O tânără însărcinată, cu trei copii, trăiește într-o baracă, fără geamuri și uși
Dimensiune font:
Într-un frig și o sărăcie lucie greu de închipuit, Amalia își crește singură cei trei copii. Tatăl a plecat la muncă în străinătate, cu speranța că va reuși să își ajute familia să ducă un trai mai bun, dar nu s-a mai întors. Cei patru își duc cu greu existența într-o baracă din Pașcani, fără geamuri și uși. Acum, în pragul iernii, salvarea lor este părintele Dan Damaschin, care, în momentul în care a aflat de situația gravă în care se află această familie, s-a dus cu o mașină de lemne, alimente și haine.
Mama are 23 de ani și cel de-al patrulea copil al său urmează să vină pe lume în câteva săptămâni. Femeia a plecat de acasă de mică, pentru a scăpa de sărăcie. Și-a întemeiat o familie cu un bărbat mult mai mare decât ea, iar acum este nevoită să își crească singură copiii, care au vârste cuprinse între doi și patru ani. Pentru că nu a găsit ajutor din partea nimănui, Amelia l-a sunat pe părintele Dan Damaschin să le dea o mână de ajutor. „Mama s-a măritat devreme. A fugit de acasă de foame și a luat un bărbat nu foarte așezat, ceva mai mare. M-a sunat fata că îngheață copiii în casă și dacă pot să îi ajut. Când am ajuns acolo, cei patru trăiau în frig. Soba era rece. Ei stau în niște magazii la o fostă făbricuță din Pașcani care s-a desființat. Din milă, propietarul din București i-a lăsat să stea acolo. Au două camere, fără geamuri, fără uși, cu celofane peste tot”, a declarat părintele Damaschin.
Mare le-a fost bucuria micuților în momentul în care l-au văzut pe părintele cu lemne și bunătăți. „Le-am dus lemne, alimente și o să vedem, în perspectivă, ce se poate face, dacă ar putea fi relocați de acolo. Fiind o mamă cu patru copii îți trebuie niște resurse foarte mari. O mașină cu lemne faci rost, să nu înghețe. Ei au cu siguranță doar alocația, pentru că de ajutoare sociale cu greu beneficiază. Nu au un domiciu și nu pot fi făcute demersurile legale pentru a avea. Situația e așa cum e, dar au ce mânca, se pot încălzi cât de cât, niște haine să fie îmbrăcați. Vom vedea după ce putem face ca această familie să aibă un domiciliu stabil, cu utilități”, a mai spus părintele.
Părintele Damaschin are în grijă mii de mame singure cu copii, cărora le oferă un cămin, haine și alimente din donațiile pe care le primește de la oameni cu suflet mare. „Avem multe cazuri ca cel al Amaliei dar încercăm să facem tot ce putem să ieșim la liman. Nu este simplu, e destul de anevoioasă treaba. Noi avem 2.000 și ceva de mame ca Amalia în clipa de față din județul Iași cărora trebuie să le asigurăm medicamente, alimente, haine. Tot ce au nevoie. Zilnic primesc telefoane din toată țara de la familii care îngheață de frig în case. Parcă toate cazurile sunt trase la indigo”, a conchis părintele Damaschin. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau