Sfinții Anastasie și Chiril, patronii spirituali ai Mănăstirii Podgoria Copou. Un reportaj de aducere aminte

Dimensiune font:

| 18-01-2022 08:23

Astăzi, de Sfinții Anastasie și Chiril, este mare sărbătoare la Mănăstirea Podgoria Copou, care își sărbătorește patronii spirituali.

Momentul mi-a amintit de un reportaj scris cu mulți ani în urmă, în Ajunul Paștelui, când întreaga comunitate, aflată la început de drum pe atunci, se pregătea de marea sărbătoare.

Întâlnire cu liniştea

I-am promis maicii stareţe Maria Magdalena că mă voi reîntoarce în lăcaşul ei de suflet, aflat în dealul Copoului. I-am promis că voi reveni şi-i voi accepta invitaţia la o plimbare pe aleile din jurul Mănăstirii Podgoria Copou, un loc în care am înţeles de ce iubesc atât de mult Iaşul - pentru tihna ce mi-o oferă după-amiezile calde ale primăverilor înflorite.

"De ce nu aţi spus aşa"

După ce i-am spus taximetristului care este punctul final al călătoriei noastre m-am simţit vinovată de neliniştea pe care i-am indus-o. Cu un ochi aruncat în roşul semaforului, omul nu era hotărât dacă să-mi spună că nu ştia unde este strada Podgoriilor (darămite numărul unu) sau să ceară ajutor de la un confrate mai experimentat. "De la ape minerale înainte, după ce treci de lacul din Botanică", s-a auzit în staţie vocea salvatoare a dispecerului, iar însoţitorul meu a aruncat asupra volanului un "De ce nu aţi spus aşa?", rostit la început pe un ton de uşoară dojană, apoi cu glas plin de admiraţie pentru locul în care ajunsese.

Tihna florilor

Înainte de întîlnirea cu maica stareţă Maria Magdalena mi-am luat un răgaz de timp pentru a admira frumuseţea locului. La ceasul sosirii mele, lăcaşul începea o nouă zi, în bătăi de toacă şi parfumul pomilor înfloriţi. Pe aleile din jur era atâta linişte încât mi-am putut asculta gândurile şi sufletul, apoi am putut admira frumuseţea unui Iaşi neştiut de mine.

"Mănăstirea a fost ridicată de către Vasile Lupu, pe locul unui lăcaş din lemn. Legenda spune că în timpul unei invazii a tătarilor în Iaşi, doamna Teodosia, soţia domnitorului, a fugit în pădure şi s-a ascuns într-o scorbură de copac. După ce a trecut pericolul, Vasile Lupu şi-a căutat soţia pe aceste dealuri şi a găsit-o cu ajutorul câinelui său de vânătoare. A tăiat copacul scorburos şi, în semn de mulţumire că a găsit-o pe Teodosia nevătămată, a hotărât zidirea unei mănăstiri. În urma adoptării legii secularizării averilor mănăstireşti, în timpul lui Alexandru Ioan Cuza, mănăstirea a fost desfiinţată, dar biserica ei a fost folosită ca biserică de enorie". Aşa începea, în urmă cu mulți ani, maica stareţă Maria Magdalena povestea Mănăstirii Podgoria Copou.

În 2001, mănăstirea a fost reînfiinţată de PF Daniel, pe atunci mitropolitul Moldovei. Slujba a avut loc pe 29 aprilie, iar Mănăstirea "Sf Atanasie şi Chiril" a deveni aşezământ monahal de călugăriţe, lăcaşul primind şi al doilea hram, Duminica mironosiţelor. "Eu am venit aici de la Mănăstirea Galata. Erau doar trei maici. Acum suntem paisprezece", ne-a spus, în urmă cu aproape 14 ani, maica stareţă.

Lângă biserica mănăstirii se aflau chiliile maicilor, găzduite într-o clădire mare şi frumoasă, ridicată de mâini care au învăţat să mânuiască şi mistria în timpul în care nu deschideau cu dragoste cărţile sfinte, dar şi acul, în broderii măiestrite. "Copoul mi s-a lipit de suflet din prima clipă în care l-am cunoscut. Cînd eram studentă îmi doream să locuiesc în Copou. Îmi plăcea enorm", ne-a spus maica stareţă. Şi pentru că gândul este prima etapă în săvârşirea unei lucrări, dorinţa i-a fost îndeplinită o dată cu sosirea ei din Cetatea Galatei: "Când s-a reînfiinţat mănăstirea s-a dorit şi extinderea atelierelor de broderie de la Galata. Am venit cu drag aici şi ne-am apucat de treabă. Dacă în urmă cu câţiva ani mi-ar fi spus cineva că am să învăţ şi consistenţa betonului, şi cum se înfiinţează o grădină de legume şi cum se face irigare prin picătură, ba şi de câţi stîlpi de iluminat este nevoie pentru alei, l-aş fi privit cu multă neîncredere".

Ascultare şi migală

Cine îşi închipuia că a fi acceptat ca vieţuitor într-o mănăstire este un lucru simplu se înşală. "Cea ce doreşte să trăiască alături de noi este foarte atent verificată. Trebuie să aflăm dacă într-adevăr îşi doreşte acest lucru şi dacă vrea să lase totul şi să se dedice lui Hristos. Asta înseamnă că trebuie să renunţi foarte mult la tine în fiecare zi, să ai foarte multă dragoste şi puterea de a ierta în orice clipă. Dumnezeu ne dă această putere, doar să vrem să o dobândim. Dacă nu îl ierţi pe celălalt nu poţi trăi în linişte şi pace. Fără iertare, totul s-ar distruge şi o familie, şi o comunitate. Trebuie să învăţăm să iertăm", ne-a sfătuit stareţa.

Maicile de la Mănăstirea Podgoria îşi împart ziua între biserică, ateliere şi chilii: "În biserică este principala noastră activitate, adică rugăciunea, pe care o continuăm în chilii, unde citim din Sfinţii Părinţi şi Sfînta Scriptură. Lucrăm şi în atelierul de broderie şi croitorie, dar şi în cel de pictură".

Veşmintele migălite în dealul Copoului poartă cu ele o parte din dăruirea şi sufletul maicilor. "Primim în general comenzi pentru haine preoţeşti, acoperăminte de biserică. Sunt mulţi oameni care doresc să facă donaţii lăcaşurilor de cult şi preferă nu numai varianta bănească, ci şi pe cea în straie bisericeşti. Pînă nu demult am folosit pentru broderii modele din Grecia, dar acum le avem pe ale noastre, făcute în atelierul de pictură. Mănăstirea noastră a fost construită în timpul lui Vasile Lupu şi pentru că în timpul domniei sale artele au fost foarte mult încurajate şi chiar a existat o tradiţie a broderiei, vrem să aducem în actualitate modele din secolul al XVII-lea. Dorim să arătăm oamenilor care sînt modelele autentic româneşti", spunea maica Maria Magdalena.

Demersul stareţei nu are numai valoare artistică, ci şi culturală şi istorică. Am putea spune chiar educativă pentru că ne ajută să recunoaştem şi să diferenţiem un model autentic românesc de unul importat ori modificat. "Eu sper că mentalitatea celor care doresc să facă un lucru pentru biserică se va schimba şi se vor întoarce la ceea ce este autentic românesc. Trecutul nostru ne poate oferi foarte multe modele chiar şi în ramura aceasta, a broderiei. Trebuie să învăţăm din istorie, să reluăm din modelele vechi. În mănăstirile din Occident se păstrează foarte mult din tradiţiile vechi. La o mănăstire benedictină din Italia am văzut maici care îşi fabricau hârtia pentru Evanghelii şi încă mai făceau manuscrise caligrafiate. Acest lucru ar trebui să facem şi noi, să ne reamintim de fapt ce înseamnă ascultarea într-o mănăstire, rucodelia tipic monahală. Ar trebui să ne întoarcem mai mult în noi. Ne-am aduna mai mult în noi, ca şi călugări".

Noapte binecuvîntată

Am întrebat-o pe maica Maria Magdalena despre pregătirile de Paşte, apoi mi-am dat seama că am greşit pentru că însăşi viaţa într-o mănăstire este o pregătire. O pregătire pentru a fi mai bun şi mai curat, sentiment pe care l-am trăit imediat ce am trecut pragul lăcaşului de cult.

La Mănăstirea Podgoria Copou am simţit binecuvântarea divină, pe care au primit-o toţi cei care au luat Lumină din biserica ridicată de Vasile Lupu. "Noaptea de Paşte este plină de binecuvântare. Te simţi în pace cu tine şi cu ceilalţi", a spus stareţa cu glas încet, rostind parcă o rugăciune, iar privirea caldă i s-a întors în timp la o noapte de Înviere în care a fost rasoforită.

Maura Anghel 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul  Zilei

12:56

Bancul Zilei

06:00

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
SUBSCRISA Five Administration SPRL, in calitate de Administrator judiciar al debitoarei R-Agro Falciu SA -in reorganizare, organizeaza in perioada 16.04 -09.05.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobile aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: -Utilaje agricole lista nr. 1 -pret de pornire peste 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 16 -17.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 29 -30.04.2025, termen-limita inscriere: 28.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 07 -08.05.2025, termen-limita inscriere: 06.05.2025, ora 12:00. -Utilaje agricole lista nr. 2 -pret de pornire sub 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 17 -23.04.2025, termen-limita inscriere: 16.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 30.04 -02.05.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 08 -09.05.2025, termen-limita inscriere: 07.05.2025, ora 12:00. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administratorul ui judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiilor nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administratoru lui judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confidentiali tate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 595 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire peste 9.000 Lei si de 119 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire sub 9.000 Lei si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenul-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie este cel mentionat mai sus, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five-advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la nr. 0762978187 sau e-mail: office@r-agro.ro si numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini.
SC SELF TRUST SRL este lider national al segmentului de piata pentru sisteme de conveioare (benzi transportoare) automatizate. Echipamentele proiectate si produse de noi se adreseaza in special urmatoarelor industrii: Logistica, Intralogistica, Automotive, Procesarea Carnii, Panificatie, Imbuteliere, Fabricarea Mobilei, Reciclarea Deseurilor. Detinem o pozitie importanta la nivel modial in randul producatorilor de echipamente pentru aeroporturi avand clienti din: Romania (15 din 17 aeroporturi), Spania, Portugalia, Franta, Germania, Marea Britanie, Grecia, Slovacia, Algeria, Libia, Yemen, Djibouti, Qatar, Arabia Saudita, Seychelles, Azerbaijan, Turcia. Dorim sa ne extindem echipa cu: OPERATOR STRUNG SI FREZA CNC (FANUC SI HAAS), LACATUS MECANIC PENTRU MONTAJ. Cerinte: cunostinte si experienta practica dovedita in setarea si operarea masinilor cu comanda numerica (operator CNC), respectiv in ansamblarea echipamentelor industriale (lacatus mecanic de montaj), o buna intelegere a proceselor tehnologice, cunostinte de baza pentru intelegerea desenului tehnic, conditie obligatorie. Conditii de lucru: Program de lucru zilnic de la 6:00 – 14:30 (cu pauza de masa de 30 min), de luni pana vineri, Orele suplimentare sunt platite conform legislatiei in vigoare, Echipament de protectie adecvat. Salarizare si bonusuri: Salarizare in functie de experienta si cunostintele dovedite si meseria de incadrare 3000-5000 lei net lunar. Reevaluare salariala dupa primele 3 luni de contract. Crestere salariala anuala in functie de indicii de inflatie comunicati si de performantele profesionale realizate. Bonusare in functie de implicare, de performanta profesionala si randament in procesul de productie. Bonuri de masa in valoare de 40 lei/zi lucratoare. Decontare contravaloare transport sub forma de abonament lunar pe raza municipiului Iasi sau zona metropolitana. Al 13- lea salariu (50% prima de concediu, 25% prima de Craciun, 25% prima de Paste). Bonificatie pentru deplasarile la montaj 150 lei/zi pentru Romania si 50 Euro/zi pentru deplasari in afara tarii. Asteptam CV-urile dvs la adresa HR@selftrust.ro. Informatii suplimentare si programarile pentru proba de lucru se pot obtine la tel. 0733499283 sau la sediul nostru din Iasi, Str.Bucium, nr.34 (zona Baza 3 - intrare pe poarta 2 Moldomobila)
Educația în Iași. Cum s-au schimbat școala și elevii în ultimii 30 de ani
04/05/2025 18:16

În Iasi, un oras cu o identitate profund legată de educatie, scoala a fost mereu mai mult decat un loc de invătare. A fost un reper, un spatiu al formării, un simbol al respectului. Dar ce inseamnă az ...

Mii de ieșeni și-au cumpărat arme de foc
04/05/2025 17:53

* la Iasi, la 1 martie 2025, un număr de 2.495 de persoane erau autorizate să detină, să poarte si să folosească arme, letale sau neletale * in magazinele specializate, unde se vand diverse tipuri de arme ...

Iașul rupt între generații: muncă până la epuizare vs. supraviețuire pasivă
04/05/2025 17:50

În Iasul de azi, unii tineri jonglează cu multe joburi doar ca să-si poată plăti chiria. În acelasi oras, multi dintre părintii lor nu au avut niciodată un loc de muncă stabil, cu contract. & ...

Cool și conștient. Tinerii din Iași reinventează moda urbană cu atitudine eco
04/05/2025 16:16

Pe străzi, in cafenele sau pe holurile universitătilor iesene, o nouă formă de modă prinde contur. Nu e dictată de podiumuri sau de influencerii de pe Instagram, ci de constiintă, curaj si creativitate. ...

Primii pași spre noul Parc Ecologic din Pădurea Cetățuia
04/05/2025 15:58

Iasul respiră mai verde. Un nou parc ecologic prinde contur in inima Pădurii Cetătuia, anuntand o transformare majoră in peisajul urban al orasului. Initiativa apartine Primăriei Municipiului Iasi, in cola ...

Alegeri 2025: Prezență mai mare la vot în orașe! Tinerii, însă, lipsesc de la urne. Vezi datele actualizate din Iași!
04/05/2025 14:19

Alegerile prezidentiale din 2025 aduc un interes mai crescut fată de precedentele două scrutine, cel din 2019 si turul I din 2024, in special in mediul urban. Conform datelor furnizate de Autoritatea Electora ...

Incident la o secție din Vaslui. Un bărbat de 70 de ani a leșinat după ce a votat
04/05/2025 13:02

Un moment tensionat a avut loc duminică dimineată intr-una dintre sectiile de votare din judetul Vaslui. Un bărbat in varstă de 70 de ani, din municipiul Barlad, s-a simtit rău imediat după ce a votat in ...

Iașul devine capitala europeană a artei contemporane
04/05/2025 10:39

Editia a cincea a celui mai important eveniment dedicat industriilor creative din Europa Centrală si de Est, Romanian Creative Week, va reuni nume sonore din artele vizuale, design, arhitectură si multimedia, ...

Și astăzi se eliberează acte de identitate, până la ora 21!
04/05/2025 10:37

* 811.950 ieseni cu drept de vot sunt asteptati astăzi la urne * in judeţ sunt 784 secţii de vot, cele mai multe fiind in urban - 261 secţii de vot sunt in municipiul Iaşi, 29 in Paşcani, cate 8 in Harlă ...

Iașul gustat prin ruj roșu. Locuri unde femeile pot ieși singure, cu stil și încredere
04/05/2025 10:09

Sunt zile in care nu vrei să fii cu nimeni altcineva decat cu tine. Nu din tristete, nu din plictiseală, ci dintr-o nevoie profundă de a fi prezentă. Cu pasi siguri, un ruj rosu care nu se cere explicat si ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei