Un italian s-a angajat șofer la CTP!
Dimensiune font:
La cei 54 de ani ai săi, Raffaele a ales să lase în urmă peisajele pitoreşti ale Italiei pentru a-şi urma visul în oraşul Iaşi. Cu cetăţenie italiană şi un trecut ca şofer de autobuz în sectorul privat, unde condiţiile dificile l-au adus în punctul în care „o simplă pizza în oraş părea un lux”, Raffaele a decis că este momentul pentru o schimbare.
Așa se face că a ajuns la Iași, la Compania de Transport Public. „Sperăm să avem şi şoferi de alte naţionalităţi. De exemplu, avem un şofer care a venit din Italia care s-a căsătorit cu o doamnă din România. În felul acesta s-a considerat că aici e un mod propice de a munci, de a dezvolta o familie. Ne bucurăm că avem printre noi un astfel de angajat. Sperăm să se integreze şi să facă faţă cu brio la provocările transportului public”, a declarat Cristian Stoica, directorul Companiei de Transport Public Iaşi.
Raffaele a primit de la compania de transport ieşeană trainingul gratuit necesar pentru a se adapta condiţiilor de lucru pe traseele locale şi a găsit o echipă care îl respectă şi-l apreciază.
Acest nou început i-a oferit nu doar un loc de muncă sigur şi bine plătit, ci şi o familie profesională care îl susţine. „Mi-am cunoscut soţia în Italia, în 2001. În 2009 am venit aici şi am făcut o casă la ţară. În Italia am lucrat ca şofer la o firmă de turism. Plimbam turiştii prin Napoli, Milano, Veneţia. În timpul pandemiei am lucrat la o firmă de transport din Roma. În 2023 am venit să locuim aici, că şi în Italia a început să se strice treaba. În Italia iei 1.500 de euro, din care plăteşti chiria, mai plăteşti una, alta... Aici e mai bine, rămâi şi cu bani să pleci într-o vacanţă, undeva. Acolo, nu. Oricum, cu avionul faci două ore de zbor până în Italia. Acolo mă duc în vacanţă”, povesteşte Raffaele Barbato.
„Spre deosebire de Italia, aici trebuie să fiu atent la pietonii care traversează strada”
El rămâne în Iaşi, consideră acum România casa sa şi alege să viziteze Italia doar în vacanţe. Raffaele încearcă să se integreze în comunitatea locală, a învăţat limba română şi s-a adaptat noilor condiţii de viaţă. „Când am venit aici, am încercat să mă angajez la CTP. M-au primit foarte bine, mi-a plăcut şi de domnul director. E a cincea zi de lucru. Învăţ traseele, care nu sunt aşa de grele. Nici să conduc autobuzele de aici nu e aşa de greu. Spre deosebire de Italia, aici trebuie să fiu atent la pietonii care traversează strada. Oricum, sunt obişnuit pentru că din 2004 eu tot vin în România. Iaşul e un oraş foarte frumos, foarte bine dezvoltat. Acum, odată cu dezvoltarea aeroportului se va dezvolta şi mai mult”, povesteşte Raffaele Barbato.
Povestea lui Raffaele este un exemplu impresionant de curaj, adaptabilitate şi perseverenţă. „Prin astfel de angajaţi precum Raffaele, reiterăm angajamentul nostru de a oferi oportunităţi egale tuturor celor care doresc să facă parte din echipa noastră şi de a construi o comunitate de profesionişti devotaţi şi respectaţi. Şcoala este gratuită dacă sunt de acord să lucreze pentru noi 5 ani. Dacă pleacă înainte de cei 5 ani, atunci sunt obligaţi să plătească şcolarizarea şi formarea profesională”, a spus Cristian Stoica.
Directorul CTP Iaşi spune că în prezent compania se confruntă cu un deficit de personal. „În prezent am avea nevoie de încă 30 - 40 de şoferi şi vatmani. După ce vor fi extinse traseele şi mai mult spre zona metropolitană, probabil că vom avea nevoie de încă 50-100 de şoferi. Spre deosebire de muncile sezoniere care apar când şi când, noi încercăm să oferim o salarizare atractivă pentru eventualii doritori de a munci în cadrul companiei noastre. Noi nu oferim locuri de muncă sezoniere, ci ceva pe termen lung”, a spus Cristian Stoica.
Primarul vrea şoferi profesionişti din Republica Moldova
Primarul Mihai Chirica anticipează şi el o criză a şoferilor, mai ales că în perioada următoare în Iaşi şi judeţ urmează să fie derulate câteva mari proiecte de infrastructură: construcţia Spitalului Regional de Urgență şi cele două autostrăzi, A7 şi A8, care traversează judeţul. „Nu sunt foarte optimist în ceea ce priveşte prezenţa şoferilor într-un număr necesar, astfel încât să fie asigurat transportul public. De ce? Pentru că ei vor fi din ce în ce mai căutaţi în măsură ce încep lucrările la Autostrada A8. Vor fi sute de utilaje care vor trebui conduse de şoferi profesionişti. De aceea, am indicat să pregătim şoferi sau să îi recalificăm la locul de muncă pe angajaţii pe alte posturi”, a spus primarul Mihai Chirica.
O soluţie propusă de edil ar fi aducerea de şoferi profesionişti din Republica Moldova.
Este nevoie însă ca autorităţile de pe ambele maluri ale Prutului să găsească o soluţie privind recunoaşterea permiselor şoferilor dar şi soluţii privind permisele de muncă. „O altă soluţie propusă este să găsim soluţii din Republica Moldova, printre şoferii care au buletin de România. Încercăm să găsim soluţii şi pentru şoferii care nu au buletin românesc să îi aducem aici la Iaşi după echivalarea studiilor sau calificărilor necesare", a mai spus primarul Mihai Chirica. Laura RADU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau