întâlnire de lucru cu domnul Irinel Ionel Scrioşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, cu reprezentanţii CNAIR și colegii liberali din Parlamentul și Guvernul României, pentru a discuta despre stadiul celor două proiecte majore de infrastructură rutieră. Colaborăm îndeaproape cu autoritățile centrale pentru a ne asigura că proiectele celor două autostrăzi esențiale pentru regiunea noastră, A7 (Autostrada Moldovei) şi A8 (Autostrada Unirii), devin realitate. Dezvoltarea județului ține în mod direct și de existența autostrăzilor şi, de aceea, susținem cu toate eforturile construirea celor două autostrăzi. Suntem deschiși la orice formă de colaborare cu autoritățile centrale, pentru ca Iașul să aibă infrastructura rutieră care să facă față nevoilor actuale”, a declarat, la finalul discuţiilor, preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe.
Proiectul Autostrăzii Moldova decurge conform planului şi cu toate utilaje „în plin”
Cele mai avansate lucrări sunt în acest moment la Autostrada A7 (Autostrada Moldovei), unde Grupul de firme UMB, care a câştigat licitaţia pentru execuţia mai multor tronsoane, a început pregătirea terenului lângă Pașcani, pentru realizarea nodului rutier care urmează să facă legătura între cele două autostrăzi, în judeţul Iaşi. Aici, utilajele constând în buldoexcavatoare, buldozere şi compactoare au intrat deja în acţiune pentru realizarea turbionului care va face legătura între A7 şi A8, între municipiul Pașcani și loclaitatea Stolniceni-Prăjescu. Potrivit proiectului tehnic, nodul rutier va fi de tip turbion și va include 8 bretele, 12 pasaje și 5 podețe de mici dimensiuni, acesta urmând să acopere o suprafață totală de peste 220 de hectare. Bretelele vor avea o rază cuprinsă între 400 și 600 de metri, cu viteza de proiectare de 80 km/h. În total, Autostrada A7 va avea 72 poduri și pasaje, două centre de coordonare și întreținere, două spații de servicii și două parcări de scurtă durată.
Întârziei importante la Autostrada Unirii
În ceea ce priveşte proiectul Autostrăzi A8 (Autostrada Unirii), lucrurile sunt mult mai complicate, având în vedere că în urmă cu două săptămâni, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a respins Studiul de Fezabilitate (SF) pentru execuţia lucrărilor pe tronsonul Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, considerat incomplet de către specialişti. „În urma analizei s-a constatat faptul că Studiul de Fezabilitate este incomplet și prezintă numeroase erori/lipsuri, fiind respins de către CNAIR în data de 05.03.2024. Termenul de predare a Studiului de Fezabilitate, 15.02.2024, nu a fost astfel respectat și nu a fost decalat, drept urmare la acest moment se înregistrează penalități de întârziere. În prezent, se află în curs de desfășurare etapa de identificare a proprietarilor, fiind întâmpinate probleme din cauza lipsei de informații în zonele Unităților Administrativ Teritoriale (UAT) Costești, Lețcani, Rediu, Popricani și Golăești”, precizează reprezentanţii companiei.
Singura veste bună în cazul acestui proiect este semnarea de către CNAIR, a Ordinului de începere a lucrărilor de proiectare pentru prima secțiune a Autostrăzii A8 (Autostrada Unirii), între Miercurea Ciuc și Miercurea Nirajului, în lungime de 24,4 km. Antreprenor al lucrărilor a fost desemnată firma turcă Nurol Insaat VE Ticaret AS, durata contractului fiind de 30 de luni (6 luni proiectare + 24 de luni execuția), valoarea contractului ridicându-se la 2,46 miliarde de lei, fără TVA. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau