Psihologii se confruntă cu o explozie a cazurilor de depresie
Dimensiune font:
* experții sugerează că de vină nu este doar sfârșitul abrupt al sărbătorilor festive, ci și convergența zilelor mai scurte, a vremii mai reci și a consecințelor emoționale a așteptărilor neîmplinite care activează răni sufleteşti, pun presiune pe fiecare dintre noi şi pot atrage stres şi nemulţumiri
Strălucirea sărbătorilor se estompează tot mai rapid pe măsură ce filele din calendarul lunii ianuarie trec. Pentru mulți, noul an aduce nu doar rezoluții, ci și o tristețe grea, inexplicabilă, pe care medicii și psihologii au ajuns să o recunoască drept un fenomen sezonier.
Această scădere emoțională apare adesea în săptămânile care urmează sărbătorilor.
Chiar dacă nu există un declanşator clar, medicii atrag atenţia că starea de tristeţe nejustificată şi greu de gestionat specifică lunii ianuarie poate varia în intensitate şi durată. „Deseori imaginea Crăciunului şi Anului nou pe care o promovaează societatea actuală nu corespunde cu realitatea actuală. Cu toţii ştim că începând cu mijlocul lunii decembrie începe febra sărbătorilor de iarnă, intrăm în acea stare specifică acestor sărbători care ne schimbă rutina, plecăm în vacanţă, ne implicăm în activităţi plăcute, oferim cadouri, după care, brusc, la începutul lunii ianuarie revenim la normalitatea de zi cu zi, la responsabilităţile anterioare sărbătorilor”, spune Petronela Nechita, medic primar la Institutul de Psihiatrie Socola.
În timp ce unii dintre noi au trăit la intensitate maximă perioada sărbătorilor de la sfârşitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie, şi încă mai au o stare de bine, pentru alţii această perioadă înseamnă o imensă tristeţe, anxietate şi chiar depresie. „Cei care au pierdut pe cineva drag, cei care se confruntă cu probleme financiare şi nu îşi pot permite cadouri pentru membrii familiei sau celor dragi, cei care se află într-un proces de separare sau divorţ sau cei care au membrii familiei departe de casă, cum ar fi, de exemplu, la muncă în străinătate, de obicei resping perioada sărbătorilor şi ajung să se izoleze de ceilalţi”, spune Petronela Nechita.
Starea de tristeţe nejustificată şi greu de gestionat este specifică lunii ianuarie şi poate varia în intensitate şi durată.
Pe lângă aspectul legat de sărbători, starea de dispoziţie mai poate fi influenţată şi de anotimp. „În această perioadă a anului, plecăm la muncă de acasă pe întuneric şi ne întoarcem tot pe întuneric. Ştim cu toţii că lumina soarelui contribuie la creşterea nivelului serotoninei şi al vitaminei D. Atunci când nu beneficiem suficient de lumina solară, când aceasta este scăzută, apar stările depresive”, a spus medicul Petronela Nechita.
Pentru a preveni anxietatea şi depresia este foarte important ca la început de an să ne facem planuri pentru noul an, să stabilim câteva obiective pe care să le respectăm în 2025. „E important să ne propunem să mâncăm sănătos, să respectăm orele de somn - regula celor 3 de 8. Adică 8 ore de somn, 8 ore de muncă, 8 ore de relaxare. La fel de important este să facem sport, să fim activi fizic”, a spus dr. Petronela Nechita.
Modalităţile simple de combatere a stărilor de tristeţe sunt la îndemâna tuturor: de la exerciţiile fizice regulate, activităţi relaxante, dieta echilibrată, până la solicitare de sprijin emoţional de la rude sau prieteni. La fel de important este şi somnul odihnitor.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau