Stilul de viață sănătos, cheia longevității și scut împotriva afecțiunilor circulatorii și cardiace

Dimensiune font:

| 18-10-2024 08:00

 * acesta a fost unul dintre mesajele transmise de către prof. univ. dr. Grigore Tinică în deschiderea celei de-a 17-a ediții a Reuniunii Anuale a Societății Euro-Asiatice de Chirurgie cardiovasculară și Toracică * la Iași au venit medici de renume din 38 de țări, de pe toate continentele

În lumea modernă, unde ritmul vieții este adesea haotic, neglijarea sănătății inimii și a sistemului circulator devine, din păcate, o realitate pentru mulți. Cu toate acestea, studiile din ultimii ani au subliniat o soluție aparent simplă, dar profundă: un stil de viață sănătos poate fi arma de care avem nevoie pentru a preveni cele mai comune afecțiuni cardiovasculare și circulatorii. A trăi cu grijă, responsabil și echilibrat nu este doar un trend, ci o necesitate pentru a ne menține inima în cea mai bună formă. Inima, acest motor neobosit al corpului, pompează zilnic aproximativ 7000 de litri de sânge, asigurând oxigenul și nutrienții necesari pentru fiecare celulă. Orice disfuncție la nivelul inimii sau al sistemului circulator poate declanșa un efect de domino în întreg organismul, ducând la boli precum hipertensiunea arterială, ateroscleroza sau infarctul miocardic. Însă, cheia pentru a preveni aceste afecțiuni nu constă doar în medicamente, ci în adoptarea unui stil de viață sănătos și preventiv. „Echilibrul în toate este răspunsul la întrebarea legată de prevenția afecțiunilor cardiace. Trebuie să ne bucurăm de viață atât în familie, cât și la locul de muncă. Familia nu înseamnă doar rudele, ci și colegii de la serviciu, iar fericirea se află în echilibrul dintre muncă și viața personală. Apoi, este necesar să înțelegem că gândirea pozitivă este esențială. Am observat că persoanele care ajung la o vârstă înaintată au un mod de gândire foarte pozitiv. Cel mai vârstnic pacient al meu avea peste 100 de ani, iar cel mai mic, șapte zile”, a zâmbit prof. univ. dr. Grigore Tinică, președintele celei de-a 17-a Reuniuni Anuale a Societății Euro-Asiatice de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică (EABM), ale cărei lucrări au început ieri la Iași.

O dietă bogată în alimente naturale și variate, sărace în grăsimi saturate și zaharuri, este fundamentul unei vieți fără griji cardiovasculare. „Nu trebuie să uităm de sport, de exercițiile fizice periodice, care nu sunt doar un mod de a-ți tonifia corpul, ci o veritabilă fântână a tinereții pentru inimă și artere. Mersul pe jos, alergatul ușor contribuie la îmbunătățirea circulației, crescând capacitatea cardiacă și reducând tensiunea arterială. Este important să ne bucurăm de tot ceea ce ne înconjoară, să găsim activități care ne fac plăcere. Eu sunt un workaholic, munces foarte mult, dar îmi și rezerv momente de plăcere. Spre exemplu, vara trecută, am mers cu o mașină de teren pe malul râului Nistru, de la un capăt la altul, și am descoperit locuri minunate, cum ar fi mănăstirile rupestre. Când mai am timp, îmi plac ză zbor cu aparate ușoare, de două locuri”, a continuat apreciatul chirurg cardiolog, apoi a atras atenția asupra stresului, care este extrem de nociv.
Un stil de viață sănătos nu este doar o tendință, ci o promisiune pe care ne-o facem nouă înșine pentru a ne proteja inima și pentru a trăi mai mult și mai bine. Alegând să ne hrănim cu înțelepciune, să ne mișcăm zilnic și să ne gestionăm stresul, oferim inimii noastre șansa de a bate puternic și sănătos pentru mulți ani. Asta în condițiile în care incidența bolilor cardiovasculare este foarte mare.
Este esențial să învățăm din greșelile trecutului pentru a îmbunătăți tratamentele și protocoalele medicale”

Evident că afecțiunile cardiovasculare sunt titlul principal de pe afișul Reuniunii Anuale a Societății Euro-Asiatice de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică, la care lucrările au început în forță. „Astăzi am avut sesiuni de chirurgie cardiovasculară congenitală, prevenție și recuperare cardiovasculară, iar în sălile principale au avut loc conferințe susținute de invitați de renume. Un exemplu este profesorul Tirone David, din Canada, care a inventat o procedură chirurgicală căreia i-am dedicat o carte de 600 de pagini. De asemenea, profesorul Boris Todurov din Kiev va prezenta transplantul cardiac în condiții de război și va discuta despre traumele de război. Alte prezentări importante îi au ca autori pe profesorul George Teddy despre dispozitivele de asistare circulatorie și profesorul David Taggart, din Marea Britanie, care va aborda controversele dintre ghidurile medicale și realitatea practică în chirurgia cardiovasculară.
Vom avea și o sesiune împreună cu Societatea Română de Cardiologie și Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă despre managementul sângelui pacientului în chirurgia cardiovasculară, un aspect foarte important, deoarece multe operații necesită transfuzii. Este esențial să învățăm din greșelile trecutului pentru a îmbunătăți tratamentele și protocoalele medicale.
Vom discuta, de asemenea, despre ghiduri medicale și cum acestea trebuie adaptate realităților din viața practică, deoarece ghidurile sunt fundamentul pe care se bazează deciziile noastre medicale”
, a explicat, la conferința de presă, prof. univ. dr. Grigore Tinică.
Pe lângă chirurgia cardiovasculară, congresul va aborda și un subiect deosebit de important legat de inteligența artificială. „Dacă privim înapoi în istorie, până la Revoluția Industrială, activitatea fizică era predominantă, iar oamenii își dezvoltau capacitățile fizice în detrimentul celor intelectuale. Începând cu revoluția industrială, activitatea intelectuală a început să crească în mod constant, până în jurul anului 2010. De atunci, asistăm la un declin vizibil al capacității intelectuale a oamenilor, în principal din cauza introducerii inteligenței artificiale și a automatizării. Odată cu robotizarea și avansul tehnologic, multe dintre abilitățile noastre intelectuale sunt treptat înlocuite de mașini. Capacitatea noastră de gândire, asociată în mod natural cu emoția, pare să fie în declin, în timp ce inteligența artificială își dezvoltă abilitatea de sinteză și analiză la niveluri tot mai ridicate”, a punctat președintele congresului. La conferința de presă au mai participat dr Kostas Tsakiridis (membru în boardul EABM), prof. Steven Andrew Robicsek (Universitatea Florida), prof. Shervin Ziabakhsh Tabary (Universitatea Teheran, vice-cancelar al EAB).

Maura ANGHEL

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:48

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Iașul a depășit, oficial, milionul de locuitori. Suceava urcă pe podiumul național!
12/05/2025 13:52

Pentru prima dată in istorie, un judet al Romaniei depăseste 1 milion de locuitori! Conform datelor furnizate de Directia Generală de Evidentă a Populatiei (DGEP), numărul cetătenilor romani in viată cu ...

Lucrările pe Autostrada Unirii A8 au fost oprite pe termen nelimitat!
12/05/2025 13:52

* Grupul UMB, condus de Dorinel Umbrărescu, a decis să suspende lucrările pe mai multe santiere, incepand cu săptămana viitoare * vizate sunt in special proiectele Autostrăzii A8 (Autostrada Unirii) si Au ...

Peste 100 de mii de ieșeni ar putea rămâne fără autoturisme, în următorii cinci ani!
12/05/2025 13:52

* dacă s-ar implementa, astăzi, fie directiva europeană, in scenariul actual, fie planul guvernamental ce vizează in principal autoturismele poluante, Iasul, care are un parc auto ce numără 252.751 autotu ...

Caz unic în țară: examinatorii ieșeni au eliminat din examenul auto 13.812 candidați!
12/05/2025 13:52

* record absolut la nivel national, inregistrat la Iasi - peste 13.800 de candidati din cei 18.309 prezenti au picat, anul trecut, examenul pentru permisul auto! * practic, mai putin de un sfert dintre cei care ...

PNRR: „Creșterea eficienței energetice a ansamblului de locuințe rezidențiale T850 situat în Piața Republicii, Orașul Gura Humorului, județul Suceava”
12/05/2025 13:32

 Comunicat de presă „PNRR. Fonduri pentru Romania modernă si reformată” Data: 12-14 mai 2025 „Cresterea eficientei energetice a ansamblului de locuinte rezidentiale T850 situat in ...

Kafka, în lumină dură, la Sala Unirii. „Colonia penitenciară” – un spectacol care nu te lasă să pleci la fel
12/05/2025 11:28

Pe 18 mai 2025, Sala Unirii din Iasi se transformă intr-un spatiu al intrebărilor grele si al adevărurilor incomode, odată cu punerea in scenă a spectacolului Colonia penitenciară, o adaptare tulburătoar ...

Fuego le-a cântat ieșenilor, la nunta de aur
12/05/2025 10:30

Sute de familii din Iaşi au aniversat, in weekend, 50 de ani de căsătorie. La implinirea a jumătate de secol de cand au spus DA in faţa ofiţerului Stării Civile, 600 de cupluri au avut parte de surprize ...

Noaptea Muzeelor la Bârlad, o celebrare a artei, științei și tradiției
12/05/2025 10:25

Pe 17 mai 2025, Barladul se alătură din nou marii sărbători europene a culturii – Noaptea Muzeelor. Evenimentul, patronat de Consiliul Europei, UNESCO si Consiliul International al Muzeelor (ICOM), co ...

Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon și Liturghie arhierească la Mănăstirea Hadâmbu, la 35 de ani de la reînființare
12/05/2025 10:21

În perioada 16–23 mai 2025, Mănăstirea Hadambu din judetul Iasi devine loc de pelerinaj pentru credinciosi din intreaga tară, prin aducerea unui fragment din moastele Sfantului Mare Mucenic si T� ...

Noua carte de identitate electronică, eliberată și la Iași
12/05/2025 09:11

  Noile cărti de identitate electronice se pot solicita, incepand de joi, si la Iasi. Judetul Iasi se află pe lista celor 6 noi judete unde se pot elibera noile variante ale cărtilor de identitate, c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei