Numărul asistaților social crește fără întrerupere într-o comună ieșeană
Dimensiune font:
* devine incredibilă pasivitatea autorităților, în condițiile în care, înainte de pandemie, comuna Lungani înregistra doar 234 de persoane beneficiare ale Legii venitului minim garantat, față de 430, astăzi!
Deși județul Iași înregistrează din ce în ce mai puțini beneficiari de ajutor social, există, totuși, o comună unde numărul asistaților crește de la lună la lună, fără ca autoritățile să intervină cu ceva.
Comuna Lungani înregistra, în septembrie (ultima lună în care Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială a publicat date), 430 asistați social, cu 15 mai mulți decât în luna precedentă. Cifra se constituie în record absolut la nivel județean, însă devine incredibilă pasivitatea autorităților, în condițiile în care, înainte de pandemie, comuna Lungani înregistra 234 de persoane beneficiare ale Legii venitului minim garantat. Nu mai punem la socoteală faptul că, pe lângă cele 430 persoane beneficiare de venit minim, alte 283 persoane încasează alocație pentru susținerea familiei, un alt ajutor social plătit de stat, în creștere față de lunile anterioare.
La nivel de județ, Iașul înregistrează 5.879 asistați social, cu 9 mai puțini decât luna anterioară, aceștia încasând 1,56 milioane de lei lunar. Pe lângă asistații din Lungani, în acest top nedorit se situează cei din comunele Țibănești - 214, Mironeasa - 208, și municipiul Iași - 258.
Moldovenii, în topul ajutoarelor sociale
Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 156.297 persoane în septembrie 2021, cu 647 persoane mai puţin faţă de luna anterioară.
Potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi în judeţele Dolj (9.923), Bacău (8.752) şi Buzău (7.757), iar cei mai puţini în Bucureşti (239) şi în judeţele Ilfov (902) şi Timiş (1.280).
Suma medie plătită în luna septembrie de statul român beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 257,98 lei, iar suma totală plătită s-a ridicat la 40,321 milioane de lei.
La finalul lunii septembrie erau suspendaţi de la plată 11.986 beneficiari, cei mai mulţi din Botoşani (973), Teleorman (682) şi Bacău (657).
Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj (332,57 lei), Mureş (307,36) şi Braşov (306,17 lei).
Venitul minim garantat (VMG), este unul din cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei. Actul normativ care reglementează acest program este Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare. Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau
al persoanei singure. Marian CAZACU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau