Ștefan cel Mare, evocare deosebită la 550 de ani de la Bătălia de la Podul Înalt, în Vaslui
Dimensiune font:
Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui a organizat, vineri, la Ansamblul Monumental "Podul Înalt" Băcăoani, o activitate culturală dedicată împlinirii a 550 de ani de la bătălia câştigată de voievodul Moldovei împotriva armatei otomane
Evenimentul "550 de ani de la marea victorie militară a voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt de la Vaslui - Podul Înalt, 10 ianuarie 1475" a început cu o slujbă de pomenire a voievodului Ştefan cel Mare, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul de Vaslui Adrian Chirvasă şi a continuat cu discursuri ale autorităţilor şi invitaţilor cu privire la importanţa evenimentului istoric celebrat.
"Ziua de 10 ianuarie trezeşte în inimile tuturor românilor un îndreptăţit sentiment de mândrie naţională. Pentru locuitorii comunei Muntenii de jos însă, această zi are o încărcătură aparte. Ei îşi plâng astăzi străbunii, moşii şi strămoşii, locuitorii fostelor sate de pe aceste meleaguri. De peste 550 de ani, clopotele bisericilor şi mănăstirilor ctitorite de voievod alungă norii ce se adună tot mai des, tot mai numeroşi asupra naţiei noastre. De aceea, nu este suficient ca să vorbim despre harnicul, viteazul şi înţeleptul domn al Moldovei. Trebuie să ne plecăm capetele în faţa marelui erou a cărui înţelepciune şi vitejie a făcut ca noi să mai fim astăzi aici, să ne păstrăm credinţa şi să vorbim limba strămoşilor noştri. Să ne rugăm bunului Dumnezeu să-l ţină în veci la sânul Său, iar noi să ne închinăm cu evlavie celui care a fost şi va rămâne pentru totdeauna, Ştefan cel Mare şi Sfânt al Moldovei", a spus primarul comunei Muntenii de Jos, Iulian Lazăr.
Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Ciprian Trifan, a vorbit, la rândul său, despre personalitatea domnitorului Ştefan cel Mare şi despre semnificaţia deosebită a Bătăliei de la Podul Înalt.
"Această bătălie nu a fost doar o confruntare pe câmpul de luptă, ci un simbol al identităţii noastre naţionale, al credinţei şi al dorinţei de libertate. Astăzi ne amintim de eroismul marelui voievod, al strămoşilor noştri, dar şi de lecţiile pe care le putem învăţa din istorie. Să ne asigurăm că generaţiile de tineri cunosc şi înţeleg importanţa acestui moment istoric", a spus Ciprian Trifan.
Acţiunea, organizată în colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vaslui, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui, Primăria comunei Muntenii de Jos şi Brigada 15 Mecanizată "Podul Înalt" Iaşi a mai cuprins depuneri de coroane la statuia ecvestră a domnitorului Ştefan cel Mare şi un ceremonial militar.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau