Pregătiri pentru noul an școlar
Dimensiune font:
Aproape 60.000 de elevi şi preşcolari ieşeni revin la şcoală în mai puţin de două săptămâni * primarul Mihai Chirica a realizat ieri o radiografie a investiţiilor municipalităţii, anunţând proiectele care vor fi finalizate în cursul acestui an * autorităţile au mai dispus măsuri vizând siguranța elevilor în preajma unităților școlare, fluidizarea circulației în zonele acestora, dar și prevenirea unor fenomene grave
Aproape 60.000 de preșcolari și elevi din municipiul Iaşi, din care peste 50.000 la unitățile de învățământ de stat, vor începe pe 11 septembrie un nou an şcolar. Acesta vine cu o serie de noutăţi pentru învăţământul ieşean, în sensul că au apărut unităţi (pre)şcolare noi, baze sportive modernizate, precum şi corpuri de clădiri reabilitate.
Din prima categorie fac parte grădinițele noi din Bucium (180 de locuri – valoare investiţie 5.963.205,99 lei) și Dacia (280 de locuri - 7.952.864,61 lei). Ambele au o sursă de finanţare identică - Programul Operațional Regional – Axa 4.4. Ieşenii din Bucium vor avea la dispoziţie o grădiniță cu program prelungit şi cu o suprafaţă construită desfăşurată de 1.645 metri pătrați. Sunt create astfel 180 de locuri pentru copii, la care se va adăuga construirea şi amenajarea locului de joacă pentru copii aferent unităţii de învăţământ preșcolar.
Cea de-a doua grădiniţă se ridică în Dacia. Investiţia constă în ridicarea unui corp de clădire P+E cu o suprafaţă construită de 1.166,6 metri pătrați, o suprafaţă construită desfăşurată de 2.375 metri pătrați şi care va cuprinde 14 săli de grupă, cu un total de 280 de locuri pentru învăţământul preşcolar. De asemenea, proiectul include echiparea funcţionalului şcolar şi amenajarea unui spaţiu de joacă pentru copii.
Şi Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 13 va fi finalizată în cursul acestui an, numai, până la terminarea lucrării, preşcolarii sunt repartizaţi la Grădiniţa Bucium. O altă unitate reabilitată şi care va fi finalizată este Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”.
Săli de sport noi
La capitolul baze sportive moderne, şase unităţi şcolare vor avea săli de sport noi. Este vorba de Școlile Gimnaziale „Nicolae Iorga” (investiția având o valoare de 2.982.909,92 lei) și, respectiv, „Alexandru Vlahuță” (2.837.614,5 lei). Cele două săli fac parte dintr-un contract care include și Școala Gimnazială „George Coșbuc” (2.870.277,07 lei). Toate cele trei săli vor fi finalizate în cursul acestui an viitor. La alte trei, lucrările sunt avansate, ne referim aici la sălile de sport de la Colegiul „Garabet Ibrăileanu”, Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” şi cea din zona Cicioarei.
21 terenuri de sport complet refăcute
În ceea ce priveşte terenurile de sport, 21 sunt funcţionale sau se apropie de finalizare. Vorbim aici de terenurile de sport din incinta următoarelor unități de învățământ: Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Colegiul Tehnic de Electronică și Telecomunicaţii „Gheorghe Mârzescu”, Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări, Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu”, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” (Corp A și Corp B), Liceul Teoretic „Miron Costin”, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Școala Gimnazială „Carmen Sylva”, Școala Gimnazială „George Călinescu”, Școala Gimnazială „Ion Ghica”, Școala Gimnazială „Ion Neculce”, Școala Gimnazială „Ion Simionescu”, Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu”, Școala Gimnazială „Otilia Cazimir”, Școala Gimnazială „Vasile Conta”, Școala Gimnazială „Veronica Micle”, Școala Gimnazială „Ion Creangă” (Corp B - Școala Primară „Petru Poni”) și Școala Primară „Gheorghe Asachi”.
Clădiri reabilitate
Tot prin PNRR, dar pe Componenta 5: Valul Renovării, municipalitatea ieşeană a obținut o finanțare totală de 129,54 milioane lei (aproximativ 26 de milioane de euro) pentru reabilitarea termică a mai multor clădiri de la 14 unități școlare. „Educația are prioritate și, de aceea, pe lângă alocările consistente de la bugetul local, facem permanent eforturi pentru a obține fonduri europene pentru îmbunătățirea condițiilor de care beneficiază preșcolarii și elevii din orașul nostru. Fondurile europene din PNRR, dar și din Programul Operațional Regional sunt o oportunitate extraordinară atât pentru Educație, cât și pentru reabilitarea termică și eficientizare energetică a altor clădiri din oraș, construirea de locuințe pentru tineri, îmbunătățirea condițiilor din spitale și modernizarea în continuare a transportului public ecologic”, spune primarul Mihai Chirica.
Dotări şi echipamente valorând 18 milioane de euro
Şi proiectul făcut de municipalitate pentru „Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiul laşi” va fi realizat cu o finanțare 88.794.414,65 lei (circa 18 milioane de euro) prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Bunurile achiziționate prin intermediul acestui proiect vor fi instalate la 63 de unități de învățământ preuniversitar din totalul celor 70 din municipiul Iași. Concret, proiectul presupune dotarea a 45 de laboratoare de informatică în școli / licee şi 6 laboratoare de informatică în grădiniţe, mobilier nou pentru 1.150 săli de clasă şi de grupă şi echipamente IT pentru 1.386 săli de clasă şi de grupă. De asemenea, 43 laboratoare de ştiinţe (fizică / chimie / biologie/ multidisciplinar), 30 de cabinete şcolare (matematică / comunicare / geografie / istorie/ educaţie muzicală / educaţie plastică etc.), 53 cabinete de asistenţă psihopedagogică şi 40 săli de sport vor beneficia de echipamente TIC şi materiale didactice
Curse speciale asigurate de CTP Iaşi
Primarul Mihai Chirica a mai oferit ieri informaţii referitoare la auspiciile sub care va debuta noul an şcolar. „Pe tot parcursul vacanței de vară și în mod deosebit în cursul lunii august am luat toate măsurile în vederea începerii în condiții cât mai bune a noului an școlar. Am dispus ca echipe mixte de la Direcția Tehnică a Primăriei, Servicii Publice SA, Salubris SA și Citadin SA să intervină pentru remedierea oricăror probleme legate de căi de acces, treceri de pietoni, indicatoare rutiere, iluminat public, spații verzi, arbori, curățenie etc. Echipele noastre și remediază, dacă este cazul, starea rețelelor de utilități, iar Termo-Service SA verifică sistemele de termoficare pentru a pregăti sezonul de încălzire.
Totodată, am solicitat verificarea tuturor șantierelor și lucrărilor din unitățile școlare pentru a vedea ce grupe sau clase sunt afectate de lucrări și pentru a căuta, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean, soluții pentru toți preșcolarii și elevii.
Poliția Locală Iași va lua toate măsurile pentru siguranța elevilor, descongestionarea traficului, prevenirea delincvenței juvenile, a absenteismului școlar și a consumului de droguri.
Ca în fiecare an, vom asigura în fiecare dimineață, prin Compania de Transport Public, curse speciale pentru preșcolari și elevi, pe care îi încurajez să își facă abonamente, cu atât mai mult cu cât transportul public este gratuit pentru ei!”, a spus primarul Mihai Chirica. Lucian STATE
* * *
„Copii de nota 10”
Cu ocazia începerii noului an școlar și cu ajutorul Direcției de Asistență Socială și al Ateneului, Primăria Municipiului Iași va organizat duminică, 10 septembrie, ora 11.00 în Parcul Expoziției, o nouă ediție a evenimentului „Copii de nota 10”. În jur de 550 de copii din familii defavorizate din orașul nostru, la care se adaugă 200 de copii ucrainieni vor primi câte un pachet de rechizite atât de necesare pentru a merge pregătiți la școală.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau