Peste 660 de locuri de muncă disponibile, la Iaşi
Dimensiune font:
* cea mai mare cerere de forță de muncă este pentru muncitorii necalificaţi * a scăzut numărul posturilor vacante ce presupun studii superioare * construcţiile rămân principalul angajator * a început sezonul în agricultură * industria pare să-şi fi revenit la parametrii de dinaintea pandemiei
Judecând după oferta de pe piaţa muncii, se poate spune că economia ieşeană a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei. Astfel, conform datelor furnizate de către AJOFM, în clipa de faţă sunt disponibile 661 locuri de muncă la nivelul judeţului, cu 27 mai multe decât acum şapte zile, continuându-se astfel trendul crescător din ultimele săptămâni. Din păcate, sunt şi câteva aspecte negative consemnate de statistică. A scăzut numărul posturilor vacante ce presupun studii superioare. S-a ajuns la doar 88, dar domeniile rămân diverse. Se angajează agent servicii client, analist, analist financiar, analist servicii clienţi, arhivist, asistent gestionar, consilier orientare privind cariera, contabil, economist, ingineri (CCIA, confecţii textile, confecţii tricotaje, constructor, de sistem în informatică, de sistem software, energetician, instalaţii, mecanic), manager marketing, manager proiect, operator procesare imagine şi text, programator, proiectant sisteme de securitate, specialist îmbunătăţire produse sau specialist SIG/IT.
În continuare, e mare cerere de necalificaţi. Nu doar în construcţii, ci şi ca agent de securitate/paznic, ambalator manual, călcătoreasă, curier, femeie de serviciu, îngrijitor clădiri, legător manual, manipulant sau spălător de covoare.
Situaţia pe domenii de activitate nu diferă foarte mult faţă de săptămâna trecută. Uşoară scădere a ofertei din comerţ (13/15), ceva mai multe joburi în HoReCa (47/44), aici se caută, în special ajutori bucătar, bucătari, cameriste, cofetari, lucrători bucătărie, ospătari şi recepţioneri hotel. Tot nimic în asigurări şi transporturi, dar suficiente oportunităţi în restul serviciilor, numărul locurilor de muncă vacante ajungând la 193 (188, săptămâna trecută).
În agricultură a început sezonul, e nevoie urgentă de lucrători calificaţi în culturi vegetale mixte, mecanici, muncitori piscicoli, pomicultori şi tractorişti. La fel şi în construcţii, unde necesarul de mână de lucru a ajuns la 255. E loc de angajare pentru cei cu calificări de betonist, dulgher, electrician, electromecanic, faianţar, fierar betonist, instalator, macaragiu, montator, mozaicar, parchetar, pavator, sudor, tâmplar, zidar sau zugrav.
Industria pare să-şi fi revenit la parametrii de dinaintea pandemiei, oferta de lucru a crescut de la 68 la 96, e nevoie de electricieni, lăcătuşi, lăcătuşi confecţii metalice, lăcătuş mecanici, laminatori ţevi, operatori control nedistructiv şi strungari.
Numărul locurilor de muncă din străinătate aproape că s-a înjumătăţit
Situaţie diametral opusă la nivel continental, numărul locurilor de muncă de pe platforma EURES scăzând drastic. De la 708, s-a ajuns la doar 444. Principala cauză e dispariţia celor 165 posturi de culegător de mazăre din Danemarca. A rămas valabilă oferta de lucru ca măcelar în Germania (252 locuri), norvegienii mai au nevoie doar de 79 lucrători, e vorba de bucătari, chelneri, mecanici auto, mecanici biciclete, muncitori piscicoli, operatori CNC sau schelari. Finlanda şi Olanda şi-au diminuat consistent ofertele de lucru (27/60, respectiv 20/68), vestea bună vine din Malta. Aici se angajează un biolog marin şi coordonatori în domeniul acuaculturii (creveţi). Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau