Universitățile nu vor mai putea modifica taxele de școlarizare în timpul anilor de studiu
Dimensiune font:
Taxele de şcolarizare percepute de universităţi pentru cei care doresc să devină studenţi vor trebui să fie comunicate candidaţilor din timp, ele nemaiputând fi modificate de către conducerile instituţiilor de învăţământ superior pe perioada ciclului de studii pentru aceeaşi promoţie de studenţi.
Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat de Senat, în calitate de for decizional, în urma unei iniţiative înaintate de deputatul ieşean Filip Hăvârneanu, secretarul Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor. „Prin acest proiect de lege am vrut să îndrept o situaţie care îi dezavantajează în mod direct pe studenţi. De ani buni, universităţile încalcă drepturile studenţilor înmatriculaţi în învăţământul cu taxă, modificând după bunul plac prețurile de şcolarizare în timpul perioadei de studiu. Așa cum se arată și în expunerea de motive a proiectului, iniţiativa doreşte, astfel, să ofere o garanţie clară şi neechivocă, stipulată la nivel de lege, pentru cei peste 170.000 de studenţi din România care sunt înmatriculaţi la învăţământul cu taxă în instituţiile de învăţământ superior din România, că taxele lor de şcolarizare nu vor fi mărite pe perioada studiilor”, a declarat deputatul.
El a mai spus că mulți studenți nu dispun de venituri în anii de facultate, pentru că doresc să se concentreze exclusiv pe procesul de învățare. „Cei care, totuși, au un loc de muncă și merg în paralel la cursuri fac un sacrificiu și se bazează pe niște calcule financiare destul de exacte. Or, mărirea taxelor pe parcurs, după ce anterior a fost stabilită o sumă, este o supriză care dă peste cap socotelile studenților. De aceea am venit în sprijinul lor cu această lege, pentru că deciziile luate peste noapte și unilateral de universități nu fac decât să demotiveze tinerii și să facă imposibilă dorința lor de a-și finaliza studiile”, a mai afirmat parlamentarul ieşean.
Conform unui studiu realizatde Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), din ce în ce mai mulți tineri nu-și permit „luxul” parcurgerii studiilor universitare, aspect ce situează România la coada clasamentelor europene privind numărul de tineri cu studii superioare finalizate. Potirivt aceluiaşi document aproape 40% dintre studenții de anul I nu ajung să-și dea licența, renunțarea la studii având de cele mai multe ori drept cauză problemele de ordin financiar. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau