Sindicaliștii ieșeni din învățământ vor ca precizările „clare” să fie şi mai clare când vine vorba de salarii
Dimensiune font:
Sindicaliştii consideră că noul proiect al Legii Educație trebuie îmbunătățit. Viitorul instituțional al CJRAE și Palatele Copiilor, statutul personalului didactic, situația salarială a angajaților din învățământ, echitatea privind admiterea în Colegiile Naționale sunt doar câteva dintre problemele ridicate de sindicaliştii din preuniversitar atunci când vine vorba de noua lege a Educaţiei
Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi spune că desfiinţarea Centrelor Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) este o greşeală care poate avea ca efect desfiinţarea comunităţii de practicieni şi totodată în procesul de consiliere şi asistenţă psihopedagogică oferit elevilor. „În anul 2011 profesorii au fost scoşi din şcoli. S-a venit cu măsura organizării instituţionale a Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională. Apare întrebarea: de ce după 10 ani revenim aproape la punctul din care am plecat? La fel şi Palatul Copiilor. Ambele sunt instituţii de excelenţă care au făcut performanţă. De ce de facto ne îndreptăm spre desfiinţarea lor? Trebuie să fim realişti şi să înţelegem că trecerea lor la administraţiile locale va însemna practic desfiinţarea. Nu este o figură de stil ceea ce spun”, a spus liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă.
Sindicaliştii din preuniversitar consideră şi că elevii nu au nevoie doar de burse, ci şi de masă caldă, pentru a nu abandona şcoala. „Cred că este o măsură foarte bună în ceea ce priveşte zona aceasta de echitate şi de diminuarea a abandonului şcolar, pentru că nu putem vorbi de eradicare. Asta e clar”, a spus Laviniu Lăcustă.
Despre echitate, sindicaliştii vorbesc şi atunci când vine vorba de admiterea la liceu. Proiectul noii legi doreşte transformarea Evaluării Naţionale de clasa a VIII-a în probă facultativă şi înlocuirea ei cu examenul pentru admiterea la colegiile naţionale, fără să mai conteze la admiterea la liceu mediile din gimnaziu. Pe de altă parte, sindicaliştii din învăţământul preuniversitar vor ca înainte de a fi promulgată noua lege a Educaţiei să fie organizate mai multe dezbateri privind admiterea la liceu. „Aici punem puţin sub semnul întrebării ideea de echitate. Vedeţi, eu cred că vor fi avantajaţi în primul rând copiii care vor avea acces la un sistem de meditaţii. Deci cei foarte bine pregătiţi. Şi mă întreb dacă nu vor intra într-un conflict cu cei din mediul rural, în special, care nu au acces la resurse pentru a se putea şi ei medita. Aici vorbim de o inegalitate de şanse. Este un concept la care ar trebui să fim foarte atenţi când vorbim de această admitere. Nu sunt tranşant, doar ridic probleme şi atât”, a spus liderul sindical Laviniu Lăcustă.
Sindicaliștii, nemulțumiți de statutul cadrelor didactice
Liderul USLIP Iaşi s-a arătat a fi nemulţumit şi de prevederile din noua Lege a Educaţiei privind statutul cadrelor didactice. „M-am uitat amuzat la statutul cadrului didactic. Apare acolo faptul că avem dreptul să participăm la activităţi sociale sau că putem să ne înscriem în partide politice, organizaţii sindicale şi aşa mai departe. Sunt drepturi consituţionale! Mă aşteptam ca noua lege să vină cu nişte drepturi specifice. De ce nu ar fi inclusă în statutul cadrului didactic o prevedere care să aibă în vedere decontarea cheltuielilor pentru chirie până la suma de 1.500 de lei? Aceste deconturi se fac la judecători, la procurori, la poliţişti. De ce nu şi la cadrele didactice? De ce să nu includem şi o sumă pentru îmbrăcăminte, la fel cum au şi poliţiştii?”, a spus Laviniu Lăcustă.
Sindicaliştii vor ca precizările „clare” să fie şi mai clare, dar şi puse în aplicare atunci când vine vorba de situaţia salarială a angajaţilor din învăţământ şi procentul din Produsul Intern Brut alocat Educaţiei. „Ar fi bine ca precizările “clare” să fie şi aplicate. Am mai avut o precizare foarte clară, aceea cu 6% din PIB, chiar dacă ea poate părea uşor confuză pentru că nu ştiam PIBul. În 10-11 ani puteam intui un PIB şi să alocăm acel procent. Prin urmare, astfel de precizări nu sunt suficiente. Cred că mai ţine de ceva iar acel ceva se numeşte voinţă politică, care excede competenţelor dumneavoastră sau modului în care dvs puteţi interveni”, a spus Laviniu Lăcustă.
Liderul USLIP Iaşi consideră că noul proiect al Legii Educație poate și trebuie îmbunătățit. Sindicaliștii ieșeni vor să redacteze un material cu modificări care să fie făcut de un grup de experţi din cadrul FSLI. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau