O traficantă amatoare rămâne în libertate datorită unui viciu de procedură
Dimensiune font:
* judecătorul delegat cu executarea pedepselor n-a putut dovedi reaua ei credinţă, întrucât hotărârea de condamnare n-a putut fi pusă în executare * femeia a fost judecată pentru contrabandă şi condamnată, anul trecut, la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare
Lidia C. (56 de ani) e o basarabeancă din Ungheni, Republica Moldova şi, ca mulţi dintre concetăţenii ei, îşi mai rotunjeşte veniturile din traficul de ţigări şi alcool adus de peste Prut. E o traficantă amatoare, care trece vama cu cantităţi relativ mici de marfă, în cazul ei nu se poate vorbi de o contrabandă la scară industrială. Cară ţigările şi alcoolul cu sacoşa, nu cu TIR-ul. Aşa s-a întâmplat la 23 februarie 2017, când, la o razie efectuată de poliţişti în perimetrul Pieţei Nicolina, Lidia a fost prinsă în fapt. Oferea trecătorilor spre vânzare ţigări „Plugarul” şi „Strand”, precum şi alcool etilic „Tiraspol”. I-au fost confiscate 14 pachete de ţigări şi o sticlă cu alcool, toate în valoare de 200 lei.
Deşi e vorba de-o cantitate infimă, Lidia a fost judecată pentru contrabandă şi condamnată, în martie 2019, la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare. Totodată, conform sentinţei, ea ar fi trebuit să se prezinte periodic la Serviciul de Probaţiune Iaşi şi să presteze 60 de zile muncă neremunerată în folosul comunităţii.
N-a făcut nimic din astea, ci s-a întors în Ungheniul ei natal. S-a făcut anul de la pronunţare şi ea tot n-a dat niciun semn de viaţă. Cei de la Probaţiune au reacţionat. Mai întâi, au trimis un mail omologilor de la Ungheni, solicitându-se acestora s-o înştiinţeze pe Lidia că trebuie să vină la Iaşi, în vederea „punerii în executare a sentinţei de condamnare”.
Ori din inspiraţie, ori din nepăsare, femeia nu a dat curs solicitării. Probaţiunea ieşeană a mers mai departe şi a sesizat judecătorul delegat cu executarea pedepselor din cadrul Judecătoriei Iaşi. Acesta, la rândul lui, a solicitat instanţei „revocarea beneficiului suspendării sub supraveghere a executării pedepsei”. Adică, arestarea traficantei amatoare.
Dezbaterile pe fondul cauzei au avut loc la sfârşitul lunii iunie. Lidia nu s-a prezentat nici atunci, dar a avut un avocat din oficiu. I-a fost suficient, acesta arătând completului că, în cazul clientei sale, „hotărârea de condamnare n-a putut fi pusă în executare”.
Sentinţa şi motivarea au venit la sfârşitul săptămânii trecute. „Așa cum rezultă din dispozițiile anterior redate, pentru a se dispune revocarea suspendării executării pedepsei nu este suficient a se constata că persoana condamnată nu a executat obligațiile și măsurile de supraveghere stabilite prin hotărârea de condamnare, ci este necesară dovedirea relei-credințe a condamnatului în nerespectarea măsurilor de supraveghere și a obligațiilor impuse, în sensul că acesta trebuie să ia cunoștință efectiv despre conținutul obligațiilor și măsurilor și să nu fi fost împiedicat să respecte aceste măsuri și obligații din cauza altor motive exterioare voinței sale”.
Cum Lidia n-a semnat nicăieri, niciodată că a luat la cunoştinţă de măsurile de supraveghere şi obligaţiile stabilite, instanţa a apreciat că „hotărârea de condamnare nu a putut fi pusă în executare”. Deci, nu se poate dovedi reaua-credinţă, aşa încât solicitarea judecătorului delegat a fost respinsă. Lidia rămâne liberă, mulţumită unui viciu de procedură. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau