Șapte cluburi pentru 161.000 de pensionari!

Dimensiune font:

| 02-02-2023 09:15
Situate în toate cartierele din Iași, acestea permit participarea seniorilor la activități cultural-educative şi sportive, în general la tot ceea ce presupune prevenirii riscului de excluziune socială * şi Centrul de zi pentru Persoane Vârstnice Vovidenia reprezintă o alternativă în vederea prevenirii şi depăşirii unor situaţii de dificultate sau vulnerabilitate * acţiuni de socializare au loc frecvent şi în cele două cămine de bătrâni ale DAS Iaşi, precum şi în clubul pensionarilor care activează în cadrul CARP Iaşi

 

 

Ceea ce în străinătate este de ani buni o normalitate a început să capete proporţii şi la noi, mai ales că, potrivit statisticilor oficiale, avem tot mai mulţi pensionari (anul trecut, la Iaşi, erau înregistraţi peste 161.000 de pensionari). Primăria Iași, prin Centrul de zi pentru Persoane Vârstnice Vovidenia - Compartimentul de Activități Recreative pentru Persoane  Vârstnice din cadrul Direcției de Asistență Socială pune la dispoziția seniorilor ieșeni dornici de socializare și de petrecere a timpului liber în comunitate șapte Cluburi de Pensionari. Este vorba de Clubul „Alexandru cel Bun”, Clubul „Aleea Rozelor”, Clubul „Mircea cel Bătrân”, Clubul „Moara de Foc”, Clubul „Oancea”, Clubul „Mușatini” și Clubul „Nicolina”.

„Scopul serviciilor oferite de cluburile de pensionari este de îmbunătățire continuă a calității vieții seniorilor domiciliați în oraşul Iași și de diminuare a riscului de marginalizare socială, prin participarea acestora la activități cultural-educative, alături de soliști de muzică populară, grupuri vocale, trupe de dans, activități sportive (rummy, șah, table), precum și la sesiuni de discuții pe diverse teme – literatură, psihologie, arte, sănătate, de interes civic sau alte evenimente festive  cum ar fi Ziua Vârstnicului sau sărbătorirea aniversării fiecărui pensionar – membru”, spun oficialii DAS Iaşi.

Este necesară o simplă cerere

Calitatea de membru al Clubului, atestată printr-o legitimație de intrare, se obține în baza unei cereri scrise adresată Compartimentului de Activități Recreative pentru Persoane Vârstnice, însoțită de un cupon de pensie și o copie după actul de  identitate, care se va depune la Centrul de zi pentru Persoane Vârstnice Vovidenia. De menţionat că şi la acest centru, 150 de pensionari  participă la activități recreative menite să răspundă nevoilor individuale şi de grup ale seniorilor ieșeni, în vederea prevenirii şi depăşirii unor situaţii de dificultate sau vulnerabilitate. Admiterea în centru se face pe bază de cerere, însoțită de copii ale actelor de identitate, cupon de pensie/indemnizație și act medical (adeverință medicală/scrisoare medicală) recent care să ateste starea sănătății petentului/restricții psiho-medicale (dacă este cazul) și în urma unei evaluări socio-psiho-economice a situației solicitantului efectuate de asistenții sociali.

Căminele de bătrâni, unica variantă pentru unii seniori

Activităţi recreative au loc şi la cele două cămine de bătrâni administrate de Direcţia de Asistenţă Socială, numai că acestea se adrează, firesc, rezidenţilor. Este vorba de , Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva”, cu o capacitate de 253 locuri și de Căminul de Bătrâni „Sf. Constantin și Elena”, cu  o capacitate de 178 locuri. „Sunt aşezăminte pentru persoane vârstnice, care asigură condiţii corespunzătoare de găzduire şi de hrană, îngrijire personală şi medicală, activităţi de ergoterapie şi de petrecere a timpului liber, asistenţă socială, asistenţă psihologică şi asistenţă spiritual religioasă”, mai spus oficialii DAS Iaşi. În  cele două cămine se pot interna persoane vârstnice la solicitarea acestora, a familiei acestora sau a reprezentanților legali ai acestora, persoane vârstnice care au domiciliul stabil în municipiul Iaşi, care au împlinit vârsta de pensionare stabilită de lege (65 de ani pentru bărbaţi şi 63 pentru femei), persoane vârstnice apte să se autoservească la internare, care se încadrează în gradele III A și III B, II A, II B, II C de dependență (HG nr. 886 / 2000), persoane care nu se pot gospodări singure, persoane fără venituri proprii, dar cu susţinători legali cu posibilităţi de a achita integral contribuţia de întreţinere stabilită ca obligaţie de plată sau persoane care se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile socio-medicale din cauza stării fizice, dar nu suferă de boli incurabile, psihice, contagioase. Nu în ultimul râînd, sunt acceptate persoane vârstnice cu domiciliul legal pe raza municipiului Iași care și-au înstrăinat proprietatea personală sub diverse forme (contract de întreținere, contract de vânzare - cumpărare, rentă viageră cu aparținători sau terțe persoane) dar nu mai devreme de 5 ani.

Centru de socializare la CARP Iaşi

O altă instituţie care vine în sprijinul seniorilor ieşeni este Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Iași! Aceasta este atestată ca prestator de servicii sociale, având licențiat serviciul social Centru de zi de socializare și petrecere a timpului liber, serviciu care răspunde nevoilor individuale, familiale şi de grup, în vederea depăşirii situaţiilor de dificultate, prevenirii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale şi creşterii calităţii vieţii. Aici, pensionarii ieşeni au la dispoziţie un club cu circa 100 de locuri, dotat de puţin timp cu mobilier nou, bibliotecă cu 2.000 de volume literatură diversă, mese de şah, colecţii de ziare şi reviste, sistem de sonorizare, televizor, videoproiector, etc. Clubul asociației găzduiește frecvent manifestări artistice, culturale, seri de socializare la care participă constant peste 60 – 80 de membri. Nu în ultimul rând, campionatul de şah, reunește anual membrii pasionaţi ai sportului minţii, participanţii fiind răsplătiţi cu premii în bani, cupe şi diplome. Pensionarii pot beneficia de aceste servicii în baza unei  taxe de înscriere de 2% din valoarea pensiei, o  cotizaţie lunară de 1% din valoarea pensiei plus o contribuţie lunară la fondul mutual de 5 lei din care se constituie fondul mutual de ajutorare al membrilor. Lucian STATE

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Caz unic în țară: examinatorii ieșeni au eliminat din examenul auto 13.812 candidați!
10/05/2025 23:00

* record absolut la nivel national, inregistrat la Iasi - peste 13.800 de candidati din cei 18.309 prezenti au picat, anul trecut, examenul pentru permisul auto! * practic, mai putin de un sfert dintre cei care ...

Un magistrat ieșean încasează peste 2.000 de euro lunar doar din diurnă!
10/05/2025 21:45

 * „ordonanta trenulet” nu pare să fi fost luată in serios * printre multe altle si in ciuda măsurilor de austeritate impuse populatiei, Guvernul nu s-a atins de „diurna specială&rdqu ...

Cărțile care au schimbat viața. Cum citim altfel la 30, 40 sau 50 de ani
10/05/2025 11:24

Literatura nu e doar evadare, ci si oglindă, balsam si busolă. În acest reportaj emotionant, femei de 30, 40 si 50 de ani vorbesc despre cărtile care le-au schimbat viata, despre revelatiile pe care le ...

Sala Mașinilor prinde viață. Experiment artistic internațional la Palatul Culturii din Iași
10/05/2025 10:00

Palatul Culturii devine, pentru două săptămani, scena unui experiment artistic international, in cadrul proiectului european „REVIVE Historic Towns and Sites – sustainable and inclusive living ...

Cum vor circula autobuzele pe 10 mai
10/05/2025 08:27

Modificarea circulatiei mijloacelor de transport, sambătă, 10 mai 2025. CTP Iasi informează călătorii că, sambătă, 10 mai 2025, in intervalul orar 09:00 – 11:00, vor avea loc modificări temporar ...

 Cel mai mare festival studențesc din țară, la Iași!
09/05/2025 16:47

Cel mai mare festival studentesc din Romania găzduit de o universitate revine cu forte proaspete! Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) dă startul celei de-a V-a editii a Zile ...

Străzi închise, la Iași, de Ziua Victoriei
09/05/2025 16:46

 * Pentru buna desfăsurare a actiunilor circulatia rutieră va fi inchisă sambătă, 10 mai 2025, intre orele 9.00 si 11.00, pe bulevardul Independentei, tronsonul cuprins intre strada Nicolae Bălcescu ...

Se reia licitația pentru un tronson extrem de important din Autostrada Unirii
09/05/2025 16:46

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a respins joi contestatia depusă de Kido Consult Proiect Construct SRL Bucureşti asupra licitatiei la tronsonului Targu Neamt (Motca) – Targu Frumos di ...

Noua carte de identitate electronică, eliberată și la Iași
09/05/2025 16:46

  Noile cărti de identitate electronice se pot solicita, incepand de joi, si la Iasi. Judetul Iasi se află pe lista celor 6 noi judete unde se pot elibera noile variante ale cărtilor de identitate, c ...

14 noi magistrați, la Iași
09/05/2025 13:44

Presedintele interimar al Romaniei i-a primit miercuri, 7 mai, la Palatul Cotroceni pe cei 394 noi magistrati recent admisi in profesie, 14 dintre acestia urmand să asigure indeplinirea actului de justitie la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei