Traficantul de pastilele ecstasy ascunse în balsam de rufe rămâne în arest
Dimensiune font:
* el a încercat să convingă magistraţii că toate cele 1.450 pastile, în valoare de 15.000 euro, erau pentru uz propriu * în acest sens, a depus la dosar o copie legalizată după cazierul din Belgia şi două extrase de cont ale firmelor pe care le deţine în această ţară * instanţa a concluzionat că omul de afaceri are un „potenţial criminogen crescut”
Ieşeanul Marius Merinde (37 de ani) a fost reţinut în toamna trecută, fiind ridicat de poliţişti dintr-o sală de pariuri din Nicolina împreună cu asociatul său, Gabriel narcis Ciulin (32 de ani), fiind acuzat de trafic de droguri de mare risc. Astfel, în urma percheziţiilor domiciliare, oamenii legii au găsit 1.450 comprimate de ecstasy ascunse în trei sticle cu balsam pentru rufe. Drogurile fuseseră aduse din Belgia, cei doi reuşind să evite controlul vamal, însă au fost prinşi în fapt când încercau să livreze mostre de marfă.
După o noapte petrecută în arestul poliţiei, Ciulin a fost pus în libertate, fiind pus sub control judiciar. În schimb, Merinde a rămas după gratii.
Procurorii D.I.I.C.O.T. au finalizat rechizitoriul pe 11 martie, însă primul termen de judecată a fost programat abia pe 29 iulie. Nemulţumit de faptul că procesul se tot lungeşte şi el rămâne după gratii, Merinde a contestat măsura luată de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, solicitând plasarea în arest la domiciliu.
În sprijinul demersului său, Merinde a invocat faptul că nu există elementele probatorii care să ateste faptul că s-ar sustrage cercetării judecătoreşti, că el e, de fapt, un om de afaceri onest şi că drogurile ar fi fost pentru uz propriu. Totodată, inculpatul a depus la dosar extrase de cont din care rezultă contabilizarea unor sume importante de bani pe cele două firme ce le deţine în Belgia. Asta ca să arate că are venituri suficient de mari din activităţi licite şi că nu trebuie să apeleze la traficul de droguri pentru a-şi asigura bunăstarea.
Ca să fie şi mai convingător, a ataşat copie tradusă şi legalizată după cazierul din Belgia, arătând astfel că nu a fost sancţionat din punct de vedere penal, ci doar a primit câteva „amenzi contravenţionale pentru chestiuni minore, ce nu au nimic de-a face cu traficul de droguri”.
Dezbaterea publică privind soluţionarea contestaţiei lui Merinde a avut loc pe 30 iunie, la Curtea de Apel. Reprezentantul Ministerului Public (procurorul) a replicat prin aceea că Merinde a dat dovadă de o „extremă ingeniozitate în identificarea celor mai adecvate modalităţi de comunicare, astfel încât să nu poată fi surprins de către organele de poliţie, apelând în mod frecvent la intermediari şi la transmiterea mesajelor în cheie personală, precum şi rezultă bănuiala că inculpatul nu se afla la prima operaţiune de acest fel, aparent pregătind cumpărarea de droguri şi introducerea lor în ţară o perioadă mai lungă de timp” cerând menţinerea măsurii arestului preventiv.
Magistraţii s-au pronunţat la finele săptămânii trecute, aceştia respingând solicitarea lui Merinde. „Subliniind şi cantitatea însemnată de droguri de mare risc pe care se presupune că ar fi expediat-o în România, în scopul comercializării şi recuperării unei sume de bani importante, instanţa concluzionează că potenţialul criminogen al inculpatului este unul crescut, astfel că există riscul comiterii de noi infracţiuni în ipoteza înlocuirii arestării preventive cu o măsură preventivă mai uşoară, eventual neprivativă de libertate”. Acuzatul rămâne în arest. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau