Șapte cluburi pentru 161.000 de pensionari!
Dimensiune font:
Ceea ce în străinătate este de ani buni o normalitate a început să capete proporţii şi la noi, mai ales că, potrivit statisticilor oficiale, avem tot mai mulţi pensionari (anul trecut, la Iaşi, erau înregistraţi peste 161.000 de pensionari). Primăria Iași, prin Centrul de zi pentru Persoane Vârstnice Vovidenia - Compartimentul de Activități Recreative pentru Persoane Vârstnice din cadrul Direcției de Asistență Socială pune la dispoziția seniorilor ieșeni dornici de socializare și de petrecere a timpului liber în comunitate șapte Cluburi de Pensionari. Este vorba de Clubul „Alexandru cel Bun”, Clubul „Aleea Rozelor”, Clubul „Mircea cel Bătrân”, Clubul „Moara de Foc”, Clubul „Oancea”, Clubul „Mușatini” și Clubul „Nicolina”.
„Scopul serviciilor oferite de cluburile de pensionari este de îmbunătățire continuă a calității vieții seniorilor domiciliați în oraşul Iași și de diminuare a riscului de marginalizare socială, prin participarea acestora la activități cultural-educative, alături de soliști de muzică populară, grupuri vocale, trupe de dans, activități sportive (rummy, șah, table), precum și la sesiuni de discuții pe diverse teme – literatură, psihologie, arte, sănătate, de interes civic sau alte evenimente festive cum ar fi Ziua Vârstnicului sau sărbătorirea aniversării fiecărui pensionar – membru”, spun oficialii DAS Iaşi.
Este necesară o simplă cerere
Calitatea de membru al Clubului, atestată printr-o legitimație de intrare, se obține în baza unei cereri scrise adresată Compartimentului de Activități Recreative pentru Persoane Vârstnice, însoțită de un cupon de pensie și o copie după actul de identitate, care se va depune la Centrul de zi pentru Persoane Vârstnice Vovidenia. De menţionat că şi la acest centru, 150 de pensionari participă la activități recreative menite să răspundă nevoilor individuale şi de grup ale seniorilor ieșeni, în vederea prevenirii şi depăşirii unor situaţii de dificultate sau vulnerabilitate. Admiterea în centru se face pe bază de cerere, însoțită de copii ale actelor de identitate, cupon de pensie/indemnizație și act medical (adeverință medicală/scrisoare medicală) recent care să ateste starea sănătății petentului/restricții psiho-medicale (dacă este cazul) și în urma unei evaluări socio-psiho-economice a situației solicitantului efectuate de asistenții sociali.
Căminele de bătrâni, unica variantă pentru unii seniori
Activităţi recreative au loc şi la cele două cămine de bătrâni administrate de Direcţia de Asistenţă Socială, numai că acestea se adrează, firesc, rezidenţilor. Este vorba de , Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva”, cu o capacitate de 253 locuri și de Căminul de Bătrâni „Sf. Constantin și Elena”, cu o capacitate de 178 locuri. „Sunt aşezăminte pentru persoane vârstnice, care asigură condiţii corespunzătoare de găzduire şi de hrană, îngrijire personală şi medicală, activităţi de ergoterapie şi de petrecere a timpului liber, asistenţă socială, asistenţă psihologică şi asistenţă spiritual religioasă”, mai spus oficialii DAS Iaşi. În cele două cămine se pot interna persoane vârstnice la solicitarea acestora, a familiei acestora sau a reprezentanților legali ai acestora, persoane vârstnice care au domiciliul stabil în municipiul Iaşi, care au împlinit vârsta de pensionare stabilită de lege (65 de ani pentru bărbaţi şi 63 pentru femei), persoane vârstnice apte să se autoservească la internare, care se încadrează în gradele III A și III B, II A, II B, II C de dependență (HG nr. 886 / 2000), persoane care nu se pot gospodări singure, persoane fără venituri proprii, dar cu susţinători legali cu posibilităţi de a achita integral contribuţia de întreţinere stabilită ca obligaţie de plată sau persoane care se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile socio-medicale din cauza stării fizice, dar nu suferă de boli incurabile, psihice, contagioase. Nu în ultimul râînd, sunt acceptate persoane vârstnice cu domiciliul legal pe raza municipiului Iași care și-au înstrăinat proprietatea personală sub diverse forme (contract de întreținere, contract de vânzare - cumpărare, rentă viageră cu aparținători sau terțe persoane) dar nu mai devreme de 5 ani.
Centru de socializare la CARP Iaşi
O altă instituţie care vine în sprijinul seniorilor ieşeni este Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Iași! Aceasta este atestată ca prestator de servicii sociale, având licențiat serviciul social Centru de zi de socializare și petrecere a timpului liber, serviciu care răspunde nevoilor individuale, familiale şi de grup, în vederea depăşirii situaţiilor de dificultate, prevenirii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale şi creşterii calităţii vieţii. Aici, pensionarii ieşeni au la dispoziţie un club cu circa 100 de locuri, dotat de puţin timp cu mobilier nou, bibliotecă cu 2.000 de volume literatură diversă, mese de şah, colecţii de ziare şi reviste, sistem de sonorizare, televizor, videoproiector, etc. Clubul asociației găzduiește frecvent manifestări artistice, culturale, seri de socializare la care participă constant peste 60 – 80 de membri. Nu în ultimul rând, campionatul de şah, reunește anual membrii pasionaţi ai sportului minţii, participanţii fiind răsplătiţi cu premii în bani, cupe şi diplome. Pensionarii pot beneficia de aceste servicii în baza unei taxe de înscriere de 2% din valoarea pensiei, o cotizaţie lunară de 1% din valoarea pensiei plus o contribuţie lunară la fondul mutual de 5 lei din care se constituie fondul mutual de ajutorare al membrilor. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau