O grupare de traficanţi de cannabis trage de timp, de un deceniu, aşteptând prescripţia
Dimensiune font:
* cei patru membri au introdus în ţară câteva kilograme de droguri * prinşi în flagrant, inculpaţii neagă acuzaţiile şi depun contestaţie după contestaţie
De loc din cartierul ieşean Nicolina, Constantin Velea, Ştefan Fandarac (zis Panu), Andrei Matei (zis Coco) şi Constantin Vatamanu (zis Costeluş) au constituit, foarte probabil, cea mai puternică grupare de traficanţi de droguri ce a operat vreodată pe raza judeţului. Perioada lor de glorie a fost între februarie 2013 şi ianuarie 2014, când au adus din Spania, Belgia, Olanda şi Marea Britanie câteva kilograme bune de cannabis, precum şi ceva tablete de ecstasy.
Cei patru se deplasau cu rândul în Occident, mergeau doar cu avionul, stăteau la hotel, achiziţionau marfa, o ambalau bine, o expediau în ţară prin intermediul firmelor de transport, apoi se întorceau tot cu avionul, fără a avea nimic compromiţător asupra lor. Coletele erau expediate, de regulă, pe adresele unor persoane vârstnice, din alte oraşe, nu din Iaşi, pentru a nu da de bănuit.
După ce ridicau coletele, nu se grăbeau cu distribuirea drogurilor, nu vindeau oricui, ci doar dealerilor, dar şi acestora, după verificări atente. Însă, în ciuda precuaţiilor, au intrat în atenţia procurorilor DIICOT. Au urmat luni întregi de filaj discret, de supraveghere tehnică şi de încercări în a infiltra agenţi acoperiţi în interiorul bandei.
Nu s-a dovedit că inculpaţii ar fi ştiut dinainte conţinutul coletelor
În martie 2014, anchetatorii au izbutit, în sfârşit, flagrantul mult aşteptat, o acţiune la care au participat doi investigatori acoperiţi. Unul era deja în anturajul grupării, dar n-a riscat să se deconspire. Doar a intermediat tranzacţia a două comprimate de ecstasy către cel de-al doilea.
A urmat o serie de razii printre consumatorii de droguri, s-a mers pe firul lanţului de aprovizionare. Astfel, în aprilie 2014, a fost gata rechizitoriul şi toată lumea se aştepta la condamnări grele.
N-a fost deloc aşa, anii au trecut şi încă n-a fost stabilit un prim termen al procesului. Asta, deoarece inculpaţii au formulat cereri, excepţii şi contestaţii la foc automat. De exemplu: „procurorul s-a rezumat doar la a reţine că unui inculpat i s-a găsit o impresiune papilară pe unul din ambalajele în care erau drogurile, calitatea de autor, complice sau făptuitor fără vinovăţie fiind stabilită pe baza numărului de urme papilare descoperite, fără analizarea existenţei unui real dubiu în contribuţia inculpatului la săvârşirea acestei fapte”.
Altă critică a fost legată de nelegalitatea punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică, invocându-se nulitatea acestora. În fine, avocaţii inculpaţilor au susţinut că nu s-a dovedit că aceştia ar fi cunoscut dinainte ce conţin pachetele la domiciliile acestora.
Ultima contestaţie a fost depusă la începutul acestui an, ţinta fiind încheierea de şedinţă din data de 5 august 2022 a Tribunalului Iaşi. Speţa s-a judecat la Curtea de Apel, demersul celor patru inculpaţi fiind respins zilele trecute. Sentinţa e definitivă, abia acum poate începe procesul, dar sunt toate şansele ca traficanţii să scape cu basma curată. Pe motive de prescripţie. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau