Stomatologii nu vor să mai lucreze în 37 de comune ieșene
Dimensiune font:
* dacă până acum marea problemă de la sate era lipsa medicilor de famile, iată că nici la capitolul stomatologi nu stăm bine * aproape 40 de comune din județul Iași nu au medic stomatolog * aceștia spun că n-au condiții să meargă la sate, iar primarii afirmă că n-au fonduri să facă ceva în acest sens * în tot acest timp, oamenii care au o urgență stomatologică merg la dentist la zeci de kilometri distanță * sunt însă și persoane care nu-și permit și se tratează acasă cu ce știu „din bătrâni”
Un studiu recent care analizează dinamica datelor pe ultimii trei ani, arată că jumătate dintre români nu merg la dentist. Dacă în mediul urban situaţia este relativ bună, dat fiind şi numărul mai mare de medici, adresabilitatea şi posibilităţile financiare, la sate discuţia de schimbă. În judeţul Iaşi, în aproape 40 de comune nu există cabinet stomatologic. Găsirea unui medic dentist care să-și desfășoare activitatea în mediul rural este o misiune imposibilă, spun cei care se află la conducerea administrațiilor publice locale. Acest lucru se întâmplă fiindcă nu sunt condiții, e de părere prof. dr. Norina Forna, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Iași. „Primăriile trebuie să ofere cadrul de desfăşurare conform legii, ceea ce nu se întâmplă. Am avut multe întâlniri cu primarii, i-am invitat la discuții, e drept acum s-au mai schimbat dintre ei când au fost alegeri, însă nu s-a făcut ceva în acest sens. Ei trebuie să creeze condiții, fiindcă nu sunt condiții. Sunt și cabinete înfiinţate pe privat de practicieni unde cu fondurile proprii îşi dotează şi realizează cabinetul, lucru care înseamnă foarte mulţi bani, dar e nevoie de sprijin. Noroc cu absolvenții tineri care vor să lucreze și-și înființează cabinete pe fonduri private”, a declarat prof. dr. Norina Forna, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Iași. De aceeași părere sunt și medicii stomatologi. Andreea Mihăescu, absolventă de Medicină Dentară spune că nu ar merge să investească la sat fiindcă nu ar fi rentabil. „Dincolo de faptul că nu sunt condiții oferite, dincolo de faptul că trebuie să faci naveta, oamenii de la sate nu-și permit și nici nu acordă o importanță deosebită sănătății orale. Mulți dintre ei nu au fost niciodată la dentist. Auzisem cu stupoare că încă mai sunt persoane care se tratează cu tămâie, care se spală pe dinți cu sare. Oamenii aceștia nu vor veni niciodată la cabinet, nu-și permit, și cum să supraviețuiești în astfel de zone? Cum să investești? Oricât ți-ai dori să faci bine în jur, este greu să te descurci, nu depinde doar de tine”, a spus aceasta.
Potrivit unui raport al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Iaşi, din 93 de comune ale judeţului, 37 nu au cabinete de medicină dentară. Printe acestea se numără și comuna Mădâjac. Aici, primarul localității spune că n-a fost niciodată cabinet stomatologic și că ar fi un lux să existe. În prezent, cei care au nevoie de dentist, merg până la Podu Iloaiei 24 de kilometri sau chiar până la Iași, până unde sunt în jur de 40 de kilometri. „Din păcate, nu avem cabinet stomatologic. Am încercat tot felul de soluții, dar fără rezultat. Va intra dispensarul în reabilitare în curând și sper să reușesc să aduc un medic stomatolog acolo. Oamenii care au nevoie fac naveta la Podu Iloaiei acum sau la Iași, dar vorbesc de aceia care-și permit fiindcă cei care nu au bani, nu merg, se tratează cu ce pot acasă”, a declarat acesta.
Aceeași situație este și la Costești. Nici aici localnicii nu au unde să-și trateze problemele dentare. Mai mult, aceștia nu au avut nici medic de familie timp de opt ani până recent când a venit unul în comună. Situația este însă dificilă în continuare mărturisește edilul comunei. “Nu este medic stomatolog în comună. La noi cei care au nevoie merg la Târgu Frumos. Sigur că ar fi bine să avem, dar abia ne-a venit medic de familie, noi vorbim de stomatolog? Opt ani nu a fost medic de familie în comună. Acum avem din august dar oamenii s-au înscris între timp la alți medici mai departe și acesta care a venit are puțini. Sperăm să rămână, să poată rămâne. Din păcate, medicii unde sunt înscriși acum cei din comună îi sperie că dacă pleacă de la ei, odată plecați, nu vor mai fi primiți înapoi dacă va fi cazul”, a declarat Aurel Doacă, primarul comunei Costești.
Aceeași situație, trasă parcă la indigo, este și în Ciohorăni. Aici, spune primarul comunei, s-a încercat o variantă de a aduce stomatolog, dar medicul nu a mai venit. „Nu avem stomatolog. Am oferit un spațiu însă medicul care trebuia să vină nu a mai venit. Nu vor să vină. Cei care vor, care au nevoie, merg 20 de kilometri până la Pașcani sau vreo 30 de kilometri până la Târgu Neamț”, a declarat Simion Ticu, primarul comunei Ciohorăni.
Potrivit unui document al CAS Iași, comunele din județ care nu au medic stomatolog sunt Balș, Alexandru Ioan-Cuza, Bivolari, Brăești, Ciohorăni, Ciortești, Costești, Cotnari, Cozmești, Cucuteni, Deleni, Dolhești, Fântânele, Golăești, Gorban, Gropnița, Grozești, Hărmănești, Heleșteni, Ion Neculce, Mădârjac, Mircești, Miroslovești, Moțca, Răchiteni, Roșcani, Ruginoasa, Schitu Duca, Sinești, Sirețel, Stolniceni-Prăjescu, Șcheia, Tansa, Tătăruși, Țibănești, Valea Seacă și Vânători. Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau